Kokoomuksen suunnanmuutos voi kaksinapaistaa puoluekentän

Kokoomuksen tilaama markkinatutkimus osoitti, että puolueella on eniten voitettavaa perussuomalaisten suunnalta ja sinne puolue on nyt suuntaamassa. Tämä voi kaksinapaistaa puoluekentän.

17.2.2021 | Pääkirjoitus

Kuva: Osmo Soininvaara

Kokoomus on puolueena tasapainoillut pitkään sen kanssa, pitäisikö puolueen edustajaa vanhaan tukeutuvaa konservatiivista maailmankäsitystä vai ennakkoluulottomia ja eteenpäin katsovia liberaaleja arvoja. Petteri Orpon seuraajaehdokkaista Häkkänen on edustanut konservatiivisia, Lepomäki liberaaleja.

Nykyisessä poliittisessa asetelmassa kokoomuksen kannatuksen luulisi nousevan raketinomaisesti, mutta puolue vuotaa molempiin suuntiin, koska se ei ole kunnolla kumpaakaan.

Tammikuussa vuodettiin julkisuuteen kokoomuksen teettämä markkinaselvitys, jonka sanoma oli, että puolueella on suurempi potentiaali voittaa äänestäjiä perussuomalaisten suunalta. Vaikka julkisudessa on väitetty, ettei kokoomusta mikään markkinatutkimus ohjaa, on se selvästi ohjannut. Puolueen ulostulot ovat selvästi persuuntuneet ja kansainvälisyys on väistynyt omaan napaan tuijottamisen alle.

Suomen aiemmin ehkä Eurooppa-myönteisin puolue lyöttäytyi eduskunnassa tukemaan perussuomalaisten hyökkäystä Euroopan elvytysrahastoa kohtaan. Uusi roolitus ei selvästikään sopinut kaikille. Sen verran epävarmaa oli puhe. Hutera oli myös selitys, etteivät kokoomuslaiset vastusta EU:ta sinänsä vaan ainoastaan siinä muodossa, jossa se on olemassa.

Asiaa koskevassa välikysymyksessä he tekivät rinnakkaisen ponnen, joka oli asiasisällöltään sama, vaikkakin vähän paremmin muotoiltu.

Perussuomalaisten kainaloon ajautumisessa on se ongelma, ettei sieltä pääse helposti takaisin. Puolueen aktiiveiksi valikoituu tämän linjan kannattajia muiden hakeutuessa pois politiikasta. Kokoomusaktiivien on helppo vetäytyä yritysmaailmaan.

Nämä politiikan markkinatutkimukset tulkitaan väärin; myös vihreät tulkitsevat niitä väärin. CocaColan makua voidaan justeerata Pepsin suuntaan, jos Pepsi menee kaupaksi paremmin, mutta politiikassa perussuomalaisten kanssa ei pärjää yrittämällä näyttää perussuomalaiselta eikä vihreiden kanssa yrittämällä näyttää vihreämmältä kuin vihreältä. Aito versio voittaa aina matkitun.

Ajautumalla perussuomalaisten kainaloon kokoomus voi päinvastoin vahvistaa perussuomalaisia, koska se tekee näiden linjasta salonkikelpoisen.

Sulkemalla yhteistyön kokoomuksen kanssa vihreät ja demarit suorastaan pakottavat kokoomuksen perussuomalaisten liittolaisiksi.

Vihreille kokoomuksen persuuntuminen on taivaan lahja, jos ajattelee pelkästään vaalimenestystä, mutta puolueen tavoitteita ajatellen se on lähes katastrofi.

Asetelma voi kaksinapaistaa Suomen poliittisen kentän. Toisena napana on perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisten muodostama  konservatiivinen oikeisto, toisena vihreät ja vasemmisto.

RKP:stä ei oikein pysty kuvittelemaan Halla-ahon aseenkantajan roolissa.

Vihreät pakotetaan tässä asetelmassa liittoutumaan vasemmistopuolueiden kanssa, koska yhteistyö perussuomalaisten kanssa ei oikein toimi. Siirrytään blokkipolitiikan aikaan. On vaikea sanoa, kumpi blokki tässä voittaisi, mutta eteenpäin katsova Suomi ainakin häviäisi. Vasemmistopuolueet kun katsovat maailmaa lähinnä peruutuspeilistä. Tulevaisuuden ratkaisuja ei menneisyydestä löydä.

Vasemmistoblokin sisällä vihreiden voisi olla vaikea puolustaa itsenäisyyttään. Demareilla on halua alistaa vihreät apupuolueekseen. Vihreiden ei kannattaisi edistää blokkipolitiikkaan ajautumista.

Vaikka Suomen keskustan kannatus laskisi kuinka alas, on vaikea nähdä tilannetta, jossa he eivät olisi vaa’ankielenä kahden blokin välillä. Näin he asian varmaan itsekin näkevät, eivätkä siksi lyö kantaansa lukkoon. Tai sitten lyövät.

Myös Suomen Keskusta teettää markkinatutkimuksia. Niistä saadaan todennäköisesti sama tulos ja vieläpä selkeämmin kuin kokoomuksen tilaamissa. Keskusta voi hyvinkin päätyä liittymään kansalliskonservatiiviseen rintamaan sivistyspuolueen luoneiden perustajien kääntyillessä haudoissaan.

Myös demareilla on rajapintansa perussuomalaisten kanssa. Menneinä vuosina puolueen persusiiven näkyvin johtohahmo oli Kari Rajamäki. Tanskassa demarit päättivät omaksua suurelta osaltaan kansalliskonservatiivien ohjelman ja menestys on ollut hyvä. Kauhukuvana Suomessa onkin sinipunaniskahallitus, joka muodostuisi perussuomalaisten, kokoomuksen ja demarien ympärille.

Jos kokoomus ajautuu perussuomalaisten kainaloon ja vihreät vastaavasti liittosuhteeseen vasemmistopuolueiden kanssa, tuloksena on lähinnä kaupungeissa suuri määrä poliittisesti kodittomia äänestäjiä. Niin sivistysporvareiden kuin markkinahenkisesti ajattelevien vihreiden on vaikea löytää kotia kummastakaan blokista.

Poliittiseen kenttään saattaa syntyä suuri ekologinen lokero urbaanille liberaalipuolueelle. Sellaista on silloin tällöin yritetty perustaa, mutta hankkeet ovat kuivuneet kasaan, kun varteenotettavia mukaan lähtijöitä ei ole ollut. Pari yritelmää on myös perustettu, mutta ne ovat rakentuneet niin individualistiselle pohjalle, ettei niistä ole tullut mitään.

Suomessa on kuitenkin tarpeeksi puolueita.

Osmo Soininvaara

17.2.2021 17:38

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

3 Kommentit

 1. Näen asian hiukan toisin kuin Soininvaara: Tanskassa demarit ovat riisuneet nationalistipuolueet aseista omimalla niiden keihäänkärkiteeman eli maahanmuuttokriittisyyden. Suomessa ja Ruotsissa muut puolueet ovat antaneet perussuomalaisille ja ruotsidemokraateille vapaat kädet tehdä populistista politiikkaan maahanmuuttoteemoilla. Tämä on ihan hullua: sama kuin jos S-Market olisi ainoa kauppa jossa myydään piimää, ja sen sijaan että K-kaupat ja Lidl ottaisivat piimää omaan valikoimaansa, ne keskittyisivät negatiivisiin mainoskampanjoihin piimän haitoista.

  Jos muut puolueet (eivät tietenkään kaikki) ottaisivat järkevän maahanmuuttokritiikin omiin ohjelmiinsa, persuille jäisi vain EU-vastaisuus ja ilmastodenialismi, sekä yleinen änkyröinti.

 2. Kiitos jutusta. Tartun tähän: “Tanskassa demarit päättivät omaksua suurelta osaltaan kansalliskonservatiivien ohjelman ja menestys on ollut hyvä. Kauhukuvana Suomessa onkin sinipunaniskahallitus, joka muodostuisi perussuomalaisten, kokoomuksen ja demarien ympärille.”

  Voi olla että olen väärässä, mutta ymmärtääkseni Tanskan demarit lähinnä muuttivat maahanmuuttolinjansa ja tällä paikallinen oikeistopopulisti-/kansalliskonservatiivipuolue suli yli 20%:sta 5%:n tuntumaan demareiden noustessa liki 10%-yks. Tämä kertonee paljon myös siitä, mikä meillä PS:n kannatusta ajaa. Tanskan vähemmistödemarihallitus tekee tiukkaa ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikkaa ja perinteisen vasemmistolaista sote-politiikkaa pääasiassa liberaalien, vihreiden ja vasemmiston tuella. EU-linja on sama kuin Ruotsilla, kehitysapu on yli 0,7% BKT:sta ja lisääntymään päin. Vaikealta tuntuisi sanoa demareiden omaksuneen “suurelta osin” kansalliskonservatiivien ohjelman, ellei ajatuksena ole että ohjelmaa kannattelisi lähinnä maahanmuutto.

  Vaikka Suomessa demarit seuraisivat maahanmuutossa Tanskan demareita, eiköhän heillekin kokonaisuutena mieluisampia hallituskumppaneita olisi vas, vihr ennemmin kuin ps, kok. Tämä toki edellyttää sitä, että vihr/vas sulattaisivat uuden maahanmuuttolinjan.

 3. Poliittisessa avaruudessa on kuin onkin harvaanasuttu alue edistyksellisen liberaliuden suunnassa, missä Osmo ja minä olemme joka asiasta eri mieltä, mikä osoittaa politiikan vaikeuden. (Tosin minun mielipiteelläni ei ole merkitystä kuin yhden äänen verran.)

  Sveitsin vihreistä lohkesi liberaali siipi 2007 ja on saavuttanut vakiintuneen aseman parlamentissa emopuolueen ollessa kuitenkin suurempi. Meillä ei tällaiseen tuhlaukseen ole varaa koska ympäristötavoitteiden tärkeys edellyttää voimien keskittämistä. Myrkynvihreästä ja turpeenruskeasta keskustasta ei ole avuksi vaikka siellä tekopyhästi alkiolaisuuteen vannotaankin.

  Vihreiden roolina voisi olla sillanrakentajana talouspuheessa. Li Andersson perusti oman hyvinvointibudjettinsa listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen kiristämiseen. On siinä vähän kiristämisen varaa mutta toivottavasti kaksinkertaisen verotuksen todellisuus hyväksytään ainakin vihreissä, jotta pääomaverotus saadaan neutraaliksi ja veroneuvojat työttömiksi. Toisin sanoen todellisuuskuvan tarkentaminen ideologisen toiveajattelun sijaan olisi tarpeen ympäristöpäämäärien saavuttamiseksi, oli kyse sitten vasemmiston riistofantasioista tai oikeiston trickle down -harhasta, mistä kokoomuksen kuntavaaliohjelmassakin on heijasteensa.

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon