Aluevaalit 2022 – vihreille jo toinen pettymys vuoden sisään

Vihreiden kokema kolaus näkyi selvästi vaali-illan tv-lähetyksissä. Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat arvioivat maan ja sote-alueiden tulevaisuutta ja pikkupuolueet, kuten vihreät ja Liike nyt saivat sananvuoron myöhemmin. Vihreiden näkymättömyyttä korosti puheenjohtajaa tuuraavan Iiris Suomelan poissaolo. Hän on edelleen koronaerityksessä kotonaan. Tuuraajan tuurajana toimi vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Holopainen, joka kiitti kommenteissaan aluevaalikampanjan

Aluevaalit 2022 – vihreille jo toinen pettymys vuoden sisään

Vihreiden kokema kolaus näkyi selvästi vaali-illan tv-lähetyksissä. Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat arvioivat maan ja sote-alueiden tulevaisuutta ja pikkupuolueet, kuten vihreät ja Liike nyt saivat sananvuoron myöhemmin. Vihreiden näkymättömyyttä korosti puheenjohtajaa tuuraavan Iiris Suomelan poissaolo. Hän on edelleen koronaerityksessä kotonaan.

Tuuraajan tuurajana toimi vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Holopainen, joka kiitti kommenteissaan aluevaalikampanjan tekijöitä. Reilu tuhat ehdokasta teki koronan ja tammikuun vaihtelevien säiden armoilla parhaansa.

Mutta se ei riittänyt ja syitä varmasti pähkäillään jo ja lähipäivinä ja -viikkoina vielä enemmän. Vielä alkuillasta vihreiden toive oli 9 % kannatus, joka olisi vastannut valtakunnallista kuntavaalitulosta ilman Helsinkiä. Kovin kauan ei auta asiaa märehtiä, sillä valmistautuminen seuraavaan koitokseen eli eduskuntavaaleihin on jo alkanut. Miten kääntää vihreiden kannatus nousuun?

Ensinnäkin on selvä, että 47,5 prosenttiin jäänyt äänestysaktiivisuus osui myös vihreisiin. Kaiken kaikkiaan on huolestuttavaa, että demokratia ei kiinnosta. Politiikka on jotenkin rikki, kun niin harva äänestysikäinen vaivautuu uurnille.

Näitä vaaleja ei ole vielä analysoitu ja tutkittu, mutta aiemmissa vaaleissa nimenomaan nuoret äänestäjät ovat olleet laiskimpia. Ero aktiivisuudessa on todella iso: keski-ikäiset ja eläkeläisetkin ovat aktiivisempia kuin nuoret. Vihreät teemat puhuttelevat nimenomaan nuoria, mutta miten saada nuoret myös äänestämään?

Hälytyskello on taas soinut.

Vihreiden sote-ohjelma oli pitkä ja kaiken kattava – voisi sanoa, että jopa pursuileva. Oliko siihen koottu liian pitkä lista tavoitteita, joiden toteutumisaikataulu ja -rahoitus jäi auki? Mielenterveyspalvelujen tärkeys tuli kyllä selkeästi sanottua, mutta mitä muuta vihreiden kampanjasta jäi mieleen?

Osaavatko vihreät puhua uskottavasti ja luontevasti arjen asioista – sillä sote-asiat ovat todella sitä perusarkea lapsiperheissä, vammaisille, vanhuksille jne.  

Viime kesän kuntavaalit olivat vihreille iso pettymys ja sittemmin Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi noussut Fatim Diarra sanoi, että hälytyskello on soinut ja että nyt on korkea aika katsoa peiliin.

Nyt hälytyskello on räikynyt vieläkin kovempaa. Kuuleeko kukaan?

Lue lisää