Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

EU:n luonnon ennallistamisasetus hyväksyttiin Itävallan vihreän ympäristöministerin äänestettyä muun hallituksen kantaa vastaan

Suomen hallituksen vastustama EU:n luonnon ennallistamisasetus hyväksyttiin tänään, kun Itävallan vihreä ympäristöministeri Leonore Gewessler päätti äänestää asetuksen puolesta maan liittokansleri Karl Nehammerin ohjeiden vastaisesti. Hallituskumppani aikoo haastaa Gewesslerin oikeuteen.

EU:n luonnon ennallistamisasetus hyväksyttiin Itävallan vihreän ympäristöministerin äänestettyä muun hallituksen kantaa vastaan
KUVA: Trond Giæver Myhre

Johanna Kohvakka

EU:n jäsenvaltiot antoivat maanantaina 17. kesäkuuta Luxemburgissa pidetyssä neuvoston kokouksessa lopullisen hyväksynnän pitkään kiistellylle luonnon ennallistamisasetukselle Suomen vastustuksesta huolimatta. Näytti pitkään siltä, että esitystä ei hyväksyttäisi, kunnes sunnuntaina Itävallan vihreä ympäristöministeri Leonore Gewessler ilmoitti Itävallan tukevan asetusta.

Kävi ilmi, että Itävallan liittokansleri Karl Nehammer oli pyytänyt ministeriä pidättäytymään äänestyksestä yksimielisyyden puuttumisen vuoksi, mutta hän päätti kuitenkin äänestää lain puolesta. Syyksi hän kertoi maan yleisradio ORF:n mukaan, ettei hänen omatuntonsa sallinut muuta.

Myös aiemmin epävarma Slovakia tuki esitystä ratkaisevassa äänestyksessä. Tämä mahdollisti lain hyväksymisen niukalla enemmistöllä, kun 20 maata edustaen 66 % EU:n väestöstä kannatti sitä. Neuvostossa hyväksyntä edellyttää 65 %:n väestöedustusta.

EU:n ennallistamisasetuksesta äänestettiin tänään Luxemburgissa

Hallituspuolue ÖVP ilmoitti maanantaina vievänsä Gewesslerin päätöksen oikeuteen, sillä katsoi ympäristöministerin rikkoneen perustuslakia äänestämällä ilman koko hallituksen tukea.

EU-maiden neuvotteluita johtavan puheenjohtajamaa Belgian mukaan päätös on kuitenkin sitova.

Uusi säädös asettaa oikeudellisesti sitovat tavoitteet ennallistaa 20 % EU:n heikentyneistä maa- ja meriekosysteemeistä vuoteen 2030 mennessä ja kaikki ekosysteemit vuoteen 2050 mennessä. Jäsenvaltioiden on ennallistettava vähintään 30 % laissa määritellyistä elinympäristöistä huonosta hyväkuntoisiksi vuoteen 2030 mennessä ja 90 % vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi on varmistettava, että nämä alueet eivät heikkene uudelleen ennallistamisen jälkeen.

Itävallassa iloittiin ennallistamisasetuksen läpimenosta. KUVA: Mastodon

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää