Jäsenmaat äänestävät yritysvastuudirektiivin kohtalosta huomenna – Miten Suomi äänestää?

Suomessa keskustelu yritysvastuudirektiivistä on muuttunut positiivisempaan suuntaan Teknologiateollisuuden asettuessa tukemaan sitä varauksetta ja EK:nkin lieventäessä kantaansa. Eduskunta on myös kuullut oikeusoppineita ryhmäkanneoikeuden laajentamisesta, ja viesti on ollut että Suomen huolet ovat liioiteltuja. Toivottavasti asian ottaminen käsittelyyn nyt tarkoittaa, että tämä pitkään ja huolella valmisteltu direktiivi saadaan pian myös käyttöön.

27.2.2024 | Yritysvastuu

Kuva: Zeyn Afuang

Yritysvastuudirektiiviä koskeva ratkaiseva äänestys oli tuotu huomenna keskiviikkona 28.2. pidettävän Euroopan neuvoston kokouksen asialistalle. 

Suomessa keskustelu on viime aikoina muuttunut direktiivin kannalta positiivisempaan suuntaan. Teknologiateollisuus, yksi keskeisistä toimialoista tässä keskustelussa, on asettunut tukemaan direktiiviä varauksetta. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on myös lieventänyt omaa kantaansa antaen ymmärtää, että direktiivin läpimeno on tärkeämpää kuin sen torjuminen, vaikka heillä edelleen on ollut muutostoiveita liittyen ryhmäkanneominaisuuteen sekä todisteiden esittämisvelvollisuuteen. Aiemmin direktiiville tukensa ovat antaneet mm. insinööriliitto ja monet yritykset.

Eduskunta on kuullut oikeusoppineita ryhmäkanneoikeuden laajentamisesta, joka on ollut juuri se vastustusta herättänyt osa yritysvastuudirektiivin sisältöä. Oikeusoppineiden viesti on ollut selkeä: Suomen huolet direktiivin suhteen ovat liioiteltuja. Tämä tukee käsitystä, että yritysvastuudirektiivi on sekä tarpeellinen että toteutettavissa oleva asia, eikä sen pitäisi aiheuttaa kohtuuttomia vaikeuksia yrityksille, jotka jo noudattavat vastuullisen liiketoiminnan periaatteita. Käytännössä ryhmäkannemahdollisuus koskee vain vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

Pikkuparlamentin edessä, osoitteessa Arkadiankatu 3, Helsinki, järjestetään huomenna mielenosoitus klo 7.30-8 ennen suuren valiokunnan työjaoston kokousta. 

Yritysvastuudirektiivin käsittelyä siirrettiin viimeksi eteenpäin, koska sen pelättiin kaatuvan ja keskusteluja jäsenmaiden kanssa haluttiin jatkaa. Toivottavasti asian ottaminen käsittelyyn nyt tarkoittaa, että tämä pitkään ja huolella valmisteltu direktiivi saadaan pian myös käyttöön. 

Johanna Kohvakka / Verde

27.2.2024 15:36

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon