Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Tietoyhteiskunta-asioiden pioneeri Jyrki Kasvin elämäntyötä jatketaan

Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys haluaa jatkaa Kasvin elämäntyötä tukemalla yhteiskunnallista keskustelua teknologian, digitaalisuuden ja lääketieteen hoidon kehittymiseen liittyen. Yhdistyksen puheenjohtaja Jani Moliis pitää Kasvin panosta ainutlaatuisena. ”Jyrkin tausta tutkijana näkyi hänen toiminnassaan, mutta hän oli myös vahvasti näkyvillä scifi-skenessä. Yhdessä eduskuntavaalikampanjassa hän keksi julkistaa vaaliteesejään klingonin kielellä.” Klingonin kieli on

Tietoyhteiskunta-asioiden pioneeri Jyrki Kasvin elämäntyötä jatketaan

Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys haluaa jatkaa Kasvin elämäntyötä tukemalla yhteiskunnallista keskustelua teknologian, digitaalisuuden ja lääketieteen hoidon kehittymiseen liittyen.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jani Moliis pitää Kasvin panosta ainutlaatuisena.

”Jyrkin tausta tutkijana näkyi hänen toiminnassaan, mutta hän oli myös vahvasti näkyvillä scifi-skenessä. Yhdessä eduskuntavaalikampanjassa hän keksi julkistaa vaaliteesejään klingonin kielellä.”

Klingonin kieli on Star Trek-tieteissarjassa esiintyvä kuvitteellinen, keinotekoinen kieli.

”Jyrkillä oli myös mielestään paras tapa välttää poliittisia skandaaleja. Hän halusi toimia täysin avoimesti, ja kun joku yritti rakentaa burleskijuhlien huonoilla kuvilla skandaalia, Jyrki tarjosi parempia kuvia tilalle.”

Tietoyhteiskunta-asioissa Kasvi oli herättelijä, jonka ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia.

”Me puhumme nyt esimerkiksi Facebookin merkityksestä samalla tavalla kuin Jyrki puhui teemasta jo 20 vuotta sitten”, sanoo Moliis.

Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys on saanut rahankeräysluvan ja aikoo jatkaa säätiömuotoisena. Tarkoitus on tukea keskustelua niistä kysymyksistä ja epäkohdista, joita nopeasti kehittyvät teknologiat ja sitä hitaammin kehittyvä sääntely tuovat yhteiskuntaan.

Tietoyhteiskunnan tulkki

Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen oli Kasvin kanssa samaan aikaan eduskunnassa seitsemän vuotta.

”Jyrki osasi tulkata monimutkaisia tietoyhteiskunta-asioita niin, että keskiverto kansanedustajakin ne ymmärsi. Hän oli tottunut havainnollistamaan monimutkaisia asioita ja löysi vertauksia, jotka avautuivat maallikkoyleisölle. Hän oli hyvin omistautunut asialleen ja sellaista kuunnellaan. ”

Kasvi aloitti politiikassa nuorsuomalaisten listalla vuonna 1996, jolloin hänet valittiin Espoon kaupunginvaltuustoon. Vihreisiin hän siirtyi vuonna 2000 ja oli vihreiden kansanedustaja vuosina 2003–2011 ja 2015–2019.

Ennen poliitikon uraa hän työskenteli mm. Teknillisessä korkeakoulussa ja väitteli tohtoriksi vuonna 2003 aiheella ”Knowledge Support in Learning Operative Organizations” (Oppivan operatiivisen organisaation tietotuki).

Jyrki Kasvi oli myös Viitteen tukijoita sen perustamisesta lähtien.
Lukuisat vihreät toimijat ovat muistaneet tänään poismennyttä kollegaa.

”Jyrkin panos suomalaiselle tietoturva- ja digipolitiikalle on ollut korvaamaton. Jyrki oli uraauurtava avoimuus-, turvallisuus- ja yhdenvertaisuustyön tekijä, ja myös ihmisten innostaja tietokonepelien maailmaan”, sanoo vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Jyrki Kasvi menehtyi syöpään, joka todettiin jo 20 vuotta sitten. Vuoden alussa hän kirjoitti syöpähoitojen lopettamisesta, mutta yksityisten lahjoitusten avulla hän pystyi kokeilemaan vielä yhtä hoitoa, joka antoi hänelle muutaman kuukauden lisäaikaa. Hän ehti lisäajalla julkaista kirjan Posliinikissa ja muita fantastisia tarinoita sekä kirjoittaa loppuun elämänkerran, joka julkaistaan ensi vuonna.

Edit 18.11. 8:36 Tarkennettu syöpähoitojen rahoitusta.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää