Ilmastolukupiirit herättelevät keskustelua tulevaisuudesta

Ilmastonmuutos näkyy talven ja kevään aikana 70:ssä lukupiirissä kautta maan, kun ilmastolukupiirien toiminta alkaa. Kampanjan tavoitteena on keskustella ilmastonmuutoksesta, siihen liittyvästä sukupuuttoaallosta ja siitä miten ihminen tulee elämään osana muuttuvaa ilmastoa, luontoa ja maailmaa.

16.1.2021 | Kulttuuri

Kuva: Christin Hume / Unsplash

Ilmastolukupiireissä ei opeteta eikä opiskella mitään, vaan käydään keskustelua ja tuodaan esiin ilmastonmuutokseen liittyviä eri näkökulmia”, kertoo verkostopäällikkö Katariina Ervasti Vantaan kaupunginkirjastosta.

Ilmastolukupiirien idea syntyi syksyllä Ervastin ja Greenpeacen ilmastovastaavan Kaisa Kososen keskusteluista.

”Kyse on kaikkia koskettavasta maailmanlaajuisesta muutoksesta, joka vaikuttaa moneen asiaan. Ja koska kirjastojen tehtävä on jo kirjastolainkin mukaan edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua, tämä aihepiiri sopii hyvin lukupiiritoimintaan, jota kirjastoissa on ollut jo vuosikymmenten ajan”, Ervasti toteaa.

Ilmastolukukampanja piti alunperin toteuttaa kokeiluna vain pääkaupunkseudun Helmet-kirjastoissa, mutta tieto ja innostus kampanjasta levisi niin, että ilmastolukupiirejä on tulossa kautta maan yli 20:lle paikkakunnalle. Osa lukupiireistä kokoontuu vain internetissä, osa mahdollisuuksien mukaan paikan päällä.

”Lukupiirien toiminta on puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja maksutonta”, Kosonen kertoo.

Jokainen lukupiiri toimii omalla tavallaan ja kokoontuu yhdestä viiteen kertaan kevään aikana.

Lukupiirin voi perustaa kuka tahansa ilmastolukupiiristä kiinnostunut ja ottaa mukaan joko ystävä- tai työporukan tai kutsua yleisesti kaikkia kiinnostuneita mukaan. Tietoa ilmastolukupiireistä ja ilmastonmuutosta käsitteleviä kirjoja on koottu ilmastolukupiiri.fi– sivustolle.

Ilmastolukupiirikampanjan järjestävät Greenpeace, Helmet-kirjastot, Lukukeskus, Martat, MLL ja Suomen Kirjastoseura.

Heikki Savola / Verde

16.1.2021 16:19

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon