Covid-19 laantui taudiksi muiden joukkoon

Jätevesiseurannat kertovat koronatartuntojen olevan reippaassa kasvussa ja sairaalassa olevien koronapositiivisten osuus nousee jyrkästi. Rokotusten ansiosta sairaus ei ole enää kovin vaarallinen ja sairaalapotilaatkin ovat hoidossa pääosin muun syyn takia. Tämä on nyt normaali olotila, kirjoittaa Osmo Soininvaara.

7.10.2022 | Puheenvuoro

Kuva: Pixabay

Moni on julistanut covid-19-pandemian päättyneeksi. THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelbergin mukaan tauti on vihdoin yksi tauti muiden joukossa.

Testien perusteella tartuntojen määristä ei tiedetä juuri mitään, koska kotitestien tuloksia ei

rekisteröidä. Jätevesiseurantojen mukaan tartuntojen määrät ovat kesän laskun jälkeen reippaassa kasvussa. Koronakuolemia on viikoittain useita kymmeniä. Sairaaloissa olevien koronapositiivisten osuus on jyrkässä kasvussa. Onko tämä normaalia?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tämä on normaalia siinä mielessä, ettei se tästä muuksi muutu. Tämän kanssa on vain tultava toimeen.

Ennen rokotuksia covid-19 oli todella vaarallinen tauti. Nyt kun lähes kaikki ovat joko ottaneet rokotuksen tai sairastaneet taudin, nuorille ja hyväkuntoisille tulee vakavia oireita harvoin. Hauraille vanhuksille tauti on yhä vaarallinen.

Koronakuolemat suhteutettuna

Kun virusta liikkuu väestön keskuudessa runsaasti, on sitä runsaasti myös sairaalaan sisään otettujen joukossa. Olennaista on, että ainakin HUS:ssa koronapositiiviset potilaat ovat sairaalassa pääosin jonkin muun syyn takia.

Samasta syystä kuolleiden joukossa on paljon koronaan sairastuneita. Koronakuolemaksi rekisteröidään jokainen kuollut, jolla on positiivinen koronatesti viimeisen 30 päivän aikana, vaikka kuolema johtuisi lento-onnettomuudesta. Suomessa kuolee viikoittain yli tuhat henkeä, joten muutama kymmentä koronapositiivista ei heidän keskuudessaan ole paljon. Taitaa olla vähemmän kuin muun väestön keskuudessa.

Koronakuolemia lisää huomattavasti se, että omaisten sallitaan nykyisin vierailla kuolemaa tekevän läheisensä luona. Se on oikein, vaikka se rumentaakin tilastoja koronakuolemista.

Lisää on tulossa

Ihmisten määrän räjähdysmäinen kasvu maapallolla muodostaa otolliset olosuhteet uusien sairauksille. Lisää on siis tulossa. Monet uudet sairaudet ovat aluksi vaarallisia, mutta väestölle kehittyy pian vastustuskyky ja vaarallinen tauti asettuu sairaudeksi sairauksien joukkoon. Amerikan intiaaniväestöä tappoivat aikanaan paljon enemmän eurooppalaisten tuomat taudit kuin eurooppalaisten aseet. Nykyisin Amerikan alkuperäisväestö ei ole sen herkempi taudeille kuin muutkaan amerikkalaiset. A-virus tappoi espanjantaudin nimisenä ensimmäisen maailmansodan jälkeen kymmeniä miljoonia ihmisiä. On se yhä tappava, mutta ei lainkaan niin tappava.

Onko normaalia, että koronakuolemia on kymmeniä kertoja enemmän kuin liikennekuolemia? Me kaikki kuolemme joskus johonkin syyhyn. Jos kuolema on ennenaikainen, kuten se on liikenneonnettomuuksissa melkein aina, menetys on elinvuosina laskettuna paljon.

Koronaan kuolleiden keski-ikä on 82 vuotta eli kaksi vuotta korkeampi kuin muihin syihin kuolleiden keski-ikä. Vaikka koronakuolemia on paljon, ne eivät alenna eliniän odotetta merkittävästi. 

Ylivoimaisesti yleisin kuolinsyy Suomessa on keuhkokuume, jonka on sanottu vanhan ihmisen parhaaksi ystäväksi, koska se varjelee hitaalta hiipumiselta. Korona on ottanut osan tästä tehtävästä. Influenssaankin kuolee tavanomaisena vuonna satoja iäkkäitä suomalaisia.

Pidempiä elinajanodouksia, huonokuntoisempia vuosia

Ihmiset ovat eri mieltä siitä, onko parempi kuolla kerralla saappaat jalassa vai pikkuhiljaa pois hiipuen. Kehittynyt lääketiede on raivannut pois monia kuolinsyitä. Sen seurauksena ihmiset viettävät viimeiset elinvuotensa yhä huonokuntoisempina.

Monissa maissa vanhainkodeissa kuolleiden kuolinsyitä ei selvitetä. Näin näyttää olevan myös Britanniassa, jopa kuninkaallisten kohdalla. Kirjattiinhan kuningatar Elisabethinkin kuolinsyyksi ”vanhuus”.

Koronan jääminen pysyväksi vieraaksemme ei ole mikään hauska asia. Vaikka se ei ole enää yhtä vaarallinen kuin aluksi, se on yhä vaarallinen tauti, joka voi keskeyttää elämän ennenaikaisesti ja vammauttaa monia long covid -oireiden muodossa. Siksi sitä vastaan tullaan rokottamaan vuosia, ellei loputtomasti, kuten influenssaa vastaakin rokotetaan.

Tilaistoissa se näkyy sairauspäivien lisääntymisenä ja elinajanodotteen kasvun hidastumisena.

Kymmenen vuoden kuluttua jokainen on sairastanut covid-19:n useampaan kertaan. Silloin tauti on laimentunut nykyistä selvästi vaarattomammaksi. Se tuottaa kuitenkin influenssan tavoin jatkuvasti uusia variantteja. Joku näistä voi osoittautua vaaralliseksi, kuten osoittautui sata vuotta sitten espanjantauti ja vuonna 2009 iskenyt sen lähisukulainen sikainfluenssa, johon kuoli myös lapsia, toisin kuin tavanomaiset kausi-influenssaan.

Onneksi rokotevalmistajat pystyvät reagoimaan uusiin variantteihin nopeasti.

Osmo Soininvaara / Verde

7.10.2022 10:35

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

1 Kommentti

  1. yksi kommentti minkä olen kuullut on: jos nykyiset republikaanit olisi ollut vallassa kun polio-rokotetta jaettiin, niin maailmalla olisi polio jälkioireiden katasrofi. polio aiheuttaa pysyviä jälkioireita.

    2022 alussa vakavasti mietin että pitäisi olla kansallinen koronavirus rokote pakko, perusteena että ei ole oikeuttaa levittää tarttuvia ja tappavia tauteja. näkisin että nykyjäänkin pitäisi olla jotain rokotepakkoja. kaikki ei ole yksilövalintoja.

    tarttuviin tauteihin tarvitaan jonkulainen käytäntö, joka käytännössä on rokotepakkoja, eristämisiä ja muita hoitoja. eikä tämä ole vain pahasti tarttuva koronavirus, pitäisi ottaa huomioon myös muita puolitarttuvia tauteja ehkäisevillä toimenpiteillä, mm. apinarokko, polio jne tauteja vastaan.

    nyt olen kuullut että polio on tullut takaisin usa:n. ja jos politiikka sössii tämän hoidon niin meillä voi olla uusi ongelma ja vain surkean hoidon takia.

    meillä on maailmalla riittävästi tietoa, taitoa ja välineitä asioiden hoitoon, mutta joskus polittiikka pilaa erinomaisesti minkä voisi korjata. joskus vain kieroilla valta ja raha motiiveilla. eli asioiden huono hoitaminen tulee ongelmaksi.

Lähetä kommentti