Jenni Aikio: Ammattikorkeakoulut aidosti samalle viivalle yliopiston kanssa

Jenni Aikio lähti mukaan vihreisiin ensisijaisesti löytääkseen Kouvolasta samanhenkisiä ihmisiä. Poliittinen toiminta tempaisi hänet mukaansa hieman vahingossa. ”Kun odotimme toista lastamme, muutimme takaisin Helsingistä Kouvolaan ja ajattelin, että nyt pitäisi löytää joku yhteisö itselleni Kouvolasta. Yhdellä automatkalla liityin sitten vihreisiin. Ajattelin, että vihreissä on edelläkävijyyttä ja kehittämishenkistä porukkaa.” Meni puolisen

Jenni Aikio: Ammattikorkeakoulut aidosti samalle viivalle yliopiston kanssa

Jenni Aikio lähti mukaan vihreisiin ensisijaisesti löytääkseen Kouvolasta samanhenkisiä ihmisiä. Poliittinen toiminta tempaisi hänet mukaansa hieman vahingossa.

”Kun odotimme toista lastamme, muutimme takaisin Helsingistä Kouvolaan ja ajattelin, että nyt pitäisi löytää joku yhteisö itselleni Kouvolasta. Yhdellä automatkalla liityin sitten vihreisiin. Ajattelin, että vihreissä on edelläkävijyyttä ja kehittämishenkistä porukkaa.”

Meni puolisen vuotta, kun vuoden 2017 kuntavaalit kolkuttivat ovelle. Sähköpostiin kilahti viesti yhdistyksen puheenjohtajalta, joka kannusti jokaista jäsentä vielä miettimään ehdokkuutta, vaikka vain tukiehdokkaaksi.

”No, lähdin sitten tukiehdokkaaksi. Sehän menikin sitten niin, että pääsin läpi.”

Nyt Aikio on Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen ja Kymenlaakson aluevaltuuston kolmas varapuheenjohtaja. Töiden, politiikan, eduskuntavaaliehdokkuuden ja perhe-elämän lisäksi vapaa-aika on juuri nyt kortilla.

”Alkuvuodesta kävin shuffle-tanssitunneilla, jotka ovat kylläkin nyt katkolla, mutta se oli törkeän siistiä! Aion mennä takaisin, kun vaalit saadaan käytyä!”

Korkeakoulututkintoja kohdellaan yhä eriarvoisesti

Korkeakoulutus on mille tahansa maakunnalle tärkeä vetovoimatekijä. Kymenlaaksoonkin havitellaan lisää yliopistokoulutusta ja omaa yliopistokeskuksesta. Nyt LUT-yliopisto aloittaa yhden koulutusohjelman Kouvolassa. Aikio pitää tavoitetta yliopistokoulutuksen lisäämisestä tärkeänä, mutta nostaa esiin jo olemassaolevan AMK-kampuksen.

”Kouvolan kaupunki maksaa tuosta yhdestä koulutusohjelmasta ihan sievoisen summan. Meillä kuitenkin on jo tuhansia AMK-opiskelijoita kaupungissa. Jostain syystä AMK-koulutusta ei vain tunnuta arvostettavan samalla tavalla.”

Ammattikorkeakoulumaailma ja opiskelijoiden elämä on Aikiolle arkea. Hän työskentelee Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Kaakon toiminnanjohtajana, kaikilla neljällä korkeakoulun kampuksella.

”Ihmiset eivät vieläkään tunne AMK-koulutusta riittävästi. Ehkä se on se ammatti-sana, joka herättää mielleyhtymän ammattiopistoihin. Etenkin monelle yliopistokoulutetulle kenttä jää vieraaksi.”

Suomen duaalimalli on kansainvälisestikin varsin poikkeuksellinen. Aikio on puhunut runsaasti etenkin YAMK-tutkinnon tunnustamisesta yhdenvertaiseksi maisteritutkinnon rinnalla. Lain mukaan tutkinnot ovat samanarvoisia, mutta käytäntö on yhä usein toinen.

”Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden tulisi saada käyttää maisteri-nimikettä. Englanniksihan näin jo on”, Aikio linjaa.

Ongelmallista Aikion mukaan on myös se, että ammattikorkeakoulut eivät Suomessa voi saada professuureja, joiden kautta taas yliopistojen merkittävyyttä usein mitataan.

”Se taas näyttää kansainvälisestä vinkkelistä vähän erikoiselta ja annamme siinä turhaa etumatkaa muille maille.”

Talous kestävästi tasapainoon

”Kouvolassa me vihreät olemme pitäneet aika tiukkaakin talouskuria”, toteaa Aikio talouspoliittisesta linjastaan.

Aikio ajattelee, että taloutta on sopeutettava, mutta se on tehtävä oikeudenmukaisesti. Äkkiväärien leikkausten sijaan sopeuttamisessakin tulee olla malttia. Esimerkiksi Aikio nostaa Sipilän hallituskauden koulutusleikkaukset, joista maksetaan hintaa yhä.

”Ajattelen, että jos kaikesta muusta joudutaan leikkaamaan, niin koulutuksesta ei leikata.”

Vihreiden asettama tavoite talouden tasapainosta vuonna 2035 on Aikion mielestä realistinen.

”On rehellistä sanoa, että talouden tasapainottaminen vie aikaa, kun se tehdään kestävästi.”

Kahden paikan pitäminen vaatii työtä

Talouskysymykset, valtatie 15 sekä turvallisuus värittävät piirin vaalikeskusteluja. Kouvola on Utin jääkärirykmentin ja Karjalan prikaatin Vekaranjärven varuskunnan myötä Suomen suurin varuskuntakaupunki.

”Ylipäätään Natosta, mutta Nato-yhteistyöstä ja -tukikohdasta ja niiden saamisesta tänne, puhutaan paljon.”

”Se mistä ei kauheasti puhuta, on ilmasto.”

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on tällä kaudella ollut kaksi kansanedustajaa – Hanna Holopainen ja Heli Järvinen. Vain Holopainen on ehdolla uudelle kaudelle. Tavoitteena on pitää kansanedustajien määrä kahdessa.

Aikio itse on varsin hyvissä asemissa Kouvolan ykkösnimenä.

”Vihreiden kesken meillä on tosi hyvä meininki ja ehdokkaat auttavat paljon toisiaan. Mutta kyllä meillä on paljon työtä tehtävänä.”

Latest posts