Vihreiden ehdokaslistat täyttyvät – muutama kansanedustaja empii vielä

Ehdokasasiassa ollaan loppusuoralla, sillä huhtikuun alun eduskuntavaalien ehdokashakemukset pitää toimittaa vaalipiirilautakunnille viimeistään 21.2. ”Kohtalaisen hyvä tilanne”, arvioi vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen, joka on itsekin ehdolla Kaakkois-Suomessa. Liikanen kommentoi vaaleja Helsingin vihreiden yleiskokouksen yhteydessä torstai-iltana. Kokous valitsi kaksi uutta ehdokasta, joten jäljellä on enää kaksi paikkaa. Jokaiselle vaalipiirille on määritelty

Vihreiden ehdokaslistat täyttyvät – muutama kansanedustaja empii vielä

Ehdokasasiassa ollaan loppusuoralla, sillä huhtikuun alun eduskuntavaalien ehdokashakemukset pitää toimittaa vaalipiirilautakunnille viimeistään 21.2.

”Kohtalaisen hyvä tilanne”, arvioi vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen, joka on itsekin ehdolla Kaakkois-Suomessa.

Liikanen kommentoi vaaleja Helsingin vihreiden yleiskokouksen yhteydessä torstai-iltana. Kokous valitsi kaksi uutta ehdokasta, joten jäljellä on enää kaksi paikkaa. Jokaiselle vaalipiirille on määritelty maksimimäärä, jota enemmän mikään puolue ei saa asettaa ehdokkaita. Helsingissä määrä on 23.

”Niissä vaalipiireissä, joissa on isoja kaupunkeja, on selvästi tunkua listoille. Keskikokoisissa pitää vielä tehdä töitä, eikä tulijoita ole ihan yhtä paljon kuin vuonna 2019.”

Helsinki ratkaisee

Helsingissä viime eduskuntavaalien ääniharavia olivat Pekka Haavisto, Maria Ohisalo ja Mari Holopainen, jotka keräsivät yhteensä lähes 40 000 ääntä. Viidenneksi suosituin Outi Alanko-Kahiluoto on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan.

Lähes 7 000 ääntä kerännyt Emma Kari ei ole vielä ilmoittanut kantaansa. Pitkäaikaiselle kansanedustajalle ja muun muassa ympäristöministerinä toimineelle Karille ovat ovet apposen auki ja tietoa odotetaan ”lähipäivinä”.

Helsingin menestys on vihreille a ja o ja neljä vuotta sitten vihreät nousi kaupungin suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa ja sai kuusi kansanedustajaa. Näkyvyyttä monet ehdokkaat ovat nytkin saaneet yllin kyllin, kun helsinkiläisistä Haavisto on ulkoministeri, Ohisalo ympäristöministeri ja puolueen puheenjohtaja ja Atte Harjanne eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Pirkanmaalla eduskuntakonkari Satu Hassi on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan ja sitä myöten 4 835 ääntä etsii uutta kotia. Tampereen ykkönen eli Iiris Suomela (4873 ääntä vuonna 2019) näyttää varmalta läpimenijältä ja eduskuntaan kärkkyy myös viimeksi kolmanneksi 4304 äänellä jäänyt Oras Tynkkynen.

Pirkanmaan lista on joka tapauksessa täynnä ja viimeisetkin nimet julkistetaan helmikuun alkupuolella.

Uudellamaalla ääniä jaossa

Uudellamaalla on sielläkin täysi lista tulossa, mutta viimeisiä vaihtoehtoja pohditaan vielä. Kansanedustajista ehdolla ovat jo Inka Hopsu, Noora Koponen, Saara Hyrkkö ja Tiina Elo. Vihreiden vuoden 2019 ääniharava, puolueen viidenneksi eniten ääniä kerännyt Pirkka-Pekka Petelius ei ole vielä kertonut kantaansa jatkoon.

Vihreä ehdokaslista on auki, vaikka Petelius sai syksyllä tahran maineeseensa kompuroidessaan ahvenanmaalaisen rahapeliyhtiö Pafin vuoksi. Petelius ei kertonut ajoissa Pafin kanssa jo vuonna 2017 alkaneesta sopimuksesta, joka on tuonut tekijänoikeuspalkkioita jo lähes 200 000 euroa.  Ensimmäinen sidonnaisuusilmoitus viime vuonna oli aluksi virheellinen ilmoitus luottamustoimesta kertyneestä tulosta.

Poissa vihreältä listalta on myös yli vuosi sitten menehtynyt Jyrki Kasvi, joka keräsi viimeiseksi jääneissä vaaleissaan vuonna 2019 yli 3 500 ääntä.

Ympäristökysymyksistä kiinnostuneiden äänistä kilpailee Uudellamaalla moni vihreä kuten uusi ehdokas Harri Hölttä. Hölttä on alalla tunnettu, sillä hän on työskennellyt vuosien varrella kansalaisjärjestöissä, kuten Luonnonperintösäätiössä ja Luonnonsuojeluliitossa, ja tutkimuksen sekä erilaisten luottamustehtävien parissa eri puolilla maata.

Varsinais-Suomessa ehdokaspaikat on nyt varattu ja tarjolla ovat kansanedustaja Sofia Virran lisäksi muun muassa vihreiden nuorten uusi puheenjohtaja Selinä Nera sekä eläinfilosofi Elisa Aaltola.

Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Jami Haavisto on ehdolla Vaasan piirissä.

Täyttä on myös Oulussa, jossa kansanedustaja Jenni Pitkon lisäksi on ”vanhoja” nimiä kuten Mika Flöjt (kakkossija viimeksi 3293:lla äänellä) ja uusia kuten lääkäri ja rokoteasiantuntija Mika Rämet.

Helsinkiin ei haluta

Yksi pulmallinen alue on Lappi. Ehdokkaiden joukosta on nimittäin poissa Riikka Karppinen, joka jäi neljä vuotta sitten 9 äänen päähän eduskuntapaikasta ennätyksellisellä 7818 äänisaalilla. Sodankylän vihreä kunnanvaltuutettu ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Karppinen on kertonut laajassa Facebook-päivityksessään, miten korona-aika toi hänet takaisin pohjoiseen eikä mieli nyt tee etelään:  

”On myös pohdittu, olenko vaihtamassa puoluetta, ja siihenkin minulla on helppo vastaus: en ole. En ole edes harkinnut sellaista. Mikään muu puolue kuin Vihreät ei toimi yhtä periaatteellisesti minulle tärkeiden asioiden, kuten luonnonsuojelun, ihmisoikeuksien sekä sivistyksen ja tasa-arvon puolesta paikallisesti ja valtakunnan tasolla. Omakaan puolue ei silti ole täydellinen – kuten ei kukaan meistä – ja siksi omankin puolueen linjoja on voitava tarvittaessa tarkastella myös kriittisesti, jotta kehitystä ja muutosta parempaan tapahtuisi.”

Vihreydestä Karppinen ei siis ole luopumassa ja hän puolustaa paraikaa Aalistunturia Metsähallituksen hakkuita vastaan.

Mutta Karppisen tavoin, moni pohjoisen asukas ei kerta kaikkiaan ole kiinnostunut muutosta etelään, eikä eduskuntatyö siksi houkuttele. Vihreää kansanedustajaa on myös entistä vaikeampi saada Lapista, kun piiri menetti yhden edustajapaikan väestökehityksen vuoksi.

Vuonna 2019 valittiin eduskuntaan 20 vihreää kansanedustajaa, joista peräti 14 oli uusia edustajia. Tämänhetkisillä gallupluvuilla vastaavaa edustajamäärää ei voi saavuttaa.

Edit 25.1. Outi Alanko-Kahiluoto sai viidenneksi eniten ääniä.

Lue lisää