Tieteentekijät: Tieteen vapaus on demokratian perusta
Tutkimuksen vapaus muodostaa demokratian perustan, muistuttaa Tieteentekijöiden julkilausuma. Suomessa tieteen autonomiaa uhkaavat kasvava tulosvastuu, poliittinen ohjaus ja tutkijoihin kohdistuva häirintä. Liitto vaatii tiedevapauden vahvistamista ja tutkijoiden suojelemista.

Viime vuosien kehitys, jossa tutkimuksen vapautta ja tutkitun tiedon tärkeyttä on vähätelty, herättää aiheellista huolta tiedeyhteisössä, toteaa Tieteentekijöiden liittokokous julkilausumassaan.
Vaikka Suomi on perinteisesti sijoittunut korkealle kansainvälisissä vertailuissa, vuonna 2025 se putosi ensimmäistä kertaa pois tutkimuksen ja opetuksen vapauden parhaimmistosta. Tämä on Tieteentekijöiden mielestä vakava varoitusmerkki.
Tieteen autonomiaa uhkaavat rakenteet eivät synny tyhjästä, julkilausumassa sanotaan. Suomalaisella tieteellä on jo nyt kansainvälisesti poikkeuksellisen kova tulosvastuu ministeriön kilpailullisen rahoitusmallin vuoksi. Akateemisen uran epävarmuus pakottaa tutkijat keskinäiseen tuloskilpaan. Paineistava, syvälle tutkijoiden arkeen ulottuva kilpailullisuus on itsessään merkittävä riski.
Kun tutkijat joutuvat ennakoimaan, mikä on strategisesti järkevää rahoituksen ja uranäkymien kannalta, korostuu tieteen välinearvo. Suomalaisten yliopistojen aiempaa keskitetymmät sisäiset hallintomallit ovat haaste tieteelliselle itsehallinnolle paikallisesti, Tieteentekijät toteavat.
Poliittisten toimien ohjaus vaikuttaa entistä tehokkaammin yliopistojen arkeen. Trumpin hallinto on osoittanut, kuinka rahoitusta voidaan käyttää aggressiiviseen sekaantumiseen tieteeseen ja tutkimukseen.
Tämän lisäksi valikoiva tiedevastaisuus uhkaa tutkimuksen moninaisuutta, sillä yleistyneen maalittamisen ja häirinnän kohteina ovat valitettavan usein naispuoliset tutkijat ja tietyt tieteenalat, kuten sukupuolentutkimus, ilmastonmuutosta käsittelevä tutkimus tai maahanmuuttotutkimus. Pahimmassa tapauksessa häirintä luo ilmapiirin, joka saa tutkijat vetäytymään julkisesta keskustelusta tai välttämään arkaluontoisia tutkimusaiheita. Se köyhdyttää yhteiskunnallista keskustelua, heikentää päätöksenteon laatua ja ennen kaikkea, rajoittaa tutkimuksen vapautta.
Poliittisen ohjauksen ja taloudellisen kontrollin lisääntyessä vaarana on, että tutkijat alkavat sensuroida itseään, julkilausumassa varoitetaan. Tämä kehitys on erityisen huolestuttavaa yhteiskuntatieteissä, joissa kohteena ovat usein yhteiskunta ja sen ilmiöt sekä haavoittuvat ryhmät.
Tutkimuksen riippumattomuus ja vapaus ovat demokratian ja yhteiskunnan demokraattisen kehityksen kulmakiviä, Tieteentekijät muistuttavat. Ilman tutkimuksen vapautta ja rohkeita keskusteluja päätöksenteolta katoaa tärkein tukipilari: luotettava ja ajantasainen tieto. Tietopohjainen päätöksenteko edellyttää tiedon moninaisuutta, tiedeperustaista julkista keskustelua ja kriittisen tiedontuotannon vaalimista.
Tieteentekijöiden liitto vaatii:
- Tutkimuksen vapauden ja tieteen autonomian vahvistamista kaikilla tasoilla.
- Rahoitusmallien ja hallintorakenteiden kriittistä tarkastelua.
- Tutkijoiden suojelua maalittamista ja häirintää vastaan.
- Tutkittuun tietoon pohjautuvan päätöksenteon ja kriittisen julkisen keskustelun puolustamista.