Kuntavaalit 2021: Vihreät, kokoomus ja perussuomalaiset kasvattivat ehdokasmääriään vuodesta 2017

Poikkeuksellinen kaksivaiheinen ehdokasasettelu kasvatti SDP:n, keskustan ja perussuomalaisten ehdokaslistoja 300-400 hengellä maaliskuuhun verrattuna ja paisutti myös muiden puolueiden listoja. Vihreiden lopullinen ehdokasmäärä 2806 on puolueen historian korkein. Myös perussuomalaiset ylsivät ennätykseen, kun niiden lista piteni vajaasta 4000 nimestä lähes 6000:en.

4.5.2021 | Politiikka

Perussuomalaiset Hakaniemen torilla. Kuva: Kaihsu Tai CC

Kesäkuun kuntavaalien ehdokaslistat jätettiin keskusvaalilautakunnille tiistaina iltapäivään mennessä. Kuntavaalien siirtämisen vuoksi ensimmäinen listojen jättöpäivä oli jo maaliskuussa ja näihin alkuperäisiin listoihin tuli puolueilla siis jonkin verran muutoksia ja täydennyksiä.

Puolueista SDP, keskusta ja perussuomalaiset kasvattivat helmikuun tilanteesta ennestään pitkiä listojaan 300-400 hengellä kukin. Hallituspuolueet SDP ja keskusta ovat jäljessä kuitenkin jäljessä edellisten kuntavaalien määristä, eikä lisäaikana saatu kirittyä tuota eroa kiinni.

Perussuomalaiset sen sijaan ovat keränneet selkeästi aiempaa suuremman potin.  Tiistain tietojen valossa näyttää siltä, että puolue ohittaa SDP:n.

Vihreillä on täydet ehdokaslistat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Lohjalla. Todellisia ennätyksiä ovat tehneet yhdistykset muun muassa Porvoossa, Rovaniemellä, Kajaanissa, Porissa, Pälkäneellä, Kurikassa, Mäntsälässä, Salossa sekä Liedossa.

Esimerkiksi Salossa noustiin 33:sta ehdokkaasta yli 50:en osin viimevuotisen Pride-liputuskohun vuoksi.

Vihreillä on nyt ehdokkaita 203 kunnassa, kun neljä vuotta sitten vihreitä saattoi äänestää 189 kunnassa. Verde kertoi Keminmaan ja Kolarin ainokaisista ehdokkaista maaliskuussa.

Aivan ensi kertaa vihreitä pääsee kuntavaaleissa äänestämään muun muassa eteläpohjalaisen Evijärven, Pirkanmaalla sijaitseva Virtojen ja Lapin Posion äänestäjät.

Arviot ehdokasmääristä täydentyvät lähitunteina.  Tämän hetken tietojen mukaan ehdokkaita suuruusjärjestyksessä on seuraavasti:  keskusta (6900), kokoomus (6015), perussuomalaiset (5962), SDP ( 5612), vasemmistoliitto (3000), vihreät (2806), RKP (1387), kristillisdemokraatit (1930) ja Liike.Nyt (500).

Leena Brandt / Verde

4.5.2021 23:01

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon