Vihreä nainen on pallinsa ansainnut

Aluevaaleissa valituista historiallisesti 53 prosenttia on naisia. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on ollut vihreille tärkeä tavoite alkuajoistamme asti. Olkaamme tästä saavutuksesta ylpeitä. Myös me olemme osa tätä muutosta. Naisten jutut, miesten asiat Riemua tasa-arvoisesta vaalituloksesta himmentää kaksi seikkaa: asioiden sukupuolittuminen ja vihreiden naisten menestymiseen kohdistuva ongelmapuhe. Feministisen agendan leimaaminen vähempiarvoiseksi

Vihreä nainen on pallinsa ansainnut

Aluevaaleissa valituista historiallisesti 53 prosenttia on naisia. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on ollut vihreille tärkeä tavoite alkuajoistamme asti. Olkaamme tästä saavutuksesta ylpeitä. Myös me olemme osa tätä muutosta.

Naisten jutut, miesten asiat

Riemua tasa-arvoisesta vaalituloksesta himmentää kaksi seikkaa: asioiden sukupuolittuminen ja vihreiden naisten menestymiseen kohdistuva ongelmapuhe.

Feministisen agendan leimaaminen vähempiarvoiseksi identiteettipolitiikaksi ei ole asia-argumentti, vaan tyhjännauramista.

Aikana ennen sukupuolikiintiöitä kuntien lautakunnissa oli helppo kenen tahansa nähdä, miten eri tavalla naiset ja miehet arvottivat eri luottamustoimia. Puoluetoimijoiden tiedossa se on edelleen: toisiin paikkoihin on enemmän tunkua kuin toisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelut on mielletty edelleen Suomessa naisisiksi politiikan alueiksi, joilla myös naisten on ollut talous- ja ulkopolitiikkaa helpompi saavuttaa uskottavuus.

Sama asia näkyy työmarkkinoilla: terveydenhuollon henkilökunta on naisvaltaista. Jopa asiakaskokemukset esimerkiksi neuvoloissa kertovat siitä, että miehet kokevat tulevansa siellä naisia huonommin nähdyksi ja kuulluksi. Feministit ovat pitkään kantaneet huolta siitä, että hoiva yhteiskunnassamme mielletään naisten tehtäväksi.

Sukupuolten välinen tasa-arvo vaatii edelleen kosolti työtä toteutuakseen. Feministisen agendan leimaaminen vähempiarvoiseksi identiteettipolitiikaksi ei ole asia-argumentti, vaan tyhjännauramista. Älkäämme langetko siihen itse.

Missä nainen, siellä ongelma

Kun aikoinaan tulin ääniharavana valituksi kaupunginvaltuustoon, konkarivaltuutettu vihreistä kertoi, että olen saanut paljon ääniä vain siksi, että olen nuori ja nätti, eikä sillä perusteella minua voi valita kaupunginhallitukseen. Onneksi enemmistö ryhmästä oli toista mieltä.

Miten monta kertaa olen nähnyt, miten naisten menestykseltä leikataan terä ja ilo kertomalla, että heitä on liikaa ja se ongelma. Koulussa me saimme liian hyviä numeroita. Sitten me tungeksimme yliopistoon. Ja nyt perkele naiset vielä pärjäävät vaaleissakin. Toivon, että vihreät kykenevät reagoimaan toisin.

Iloitkaamme siitä, että meillä nuoret naiset voivat pärjätä. Vihreät naiset tekevät isoja kampanjoita. Meidän äänestäjämme haluavat äänestää heitä. Se ei ole miehiltä pois. Naisten esiinmarssi ei ole ongelma, mutta heidän vähättelynsä ja heihin kohdistuva vihapuhe on.

Yleispuolue tarvitsee yleispoliitikkoja

Poliittinen uskottavuus on sukupuolittunut ilmiö ja sinällään ihan yhtä ulkokultainen ja pinnallinen sosiaalinen konstruktio kuin teinimaailman katu-uskottavuuskin. Talouspolitiikassa naisen on vaikea saavuttaa uskottavuutta, ellei hän ole mielipiteiltään selvästi oikeistolainen.

Oma kokemukseni politiikasta on, että rakettitiedettä tarvitsee tehdä harvoin: mihin tahansa asiaan pystyy perehtymään.

Kun laajasti asioihin perehtyneitä, puolueen yhteisesti muodostettuihin kantoihin puheensa nojaavia vihreitä naisia arvostellaan asiaosaamisen ja uskottavuuden puutteesta, meidän ei pidä ryhtyä vinkumaan, että ui ui, tosiaan nolosti naisia ja nuoria nämä meidän johtajat, vaan puolustaa omia tavoitteitamme pystypäin.

Aina on politiikassa, myös vihreissä, tilausta heille, jotka ovat valmiita käyttämään aikaa ja rahaa yhteiseen kampanjointiin, yhteiseen kannanmuodostukseen ja ottamaan vastaan minkä tahansa luottamustehtävän hoitaen sen mallikkaasti. Sitä yleispoliitikon homma on. Vain siten olemme relevantteja kaikilla politiikan lohkoilla.

Oma kokemukseni politiikasta on, että rakettitiedettä tarvitsee tehdä harvoin: mihin tahansa asiaan pystyy perehtymään. Asiantuntijat ja asiantuntevat virkamiehet ovat käytettävissä. Ja mikä ihaninta, mikä tahansa asia muuttuu mielenkiintoiseksi, kun siihen paneutuu.

Politiikka on tärkeää ja antoisaa, joten suosittelen kaikille siihen heittäytymistä: lähtemään mukaan valitsemansa vihreän yhdistyksen toimintaan ja miettimään yhdessä muiden kanssa, miten planeetta pelastetaan. Oikeassa olemisen armolahjaa ei keneltäkään vaadita – päinvastoin.

Lue lisää