Lähes puolet suhtautuu pienydinvoimaan myönteisesti pääkaupunkiseudulla

Tutkimus paljasti yllättävän suuren kannatuksen pienydinvoimalle pääkaupunkiseudulla. Vastaajista 46 % suhtautuu pienydinvoimaan myönteisesti. Paikallinen pienydinvoima innosti erityisesti miehiä, kun taas naiset suhtautuivat huomattavasti kielteisemmin pienydinvoimaloiden käyttöönottoon.

16.3.2022 | Tiede & Teknologia

Kuva: Shutterstock

Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkimus selvitti pääkaupunkiseudun suomenkielisten asukkaiden kantoja pienydinvoiman käyttöön omalla paikkakunnalla. Tutkimukseen vastanneista melkein puolet, 46 prosenttia, näki pienydinvoimalan käyttöönoton myönteiseksi asiaksi.

Eroja suhtautumisessa ei juurikaan havaittu Helsingin, Espoon ja Vantaan välillä. Eroja sen sijaan havaittiin sukupuolten välillä. Naiset olivat selkeästi miehiä varautuneempia pienydinvoimaloiden osalta.

Pienydinvoimaloiden käyttöönottoon suhtautui kielteisesti naisista 45 % ja miehistä 16 %. Sama näkyi myös myönteistä suhtautumista kartoitettaessa: miehistä pienydinvoimaan suhtautui myönteisesti 63 %, kun taas naisista 30 %.

Pääkaupunkiseudun energiapolitiikassa on keskusteltu viime aikoina paljon pienydinvoimaloiden käytöstä. Asenteiden suotuisuus yllätti Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Tapio Litmasen.

“Kansalaisten mielipide ydinvoimaa kohtaan on ollut viime vuosina myönteinen, mikä näkyy suhtautumisessa mahdollisiin pienydinvoimaloihinkin. Siitä huolimatta suhtautumisen myönteisyys oli melkoinen yllätys, sillä kysyimme vastaajilta suhtautumista käyttöönottoon omassa asuinkunnassa”, Litmanen kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että asukkaat haluavat viestintää asiasta ja mahdollisuuksia osallistua hankkeiden suunnittelutyöhön. 57 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kannatti neuvoa-antavaa kunnallista kansanäänestystä asiasta. Tämän lisäksi noin neljännes vastaajista ilmaisi osallistuvansa hanketta vastustavaan mielenosoitukseen, jos omaan kuntaan suunnitellaan pienydinvoimalaa.

Tutkimukseen osallistui 1600 suomenkielistä 18–99-vuotiasta asukasta Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Santtu Paananen / Verde

16.3.2022 12:38

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon