Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Tuija Brax: Ympäristö, koulutus ja turvallisuuspolitiikka vihreiden kärkiteemoiksi

Vihreiden entinen puheenjohtaja, ministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja Tuija Brax näkee, että vihreillä on hyvät tulevaisuudennäkymät, mutta niiden hyödyntäminen vaatii työtä. Brax korostaa, että vihreiden vahvuusalueet ovat nyt todella ajankohtaisia, ja vihreillä on paremmat resurssit kuin koskaan. Hän viittaa ministerien, kansanedustajien, avustajien ja puoluetoimiston henkilöstön määrään. Vahvuusalueilla Brax tarkoittaa ympäristökysymyksiä, koulutusta,

Tuija Brax: Ympäristö, koulutus ja turvallisuuspolitiikka vihreiden kärkiteemoiksi

Vihreiden entinen puheenjohtaja, ministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja Tuija Brax näkee, että vihreillä on hyvät tulevaisuudennäkymät, mutta niiden hyödyntäminen vaatii työtä.

Brax korostaa, että vihreiden vahvuusalueet ovat nyt todella ajankohtaisia, ja vihreillä on paremmat resurssit kuin koskaan. Hän viittaa ministerien, kansanedustajien, avustajien ja puoluetoimiston henkilöstön määrään.

Vahvuusalueilla Brax tarkoittaa ympäristökysymyksiä, koulutusta, joka on talouden keskeinen tekijä, sekä turvallisuuspolitiikkaa. Hän toivoo, että nämä isot asiat näkyvät entistä selvemmin puolueen viestinnässä.

Ympäristö pääosaan

Vihreiden kannalta myönteistä on, että ilmastonmuutosta ei enää kyseenalaista muut kuin jotkut marginaaliryhmät. Lähes kaikki puolueet pitävät ympäristökysymyksiä tärkeinä, mistä vihreät voivat Braxin mielestä ottaa kunniaa itselleenkin.

Vihreillä on näyttöä ja osaamista ympäristöasioissa.

Vaikka teot eivät kaikilla puolueilla aina vastaa vihreitä puheita, nyt on aiempaa helpompi kirjoittaa vihreille sopivia hallitusohjelmia, Brax huomauttaa.

Tämä myönteinen kehitys ei kuitenkaan ratkaise sitä, että arviot niin ilmastonmuutoksesta kuin luontokadosta muuttuvat yhä hälyttävämmiksi, hän muistuttaa.

“Maapallo ja elämä sen pinnalla on ihan valtavan uhan alla”, Brax sanoo ja viittaa uusimpiin uutisiin Etelänavalta, kiihtyvästä metsäkadosta ja merten tilanteesta.

Hän näkee siinä vihreiden sekä velvollisuuden että mahdollisuuden. Hän kysyy, eikö tämä ole vihreiden ylivoimaisesti tärkein asia.

“Vihreillä on näyttöä ja osaamista ympäristöasioissa. Mutta täytyy osata myös pitää asia agendalla”.

Visio talouteen

Brax on huolissaan maan taloudesta.

“Ei ole liioiteltua sanoa, että olemme historiallisessa tilanteessa. Meidän pitää pystyä päivittämään tietoon, huippuosaamiseen, koulutukseen ja reiluun hyvinvointivaltion eetokseen perustuva maan talous”.

Hän nostaa entisen vihreiden kansanedustajan Erkki Pulliaisen tiivistyksen: ympäristön, ihmisten ja talouden kantokykyä ei saa ylittää.

“Vihreät tarvitsevat uskottavan realistisen talousvision”, hän sanoo ja jatkaa, että koulutuksen kunnianpalautus on olennainen osa siitä.

“Tarvitsemme kannustimia opiskeluun, tutkimukseen, yrittämiseen, riskinottoon, mutta myös ponnisteluun ja kekseliäisyyteen. Koulutus on olennainen osa tätä”.

Braxin mukaan Suomesta on tehtävä maa, jossa kannattaa investoida korkeaa osaamista vaativaan toimintaan ja jossa on varaa maksaa hyvää palkkaa.

“Ja pidetään huolta, että mahdollisuuksien mukaan kaikki pysyvät mukana ja mahdollisimman harvaa tippuu kyydistä. Väestön ikääntymisen kuluihin on varauduttava ajoissa ja realistisesti”.

Vihreät näkivät Venäjän riskit

“Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on nyt siinäkin historiallinen vaihe, johon liittyvät Pohjoinen Jäämeri, Itämeri ja Suomen itäraja”, Brax sanoo. Myös turvallisuuspolitiikassa vihreät ovat olleet edelläkävijöitä.

Venäjään liittyvät riskit, demokratian ja ihmisoikeuksien puute ja sen aiheuttamat vaarat on Braxin mukaan nähty vihreissä jo paljon ennen muita ja niitä on pidetty esillä.

“Ja ilokseni olen huomannut, että vihreät ovat olleet nyt aktiivisia”, Brax sanoo.

“Nyt vihreiden kannattaa ottaa johtava rooli”.

Läntinen liittoutuminen ja hyvä puolustuskyky eivät Braxin mukaan riitä. Esimerkiksi ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja vapaan median puolustamisessa on paljon työtä.

Sanoma tiiviiksi

Mutta vaikka vihreillä on nyt paremmat resurssit kuin koskaan, Braxin mukaan ne kannattaa keskittää eikä hajottaa.

“Maailma on täynnä tärkeitä asioita, mielenkiintoisia filosofisia kysymyksiä ja korjattavia epäkohtia. Mutta kun yksityiskohdat ovat päällimmäisinä esillä, ne vievät tilaa pääsanomalta”.

Brax sanoo, että ei missään tapauksessa väheksy erilaisia toimia yksittäisten hyvien asioiden edistämiseksi.

“Mutta niitä on kirjattu ohjelmiin ja kiinnostuneet löytävät halutessaan tietoa”.

“Ulkoa päin katsoessa isoja asioita on vaikea hahmottaa, jos yksittäiset ja usein identiteettipolitiikalta näyttävät asiat hallitsevat julkikuvaa”, Brax tuumaa.

Kanta-asiakkaat kotiin

Brax arvioi, että vihreät eivät tarvitse ihmetemppuja kannatuslukujen nostamiseksi.

“Kanta-asiakkaat on pidettävä ja saatava takaisin”, hän sanoo.

Takaisin pitää houkutella katsomoon ja muihin puolueisiin siirtyneet.

Kanta-asiakkaiksi Brax laskee myös ne sivistysporvarit, jotka vihreät onnistuivat houkuttelemaan silloin kun porvarihallitus leikkasi rankalla kädellä opetusministeriön toimialalta.

Brax nostaa esiin uusimman nuorisobarometrin tietoja.

“Koskaan ennen Suomessa ei ole ollut nuorta sukupolvea, joka olisi yhtä lähellä vihreiden arvomaailmaa”.

Huoli ympäristöstä ja ”enemmän aikaa, vähemmän roinaa” -ajattelu näkyvät nuorten arvoissa, samat asiat, joista vihreät ovat jatkuvasti puhuneet.

Tulevaisuuden kannatuspohjakin siis on olemassa, jos uskottavuus saavutetaan tai palautetaan.

Tilaa uusimmat jutut

Lorem ultrices malesuada sapien amet pulvinar quis. Feugiat etiam ullamcorper pharetra vitae nibh enim vel.

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää