Suomen historian suurin mielenosoitusten sarja alkaa kesäkuussa - Aki Kaurismäki lupaa maksaa osallistujien sakkoja

Suomessa alkaa kesäkuussa maan historian suurin mielenosoitusten sarja. Taustalla on kriittisen 1,5 asteen rajapyykin ylittyminen tänä vuonna Pariisin ilmastokokouksen lupauksista huolimatta. Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki lupaa osallistua mielenosoittajien sakkojen maksamiseen.

Suomen historian suurin mielenosoitusten sarja alkaa kesäkuussa - Aki Kaurismäki lupaa maksaa osallistujien sakkoja
Aki Kaurismäki ilmaisi tukensa Elokapinalle avoimessa kirjeessään. Kuva: Elokapina

Johanna Kohvakka

Suoraa toimintaa harjoittava kansainvälinen ympäristöjärjestö Elokapina aloittaa Suomessa maan historian suurimman väkivallattomien mielenosoitusten sarjan. Taustalla on voimakas pettymys niin globaaleihin kuin kansallisiin päättäjiin, jotka ovat epäonnistuneet pysäyttämään ilmaston lämpenemisen kriittiseen 1,5 asteen rajapyykkiin. Tämä rajapiste, jonka ylittäminen merkitsee ilmastotutkijoiden mukaan vakavia seurauksia maapallolle, on nyt ensimmäistä kertaa ohitettu.

Vuonna 2015 maailman johtajat lupasivat Pariisissa, että lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen. Kuitenkin lähes vuosikymmen myöhemmin, ilmastonmuutos kiihtyy entisestään. Suomeen ennustetaan pahimmillaan jopa 5-7 asteen lämpenemistä. Elokapinan tavoitteena on herättää koko yhteiskunta toimimaan.

Elokapina kertoo mobilisoivansa kesän aikana tuhansia ihmisiä osallistumaan laajamittaisiin väkivallattomiin mielenosoituksiin. Avausmielenosoitus järjestetään 7. kesäkuuta ja seuraavaan päivään 11.6. kerätään jo Elokapinan sivuilla ilmoittautumisia. Mielenosoitukset järjestetään strategisesti tärkeillä paikoilla Helsingin keskustassa, jossa ne tavoittavat suurimman mahdollisen yleisön ja median huomion. Protestien keskiössä on vaatimus lopettaa kaikki ympäristölle haitalliset tuet. Lisäksi ryhmä haluaa demokratian vahvistamista kansalaisfoorumin avulla, jossa kansalaiset pääsisivät osallistumaan ympäristöpolitiikan tekemiseen.

Elokapina kertoo olevansa valmis täyttämään putkatkin tarvittaessa saadakseen äänensä kuuluviin. Tämä on merkki siitä, että kun yhteiskunnallinen ja ekologinen kriisi syvenee, kansalaisten vastarinta ja vaatimukset muutoksesta voimistuvat.

Aki Kaurismäki aikoo maksaa mielenosoittajien sakkoja

Arvostettu elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki lähetti Elokapinalle avoimen kirjeen, jossa hän ilmaisee tukensa järjestön toiminnalle ja lupaa maksaa mielenosoittajien sakkoja.

”Toivotan Elokapinalle voimia taistelussa ylivoimaista, mutta sisäisesti onttoa vastustajaa, kasvotonta pääomaa ja silkkaa vähä-älyisyyttä (lue selluloosateollisuus ja hallitus, tämä ja edelliset) vastaan. Siinä vaiheessa kun Suomen luonto kaikkineen on myynnissä vähiten tarjoavalle eivätkä linnut enää löydä pesäpuuta ja itsekin siinä ohessa tukehdumme, kaikki keinot (paitsi väkivalta) ovat sallittuja", kirjoittaa Kaurismäki.

"On täysin selvää, että maatamme “johtavat” juoksupojat ja -tytöt eivät ymmärrä evoluutiosta edes sen vertaa, että puut jäävät meidän jälkeemme. Ihminen on planeettamme ainoa todellinen vieraslaji", elokuvaohjaaa jatkaa.

"Lupaan täten julkisesti (syytettä yllytyksestä odotellen) osallistua voimallisesti mahdollisiin rauhallisten mielenosoitusten aiheuttamien sakkojen (niskuroinnista luonnontuhontaa vastaan) maksamiseen, Eteenpäin! Venceremos!”, toteaa Kaurismäki kirjeensä lopuksi.

Elokapina kertoo sivuillaan, että tällä hetkellä mukaan 7.6. järjestettävään mielenosoitukseen on ilmoittautunut yli 1200 henkilöä.

Lue lisää