Vegaanikin voi elää ärtyvän suolen kanssa

Kasvisruokaa ja ärtyvän suolen oireyhtymää on pidetty mahdottomana yhtälönä. On kuitenkin yksilöllistä, miten eri ruoka-aineet aiheuttavat oireita. Ruokavalio on joka tapauksessa vain osa hoitoa, kirjoittaa joukko ravitsemuksen asiantuntijoita puheenvuorossaan.

16.11.2022 | Puheenvuoro

Kuva: Pixabay

Ärtyvän suolen oireyhtymän syitä ei juurikaan tiedetä, mutta se on yleistynyt voimakkaasti viime aikoina. Aihe kiinnostaa myös mediaa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa korostuvat ihmisten subjektiiviset kokemukset. 

Usein kuulee väitettävän, että ärtyvästä suolesta kärsivä ei voi olla kasvissyöjä, koska kasvisruoka aiheuttaa oireita. Syylliseksi nousevat FODMAP-hiilihydraatit, joita on erityisesti palkokasveissa, mutta myös esimerkiksi sipulissa, vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Nämä FODMAP-hiilihydraatit ovat sinänsä terveellisiä, mutta aiheuttavat herkkävatsaisille hankalia oireita kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja kipua. FODMAP-hiilihydraattien ryhmään lukeutuvat myös mm. maidon laktoosi ja sokerialkoholit joita ovat esimerkiksi ksylitoli ja makeutusaineena käytettävä sorbitoli. 

Ärtyvän suolen hoito ei kuitenkaan ole mustavalkoisia joko-tai-valintoja tai kieltolistan kanssa elämistä, ja sen kanssa on mahdollista elää myös ilman eläinkunnan tuotteita. Ideaalitilanteessa jokainen vaivasta kärsivä pääsisi asiaan perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen, kuten ravitsemusterapeutin vastaanotolle. 

Myös elintavoilla vaikutus ärtyvään suoleen

Ruokavalio on vain osa hoitoa. On tarpeen tarkastella elintapoja kokonaisuutena. Stressi, uni, liikunta, vaatevalinnat ja esimerkiksi työasento, ruoan määrä ja laatu sekä ateriarytmi ovat kaikki asioita, jotka on syytä kartoittaa. Joskus pelkästään näiden asioiden muuttaminen saa suolen rauhoittumaan. 

Apua saa usein myös lääkinnällisistä keinoista, kuten maitohappobakteereista, palkokasvien FODMAP-yhdisteistä pilkkovasta alfagalaktosidaasientsyymistä tai kaasukuplia pilkkovista simetikoni- ja dimetikonivalmisteista.

FODMAP-ruokavalio auttaa tutkitusti monia, mutta on heitäkin, jotka ovat saaneet avun kasvisruokavaliosta. On hyvin yksilöllistä, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat oireita kenellekin. Kyseinen ruokavaliokaan ei tarkoita kaikkien oireita aiheuttavien ruokien karsimista pysyvästi ruokavaliosta. Väliaikaisen karsimisen tarkoitus on rauhoittaa vatsaa. Sen jälkeen on tärkeää löytää yksilöllinen sietotaso oireita aiheuttaville ruoille. 

Vaikka ärtyvästä suolesta kärsivä ei pystyisi koskaan syömään kaikkia kasviproteiineja,  kasvikunnasta löytyy myös herkkävatsaisille sopivia vaihtoehtoja, kuten tofu, tempe ja huolellisesti huuhdellut säilykelinssit ja -kikherneet pieninä annoksina. Moni sietää hyvin myös käyttövalmiita kasviproteiineja. 

Lisätietoa aiheesta löytyy Vegaaniliiton sivuilta.

Päivitys 17.11. klo 15.10: Lisätty kirjoittajaksi Charlotta Hyttinen, ETM, ravitsemusasiantuntija sekä Evy Peltolan titteliksi laill. ravitsemusterapeutti.

Johanna Kaipiainen, ETM, laill. ravitsemusterapeutti, Sara Määttä, LT, dos., erikoislääkäri, Juha Lempiäinen, LT, neurologi, Hanna De Ruyter, LL, gynekologi, Evy Peltola, TtM, laill. ravitsemusterapeutti, Charlotta Hyttinen, ETM, ravitsemusasiantuntija

16.11.2022 12:23

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon