Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Vihreiden nuorten uusi puheenjohtaja haluaa murtaa tunkkaista talousajattelua

Seinäjoelta kotoisin oleva, 23-vuotias Jami Haavisto on ehdolla aluevaaleissa Etelä-Pohjanmaalla, vaikka tietää sekä aluevaalit että kyseisen maakunnan vihreille haastaviksi. Aamulla julkaistu Ylen kannatusmittaus kertoo vihreiden kannatukseksi 10,1 prosenttia eli vihreät on painunut 1,3 prosenttiyksikköä ja päätynyt samalle tasolle kuin vuonna 2015. ”Lähtökohdat aluevaaleihin eivät ole kiitolliset ja Etelä-Pohjanmaahan

Vihreiden nuorten uusi puheenjohtaja haluaa murtaa tunkkaista talousajattelua

Seinäjoelta kotoisin oleva, 23-vuotias Jami Haavisto on ehdolla aluevaaleissa Etelä-Pohjanmaalla, vaikka tietää sekä aluevaalit että kyseisen maakunnan vihreille haastaviksi. Aamulla julkaistu Ylen kannatusmittaus kertoo vihreiden kannatukseksi 10,1 prosenttia eli vihreät on painunut 1,3 prosenttiyksikköä ja päätynyt samalle tasolle kuin vuonna 2015.

”Lähtökohdat aluevaaleihin eivät ole kiitolliset ja Etelä-Pohjanmaahan on vaalipiirinä vaikeimmasta päästä”, myöntää Haavisto.

Hän lähtee kuitenkin aluevaaleihin nuorten vuoksi. Ykkösteema on mielenterveyspalvelut.

”Nuoret voivat huonosti ympäri Suomen ja haluaisin antaa oman panokseni tämän korjaamiseksi.”

Etelä-Pohjanmaan vihreä toiminta on päässyt yllättämään yli kolme vuotta Helsingissä asuneen opiskelijan. Maakuntaan ollaan perustamassa vihreää nuorisojärjestöä, josta on yllättävän myönteiseen sävyyn uutisoinut myös maakunnan ykköslehti Ilkka-Pohjalainen.

”Me olemme Vihreiden nuorten toimistolta antaneet tukea toiminnan käynnistämiselle, ja yritän itsekin olla mukana sikäli, kun kaikilta kiireiltä ehtii. Kuulin tästä nyt syksyllä, ja tämä hanke oli todella iloinen yllätys.”

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitolla on 15 paikallisjärjestöä ympäri Suomen, muun muassa Vaasassa ja Oulussa.

Uutta on myös Seinäjoen vihreät, joka hyväksyttiin Vihreiden paikallisjärjestöksi marraskuussa.

”Tämä kertoo siitä, että vaikka vihreillä ei ole alueella räjähtävää kansansuosiota, niin on saatu aikaan vakiintunutta toimintaa”, sanoo Haavisto. (Kohdassa “räjähtävää kansansuosiota” puhelinkin välittää hymyn.)

”Uskon että Etelä-Pohjanmaalla olisi tilausta vihreille, vihreiden arvoille ja vihreälle politiikalle, mutta stereotypiat istuvat tiukassa niin kauan kuin ei tunneta yhtään vihreää kotikylästä tai kotikunnasta.”

Vastuullinen talouspolitiikka perustuu planetaarisiin rajoihin.

Haavisto opiskelee ympäristötaloutta ja molekyylibiologiaa, ja puhuu omasta mielestäänkin ilmasto- ja talouskysymysten yhdistelmästä uuvuttavan usein.

”Ymmärrys siitä, miten talous pohjimmiltaan toimii, on lapsen kengissä ellemme ymmärrä syvästi ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden merkitystä. Riittävät luonnonvarat luovat pohjan talousjärjestelmälle ja vastuullinen talouspolitiikka pohjautuu planetaarisiin rajoihin”, Haavisto sanoo.

Haavisto haluaa olla Vihreiden nuorten puheenjohtajana eturintamassa murtamassa tunkkaista talousajattelua. Yhä useamman pitäisi nähdä ilmastonmuutoksen torjumisen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun olevan raskaan sarjan talouspolitiikan ytimessä eikä mitenkään irrallinen osa siitä.

Vihreät nuoret valitsevat vuorovuosin uuden puheenjohtajan aina kahdeksi vuodeksi. Haavisto siis vetää nuoria paitsi aluevaaleissa myös eduskuntavaaleissa. Peppi Seppälä on mukana puheenjohtajaparina ja hänen paikastaan päätetään ensi syksynä.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää