Iiris Suomela tuo taloutta ja EU:ta vihreään keskusteluun

Kun eduskunnan Suuren valiokunnan jäsen puhuu EU:sta tai valtiovarainvaliokunnan jäsen talousasioista, sen ei pitäisi herättää ihmetystä. Iiris Suomelan valinta vihreiden sijaispuheenjohtajaksi on kuitenkin herättänyt huomiota juuri hänen aihevalintojensa vuoksi. Eniten uutta vihreiden vetäjää työllistää kuitenkin lähikuukausina tammikuiset aluevaalit.

6.10.2021 | Politiikka

Iiris Suomela kampanjoimassa vuonna 2019. Kuva: Anna Moilanen

”Vaikka yrittää nostaa esiin suuren valiokunnan tai valtiovarainvaliokunnan teemoja, niin ne eivät pääse pinnalle. Somen algoritmit pitävät huolen siitä, että eniten reaktioita herättävät aiheet nousevat esiin.”

Iiris Suomela suhtautuu huvittuneena siihen ihmetykseen, jota hänen puheensa puheenjohtajavalinnan jälkeen on herättänyt.  

”Minun tärkeimmät aihealueeni ovat EU ja talouspolitiikka, mutta ne eivät ole ne kaksi asiaa, jotka muut minusta muistavat. Ihan samoja olen kuitenkin puhunut jo vuosikausia.”

Yritykset ja elinkeinoelämän järjestöt ovat yhä kiinnostuneempia vihreästä taloudesta ja kestävästä kehityksestä. Siellä on tulevaisuus ja nopeimmat omaksujat pääsevät myös ensimmäisinä myymään osaamistaan ja tuotteitaan. Suomelan mielestä politiikka on tässä elinkeinoelämää jäljessä.

Vihreitä on arvosteltu siitä, että talousasioista ei puhuta eivätkä ne kiinnosta.

”Kyllä puhetta on ollut, mutta talousrakenteista ja vaikka vihreästä verouudistuksesta puhuminen ei hevin saa huomiota. Tuntuu että talouspolitiikaksi hyväksytään vain tietynlainen puhe taloudesta”, sanoo Suomela.

Aluevaalit iso etappi

Vihreiden kuten kaikkien muidenkin puolueiden seuraava iso etappi on aluevaalit. Vihreille vaalit ovat iso haaste, sillä puolueen kannatus on suurta Helsingissä, jossa vaaleja ei järjestetä. Vihreiden kannattajat ovat myös muita puolueita nuorempia, eikä sotepalvelujen järjestäminen ole nuorten mielessä yleensä päällimmäisenä.

Sote-rahoja käytetään kuitenkin vuodessa noin 20 miljardia euroa, joten aluepäättäjät pääsevät ison potin vartijoiksi. Iso osa potista menee lakisääteisiin palveluihin, mutta valinnoille jää silti tilaa.

”Me voimme kehittää ennaltaehkäiseviä toimia ja matalan kynnyksen palveluja, jotta vältytään jatkossa  raskaammilta ja kalliimmilta toimenpiteiltä. Esimerkiksi mielenterveyspalveluissa pitäisi saada apua nykyistä aikaisemmin ja matalalla kynnyksellä.”

Suomelan mielestä kunnat menevät ”takapuoli edellä puuhun”, jos järjestetään pelkästään lakisääteisiä palveluja. Ennaltaehkäisy estää isoja kustannuksia. Kunnissa voisi myös kokeilla esimerkiksi liikkuvia palveluja ja nuorisotyötä vaikka ostoskeskuksissa, joissa nuoret muutenkin viettävät aikaa.

Kyvykkäitä riittää

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo jää piakkoin äitiysvapaalle. Vihreiden puoluehallitus valitsi tuuraaja-puheenjohtajaksi Suomelan, mutta ministeripestin tuuraajan valinta on vasta edessä. Ensi maanantaina 11.10. kokoontuu vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä Helsinkiin punnitsemaan ministerivaihtoehtoja.

Suomela ei tietenkään ole työparin valinnassa monisanainen.

”Odotan sitä, keiden kanssa tuleva talvi ja kevät menevät.  Meillähän on se positiivinen ongelma, että kyvykkäitä vaihtoehtoja on niin valtavan paljon.”

Viime päivien lehtijutuissa on kuvattu Suomelaa mm. nopeaälyiseksi, ärhäkäksi, työteliääksi. Helsingin Sanomat otsikoi ”Hallituksessa ei olla, jos ei tehdä, mitä on sovittu” – Vihreät saa Iiris Suomelasta johtajan, joka vaatii feminististä politiikkaa ja edellä­kävijyyttä ilmasto­asioissa.

Ilta-Sanomat:  Vihreiden Iiris Suomela puolusti EU:ta elinkeinolämän edulla.

Iltapäivälehdissä myös kohut ja provokaatiot saivat sijaa. Iltalehti: Nämä Iiris Suomelan puheet ovat kohauttaneet: Seksismiä eduskunnassa, kannabis, moitteet puheenjohtaja-termistä.

Somekeskustelussa tyyli on ollut osin ala-arvoista, mutta Suomela vakuuttaa paineenkestävyyden olevan kunnossa. Pahinta oli hänen mielestään poliitikkouran alussa, kun apujoukkoja palautteen käsittelyyn ei vielä ollut.

”Nyt olen huolissani suomalaisen demokratian kannalta. On huolestuttavaa, että nuoret, naiset ja vähemmistöihin kuuluvat eivät halua eivätkä jaksa olla politiikassa. Meillä on edelleen töitä tehtävänä, että moninaisempi joukko olisi päättämättä tämän maan asioista.”

Suomela pohtii, miten saadaan puolueet sitoutumaan siihen, että ne puuttuvat omien poliitikkojensa toimintaan.

Leena Brandt / Verde

6.10.2021 19:38

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

1 Kommentti

  1. Taloudesta pitää puhua, pitää myös puhua paitsi yritysten pärjäämisestä ja toimeentulotaloudesta, niin enemmän ympäristötaloudesta, eli kansantaloudesta ympäristö huomioon ottaen.

    Keskustelu siirtyy selvästi koko ajan enemmän päästöihin, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Ja niin pitääkin. Vihreiden täytyy olla aloitteellisia tässä keskustelussa ja pitää elinkaariajattelua esillä. Meidän täytyy korostaa kaikessa talouskeskustelussa myös sitä, että perinteinen luonnon ja ilmaston kustannuksella tehtävä kasvu tulee tiensä päähän, ja vain kestävä kasvu tulee olla tavoiteltavaa.

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon