Hallitus uhkaa kaataa jo hyväksytyn EU:n luonnon ennallistamisasetuksen 

Helmikuussa parlamentin hyväksymä EU:n luonnon ennallistamisasetus on nyt vaarassa. Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen ilmoitti kyselytunnilla hallituksen vastustavan asetusta. Suomen kanta voi olla ratkaiseva asetuksen hyväksymisen kannalta. Vihreät harkitsee välikysymyksen jättämistä luonnon monimuotoisuudesta.

21.3.2024 | Ympäristö & Luonto

Kuva: Anda Mikelsone

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n luonnon ennallistamisasetuksen helmikuussa. Parlamentti on jo aiemmin päässyt alustavaan sopuun jäsenvaltioiden kanssa EU:n luonnon ennallistamista koskevasta laista. Tavoitteena on ennallistaa rappeutuneet ekosysteemit kaikissa jäsenvaltioissa, auttaa saavuttamaan EU:n ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteet ja parantaa ruokaturvaa. Asetus tarkoittaa, että EU-maiden on ennallistettava vähintään 30 prosenttia huonokuntoisista luontotyypeistä vuoteen 2030 mennessä, 60 prosenttia vuoteen 2040 mennessä ja 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. 

Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen ilmoitti kyselytunnilla tänään 21.3., että hallitus vastustaakin EU:n ennallistamisasetusta. Suomen kanta voi olla ratkaiseva asetuksen hyväksymisen kannalta. Vihreät harkitsee välikysymyksen jättämistä luonnon monimuotoisuudesta.

– Hallituksen avoin vastustus ennallistamista vastaan on todella surullinen ja luontovastainen teko, vieläpä maailman metsäpäivänä. Ja se on vain osa surkeaa linjaa. Hallitus on leikannut luonnonsuojelusta ja vesittää vanhojen metsien suojelua. Hallitusohjelma ei riitä luontokadon pysäyttämiseen Suomessa, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne toteaa pettyneenä.

– Tutkijat ovat toistuvasti vedonneet sen puolesta, että luontokato otettaisiin vakavammin myös turvallisuuden ja talouden kannalta. Tämä tavoite ei näy lainkaan hallituksen politiikassa. Hallitus selvästi unohtaa täysin, miten valtava merkitys luonnon tilalla voi olla esimerkiksi ruokaturvalle ja ihmisten terveydelle, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ihmettelee.

Suomen luontopaneeli on arvioinut, että tavoite luontokadon pysäyttämisestä 2030 mennessä on saavutettavissa, mutta se vaatii merkittäviä lisätoimia. Luontokadon pysäyttäminen edellyttää lisää suojelua ja lisää ennallistamista.

– Kyselytunnilla ministeri Mykkänen totesi, että hallitus toteuttaa tolkun luontopolitiikkaa. Tiedevastaisuus ei ole tolkkua. Toimiva luontopolitiikka voi perustua vain tutkittuun tietoon. Hallitus ei selvästi arvosta Suomen luontoa puheita pidemmälle. Siksi harkitsemme vakavasti välikysymyksen jättämistä. Hallituksen on vastattava siihen, yrittääkö se ottaa luonnon häviämisen vakavasti, Harjanne linjaa.

Myös kokoomuksen pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Salolainen totesi viestipalvelu X:ssä, että Suomen tulee äänestää EUn ennallistamisasetuksen puolesta.

Verde

21.3.2024 20:52

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon