Lapsuus vihreyden ytimessä

Kuura Helasen lapsuuden perhe eli keskellä uutta vaihtoehtoliikettä. Äiti Tarja Helanen oli vihreiden ensimmäisiä työntekijöitä. Lapsuuden muistoihin kuuluu muun muassa kesä, jolloin perhe kiersi vihreässä bussissa levittämässä liikkeen sanomaa eri puolilla maata. Lapsuudesta mieleen on jäänyt myös päivä, jolloin Pekka Haavisto vei Kuura Helasen ja hänen veljensä Linnanmäelle. “Jollain lailla

Lapsuus vihreyden ytimessä

Kuura Helasen lapsuuden perhe eli keskellä uutta vaihtoehtoliikettä. Äiti Tarja Helanen oli vihreiden ensimmäisiä työntekijöitä. Lapsuuden muistoihin kuuluu muun muassa kesä, jolloin perhe kiersi vihreässä bussissa levittämässä liikkeen sanomaa eri puolilla maata.

Lapsuudesta mieleen on jäänyt myös päivä, jolloin Pekka Haavisto vei Kuura Helasen ja hänen veljensä Linnanmäelle.

“Jollain lailla lapsena tiedosti, että perhe oli vähän erilainen. Suurin tekijä oli tiivis sosiaalisuus. Myöhemmin tajusin, että se oli sellainen avarakatseinen, ihmislähtöinen, optimistinen ilmapiiri.”

Nuoruuteen kuului myös teini-iässä aika Afrikassa, jossa äiti oli kehitysyhteistyötehtävissä. Vihreiden jäseneksi Kuura Helanen liittyi aikuisena, oman perheen perustamisen myötä halu vaikuttaa asioihin kasvoi. 2017 hän oli ensimmäistä kertaa ehdokkaana kuntavaaleissa ja tuli valituksi.

“Siitä sitten imeydyin täysillä mukaan.”

Nyt Helanen on toista kautta valtuustossa, vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Hämeen liiton maakuntavaltuuston jäsen. Seuraava tavoite on nyt eduskunta.

Vanhalle kunnioitusta

Lapsena Helanen haaveili arkkitehtuurista. Eri tyylisuuntaukset, kaikki vanha, erilaiset tavat tehdä alkoivat kiinnostaa. Myös käsillä tekeminen kiehtoi, ja lopulta hän päätyi isänsä soitinverstaaseen.

Kiinnostus vanhaan ja käsillä tekemiseen johtivat sitten restauroinnin ammattilaiseksi.

Helanen puhuu lämpimästi vanhoista rakennuksista ja kulttuuriympäristöistä, niiden arvosta ja kunnostamisesta. Helanen myöntää, että uusista taloista pystytään tekemään hyvin energiatehokkaita, mutta kehottaa muistamaan, että energiatehokaskin rakentaminen kuluttaa luonnonvaroja usein enemmän kuin vanhan kunnostaminen energiatehokkaaksi.

Helanen puhuu pitkien elinkaarien puolesta ja näkee nykyajassa paljon kertakäyttöisyyden tai lyhytikäisyyden piirteitä.

“Vanha kiinnostaa muutenkin kuin rakentamisessa, mutta yhtä lailla täytyy olla ajassa mukana. On tärkeää tietää, millaista on ollut, mutta pysyä ajan tasalla myös tämän päivän kulttuurissa.”

Yrittäjyyden täytyy kannattaa

Helanen on opiskellut yrittäjyyttä kantapään kautta. Oma yritys on nyt jäänyt taakse, mutta siitä saadut kokemukset vaikuttavat käsityksiin.

“Yrittäjyys voi olla haastavaa. Mutta ei yrittäjyys kuitenkaan tukiin voi perustua. Kyllä sen kannattavaa täytyy olla.”

Helanen näkee tarpeelliseksi, että alkuvaiheeseen liittyvät kynnykset eivät saa olla liian korkeita. Arvonlisäveron alarajahuojennus helpottaa yrityksen alkuvaiheessa. Kun liikevaihto on pieni, yrityksen ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Liikevaihdon kasvaessa huojennus pienenee, kunnes loppuu, kun vuoden liikevaihto nousee 30 000 euroon. Myös aloittavan yrittäjän yel-maksuihin saa alennusta.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yritykselle iso askel.

“Kustannukset juoksevat koko ajan riippumatta siitä, onko työntekijälle töitä”, Helanen sanoo. Hän arvelee, että alkuvaiheessa olisi perusteltua olla jotain helpotuksia.

Vihreä maatalousministeri

Helanen tekee vihreää politiikkaa maaseudulla. Janakkala on runsaan 16 000 asukkaan kunta, jossa väestöstä suurin osa asuu taajamissa.

Helanen ilmoittautuu maalaispojaksi ja  nostaa kampanjasivuillaan vahvasti esiin maatalouden kehittämisen.  Vihreät ovat Helasen mukaan uskottava maaseutupuolue, mutta puolueen maaseututeemojen esilläpitäminen vaatii paljon työtä.

Helasen mukaan Suomelle tekisi hyvää vihreä maa- ja metsätalousministeri.

“Maatalouden päästöt ovat edelleen iso ongelma, vaikka ovatkin vähentyneet. Vihreillä on ohjelmissa paljon hyviä konkreettisia toimia ongelmien ratkaisemiseksi ja maatalouden sekä vihreän siirtymän edistämiseksi.”

Vihreiden asema näyttää vakaalta

Häme on moninapainen vaalipiiri ja maakunta. Lahti, Hämeenlinna ja Riihimäki ovat omia kaupunkiseutujaan, ja väleihin jää paljon maaseutua. Viime vaaleissa keskusta menetti peräti kaksi kolmesta paikastaan. Toisen veivät demarit, toisen vihreät, jotka saivat viime vaaleissa takaisin kansanedustajan paikan kahden kauden tauon jälkeen. Valituksi tuli Mirka Soinikoski.

Aikaisemmin Hämettä on vihreiden riveissä eduskunnassa edustanut Kirsi Ojansuu-Kaunisto, silloin Ojansuu, kolme kautta vuosina 1999–2011.

Vaalipiirin kärki näyttää samalta kuin koko maassa. Nyt tuloksissa jännitetään ainakin Päivi Räsäsen, kd, kohtaloa. Viimeksi hän vei vaalipiirin viimeisen paikan. 2019 yllätyksiin kuului keskustan näkyvimpiin nimiin kuuluneen Juha Rehulan putoaminen. Nyt hän yrittää paluuta.

Helasen mukaan vihreiden kannatus Hämeessä on aika tasaista, keskittyen kuitenkin pääasiassa Hämeenlinnaan ja Lahteen.

“Näkyminen vaatii todella työtä niin että saadaan uutta väkeä mukaan.”

Vihreiden paikan säilyminen näyttää melko varmalta. Toiseen paikkaan on matkaa.

“Mutta tietenkin sitä tavoitellaan”, Helanen sanoo.

Lue lisää