Vammaisten omaiset pelkäävät koronarajoitusten paluuta

Koronahuoli piinaa edelleen asumisyksiköissä asuvia vammaisia sekä heidän läheisiään. Sosiaali- ja terveysministeriöstä myönnetään, että keväällä oli väärinymmärrystä, eikä asukkaita eristetä enää läheisistään.

7.11.2020 | Ihmisoikeudet

Heli Mustonen pelkää uusia koronarajoituksia, jotka veisivät hänen tyttärensä Hannan eristyksiin asumisyksikköön, Kuva: Susanne Sundqvist

“Pelkään joka päivä, että tulee sähköpostia uusista rajoituksista”, toteaa vaikeasti vammaisen Hannan äiti Heli Mustonen.

“Koronan kakkosvaihe pelottaa. Miten asumisyksikössä ratkotaan tapaamiset?”

Keväällä 2020 satoja asumisyksiköitä suljettiin ilman ennakkovaroitusta vedoten tartuntatautilakiin ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjeisiin. Sittemmin toimien on todettu toimien olleen lain vastaisia.

Heli Mustonen kuvailee epätietoisuutta ja hätää, joka vallitsi keväällä. Täydellistä eristystä kesti 8 viikkoa ja tapaamisten lisäksi vammaisille järjestetty päivätoiminta keskeytyi.

“Emme tiedä, mitä Hanna ymmärsi tapahtuneesta. Hänen päivärutiininsa ja viikoittaiset kotikäyntinsä loppuivat aivan yhtäkkiä.”

Valkeakoskella sijaitsevan asumisyksikön asukkaiden läheiset pitävät yhteyttä keskenään. Kevään kuukaudet olivat raskaita, sillä monet kehitysvammaiset saivat eristyksestä oireita, ahdistusta, masennusta ja käytöshäiriöitä. Nyt 28-vuotias Hannakin oirehti, sai raivokohtauksia kuin joskus teini-iässä, ja tätä jatkui pitkälle kesään.

Hannan äiti miettii vaihtoehtoja.

“Kun on itse töissä ei voi ottaa aikuista tytärtä kotiin asumaan. Eikä kaikilla kehitysvammaisilla välttämättä ole enää ketään läheistä hoitamassa asioita”, Heli Mustonen toteaa.

Hannan koti on Kehitysvammaisten palvelusäätiö Tukenan yksikössä.

Yleistä vierailukieltoa ei tule

Asumisyksiköistä vastaavat henkilöt ovat myös uuden edessä.

“Keväällä valtioneuvoston ja Sosiaali- ja terveysministeriön suositukset olivat hyvin ohjaavia, mekin otimme ne kattavasti käyttöön. Tietoja koronan vaikutuksista oli vähän ja oli pakko luottaa viranomaisten ohjaukseen”, toteaa varatoimitusjohtaja Jere Metsähonkala Tukenasta.

“Nyt tilanne on toinen, ei tule yleistä vierailukieltoa eikä se ole itsemääräämisoikeuden perusteella mahdollistakaan.”

Hovioikeudet ja oikeusasiamies ovat jo todenneet kevään rajoittamispäätöksiä laittomiksi.

“Ei tämä tullut yllätyksenä, kyllä jo keväällä STM:n vierailukielto-ohjeistuksissa tunnistettiin ongelmia. Esimerkiksi ettei asukasta voida estää palaamasta palveluyksikköön, joka on hänen kotinsa”, Metsähonkala toteaa.

KVPS Tukena Oy:llä on 40 asumisyksikköä eri puolilla Suomessa ja niissä 500 kokopäiväistä kehitysvammaista asukasta.

Ylilyöntejä ja väärinymmärrystä

Kevään epäonnistuneiden suositusten ja -ohjeistusten jälkeen ministeriössä on korjattu linjaa. Nyt STM:stä sanotaan suoraan, ettei tartuntatautilaissa ole nimenomaista pykälää vierailujen kieltämisestä.

Edelleen ministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin suosittavat välttämään vierailuja asukastiloissa.

“Tässä oli keväällä varmaan ylilyöntejä ja väärinymmärrystäkin. Kun asukkailla on omat asunnot, niin omaisten on sallittua niissä käydä. Ratkaisevaa on, että vältetään tapaamisia yhteisissä asukastiloissa”, toteaa STM:n neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina.

Raassina huomauttaa, että kaikki vammaiset eivät välttämättä kuulu riskiryhmään. Tilanne on toinen vanhusten hoivakodeissa.

Koronatilanne vaihtelee alueelta toiselle ja nyt myös päätöksiä tehdään alueilla, kunnissa ja sairaanhoitopiireissä. Valtakunnallista ohjausta ei nyt ole.

Tukenan Metsähonkala on tyytyväinen vastuun alueelliseen toimintaan.

“On hyvä, että vastuuta on jaettu alueilla ja muun muassa paikalliset tartuntatautilääkärit ovat isommassa asemassa”, Metsähonkala toteaa.

Leena Brandt / Verde

7.11.2020 19:26

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon