Ovi kävi Tampereella ja kolme vihreää puheenjohtajaa lähti kesken vaalikampanjatyön

Tehtävistään luopuneet ovat Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Minna Hölttä ja Tampereen vihreiden molemmat puheenjohtajat Mira Isomäki ja Matti Kortteus. Heistä Hölttä ja Isomäki ovat some-päivityksissä avanneet lähdön syitä. Hyppyä johonkin toiseen puolueeseen he eivät tunnu suunnittelevan. Höltän mukaan pääsyy eroon ovat ”ne toimintamallit ja kuplautumista edistävä politiikka, jotka puoluejohto siunaa”. Hän

Ovi kävi Tampereella ja kolme vihreää puheenjohtajaa lähti kesken vaalikampanjatyön

Tehtävistään luopuneet ovat Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Minna Hölttä ja Tampereen vihreiden molemmat puheenjohtajat Mira Isomäki ja Matti Kortteus. Heistä Hölttä ja Isomäki ovat some-päivityksissä avanneet lähdön syitä. Hyppyä johonkin toiseen puolueeseen he eivät tunnu suunnittelevan.

Höltän mukaan pääsyy eroon ovat ”ne toimintamallit ja kuplautumista edistävä politiikka, jotka puoluejohto siunaa”. Hän sanoo toivoneensa politiikasta avoimempaa, kohtaavampaa ja ihmisläheisempää.  Hölttä aikoo muun muassa jatkaa toimintaa Maatalous- ja erävihreissä.

Isomäki kertoo päivityksessään harkinneensa päätöstä pitkään. ”Yhteisten arvojen ja tekemisen sijaan keskiöön on liian vahvasti noussut oma näkyminen”, hän muotoilee. Hänkin mainitsee blokit ja keskenään kilpailevat fraktiot.

Puoluetoimintaan kuuluu tuleminen ja meneminen ja värikkäätkin kommentit. Kolme samanaikaista puheenjohtajatason lähtijää on kuitenkin poikkeuksellista, myös vihreissä.  Kommenteissa huokuu pettymys puolueen viestintään ja puoluejohdon ja kenttäväen yhteydenpidon ongelmat.

Eduskuntavaaleihin on enää reilu 7 kuukautta ja nyt pitäisi olla jo vauhdissa kampanjasuunnittelussa ja koota ehdokaslistoja täyttää häkää.  Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikasen mukaan ehdokaslistojen yleiskuva on hyvä lähes kaikissa piireissä.  Vihreiden nettisivujen mukaan ehdokkaita on asetettu kahdeksassa vaalipiirissä, mutta ei esimerkiksi Pirkanmaalla, joten töitä riittää lähikuukausiksi. Liikanen sanookin puoluetoimiston varautuneen jo tukemaan tamperelaisia vaalityössä. Kolmen puheenjohtajan hommiin etsitään tietenkin uusia tekijöitä mahdollisimman nopeasti, ettei vaalityö tätä pahemmin takkua.

Verde kysyi Tampereen vihreiltä kommentteja ja Tavin hallitus (siis ilman puheenjohtajiaan) vastasi yhteisellä viestillä. Viestin varovainen muotoilu viittaa välillisesti kuplautumiseen. ”Koemme, että Tampereen Vihreiden toiminta kuvastaa omia arvojamme sekä laajemmin vihreitä arvoja, ja toivomme edelleen voivamme pitää yllä paikallistoimintaa, jonka kokevat omakseen laaja ja monimuotoinen jäsenistö.”

”Yhteistyötä puoluejohdon, piirijärjestön, muiden paikallistoimijoiden ja aktiivien kanssa arvioidaan ja pyritään kehittämään niin, että kaikki voivat siihen varmasti sitoutua.”

Ehkä tähänastisesta yhteistyöstä antaa osviittaa se, että tamperelainen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja keväällä puolueen puheenjohtajana tuurannut Iiris Suomela vastaa asiaa kysyneille (Verde ja Aamulehti) tekstiviestillä. Suomela toteaa ainoastaan, ettei tunne asiaa riittävän hyvin kommentoidakseen ja että on tärkeää selvittää tapaus huolellisesti. Myöskään Liikanen ei halua kommentoida käymiään yksityisiä keskustelja lähteneiden kanssa.

Kolmen puheenjohtajan kritiikki ei ole ollut tänä vuonna yksittäinen ilmiö. Verde aloitti viime keväänä haastattelusarjan teemalla ”vihreiden tulevaisuus”. Moni vihreä toimija nosti haastatteluissa esiin samanlaisia teemoja kuin tamperelaiset muutama päivä sitten.  Viime toukokuisessa puoluekokouksessa Joensuussa taas puolueväen keskustelu jäi pahasti kesken, kun ohjelmasta äänestäminen vei kaiken ajan toisena kokouspäivänä.

Keskustelun tarve on edelleen suuri. Verdellä jatkaa haastattelusarjaa jälleen tänä syksynä.

Edit 12.8. klo 23:56 korjattu Suomela tuurasi puolueen puheenjohtajana

Lue lisää