Jussi-gaalan illallismenu on tänä vuonna täysin kasvipohjainen  

Tänään 80. kertaa järjestettävä Jussi-gaala ottaa askeleen vastuullisuuden suuntaan, kun tilaisuuden illallismenu tarjoillaan ensimmäistä kertaa kokonaan kasvipohjaisena. Muutoksen laittoivat alulle eläinaktivistit Heli Mäenpää ja Benjamin Pitkänen. 

22.3.2024 | Ruoka

Kuva: Lucas Ekblad

Vuodesta 1944 alkaen järjestetty Jussi-gaala, suomalaisen elokuvan arvostetuin palkintotilaisuus, ottaa tänä vuonna askeleen vastuullisuuden suuntaan. Tilaisuuden illallismenu tarjoillaan ensimmäistä kertaa kokonaan kasvipohjaisena.

Järjestäjät saivat yhteistyökumppaniksi kotimaisen kasvipohjaisia tuotteita valmistavan Gold&Greenin, joka tunnetaan erityisesti suomalaisesta kasviproteiini-innovaatiosta, nyhtökaurasta. Gaalaillallisen valmistelussa on panostettu innovatiivisiin ja herkullisiin kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin, jotka sopivat fine dining -kokemukseen.

”Sen lisäksi, että Jussi-palkinnolla on 80. juhlavuosi, haluamme elää tässä ajassa ja saada kestävän kehityksen arvomme näkyviin – kuten ne ovat kasvavasti esillä myös elokuvatuotannoissa. Gold&Greenin kanssa jaoimme heti innostuksen kasvipohjaisen gaalaillallisen suunnittelusta ja suuremman yleisön osallistamisesta”, sanoo Jussi-palkinnot jakavan Filmiaura ry:n varapuheenjohtaja Emma Ilves.

Gaalan illallismenun taustalla on myös halu rohkaista suomalaisia kokeilemaan kasvipohjaisia vaihtoehtoja kotikeittiöissäkin. Sosiaalisen median kanavissa on tarjottu inspiraatiota ja reseptejä, joiden avulla kuka tahansa voi valmistaa gaalaillallisen kaltaisia herkkuja omassa kotikeittiössään. Liiketoiminnan kehityspäällikkö Sanna Antola Valiolta vinkkaa, että erityisesti nyt on sopiva hetki tutustua uusiin makuelämyksiin ja muuntaa perinteiset suosikit kasvipohjaisiksi vaihtoehdoiksi. Tämä on hienoa kehitystä meijeriyhtöltä, joka tuotanto pitkään perustui vain eläinperäisten tuotteiden hyödyntämiseen.

Gaalan menu on suunniteltu tapahtumatalo Bankin ja keittiöpäällikkö Juha Haaviston toimesta. Tarjolla on muun muassa kuningasosterivinokas-rilletteä alkuruokana, pääruoaksi Gold&Green Nyhtökaura -terriiniä ja jälkiruoaksi Jussi-gaalan juhlaleivos, joka kunnioittaa tilaisuuden 80-vuotista historiaa. Yöruokana tarjoillaan Gold&Green Delikaura -hodari kolmella tapaa.

Muutoksen alullepanijat olivat eläinsuojeluyhdistyksen perustaja, Animalian hallituksen jäsen Heli Mäenpää ja KFC-miehenäkin tunnettu Benjamin Pitkänen, kertoo Pitkänen Facebook-sivuillaan. 

Heli Mäenpää on mainonnan ja markkinoinnin pitkän linjan ammattilainen, joka järjesti verkostojensa avulla Pitkäsen ja Filmiauran tapaamisen, kun Jussi-gaalan illallismenu oli tullut kaksikolle puheeksi. Mäenpää kertoo, että hän pyrkii edistämään kasvipohjaista ruokavaliota ja eläinsuojelua menemällä aina positiivisen kautta ja erityisesti omalla esimerkillään. Mäenpää tuo esiin eläinsuojelun liittyviä asioita ja jakaa kasvipohjaisia reseptejä mm. rescue-koiristaan kertovilla sosiaalisen median kanavillaan. 

Benjamin Pitkänen tuli tunnetuksi KFC-tempauksestaan, kun majoittui teltassa Itäkeskukseen avattavan KFC:n edessä kolme yötä ennen avajaispäivää tarkoituksenaan pelastaa ensimmäiselle asiakkaalle tarkoitetut vuoden ilmaiset kanankoivet. Hän on yksi Viral Vegansin perustajista ja on edistänyt kasvipohjaisuutta monella tapaa. Hiljattain hän oli taustavaikuttajana, kun Snellman-korkeakoulu julistautui Suomen ensimmäiseksi kasvipohjaiseksi korkeakouluksi.

Johanna Kohvakka

22.3.2024 19:43

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon