Aluevaalit 2022: Tuhannen ehdokkaan voimin kohti tammivaaleja

Vihreiden piiritoimistoissa käytetään värikkäitä termejä kuvaamaa viime viikkojen ja päivien kiireitä. ”Tässä on ollut aika hässäkkää”, myöntää Hämeen vihreiden piirin toiminnanjohtaja Aleksi Mäntylä. Hämeessä tavoitteena oli yli 50 ehdokasta, ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueella siihen melkein päästiin, mutta Päijät-Hämeessä jäätiin alle 40:een. Erityisen kiitoksen Mäntylä antaa Lahden suuntaan. ”Siellä saatiin kasaan

Aluevaalit 2022: Tuhannen ehdokkaan voimin kohti tammivaaleja

Vihreiden piiritoimistoissa käytetään värikkäitä termejä kuvaamaa viime viikkojen ja päivien kiireitä.

”Tässä on ollut aika hässäkkää”, myöntää Hämeen vihreiden piirin toiminnanjohtaja Aleksi Mäntylä. Hämeessä tavoitteena oli yli 50 ehdokasta, ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueella siihen melkein päästiin, mutta Päijät-Hämeessä jäätiin alle 40:een.

Erityisen kiitoksen Mäntylä antaa Lahden suuntaan.

”Siellä saatiin kasaan todella monta nuorta ja nostan hattua Lahden vihreille nuorille tästä työstä.”

Vihreillä on täydet ehdokaslistat Keski-Suomessa, Länsi-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.  Helsinki ei äänestä aluevaaleissa. Puoluesihteeri Veli Liikanen mainitsee myös nuoret ehdokkaat puolueen tiedotteessa.  ”Myös nuoria ehdokkaita on lähtenyt mukaan ilahduttavan paljon. Uskon että tämä antaa osviittaa siitä, että nämä vaalit kiinnostavat myös nuoria.”

Pohjoisin vihreä piiri eli Lappi lähtee aluevaaleihin teknisessä vaaliliitossa RKP Saamen kanssa. RKP:llä on listalla kolme nimeä ja vihreillä 18. Samaa yhteislistaa harjoiteltiin jo viime kevään kuntavaaleissa Inarissa, jossa vihreät sai kaksi ja RKP Saame yhden paikan.

Lapin piirin toiminnanjohtaja Tarja Pasma kuvaa ehdokashankinnan loppumetrejä hulabalooksi. Kuntavaaleissa ehdokkaita oli yli 70, mutta nyt alueella siis jäätiin alle 20:n. Odotukset oli viritetty ylioptimistisiksi ja lopputulema oli pettymys. 

Lapissa on käyty keskustelua myös luottamustoimien rasittavuudesta. Monet nykyiset poliittiset päättäjät ovat ilmoittaneet olevansa jo täystyöllistettyjä.

Yleinen kommentti on myös pitkin Suomea ollut kireä aikataulu. Vaalikevät venyi kuntavaalien siirron vuoksi pitkäksi, eikä syksy täysin riittänyt joukkojen kokoamiseen. Nyt kuitenkin voidaan siirtää kaikki tarmo ehdokashankinnasta varsinaiseen vaalikampanjaan.

Kaikkiaan koko maassa on vihreillä listoilla 1073 nimeä. Vasemmistoliitolla on muutama kymmenen enemmän.

Isoimmista puolueista SDP ja kokoomus keräsivät listoille yli 1600 omaa ehdokasta, perussuomalaiset yli 1500 ja keskusta hieman alle 1500. Keskustalle tulos oli ehkä suurin pettymys, sillä puolue on vahvasti profiloitunut alueiden puolestapuhuja.

Ehdokasnumerot saadaan jouluaaton aattona 23.12. Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1. ja varsinainen vaalisunnuntai on 23. tammikuuta. Koronatilanteesta huolimatta vaalien siirtoa ei suunnitella, sillä vaalitoimituksen terveysriskit arvioidaan pieniksi.  

Uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä maaliskuun alussa.

Lue lisää