Jäsenmaat äänestivät EU:n yritysvastuudirektiivin puolesta – edistysaskel vesittyneenäkin

Kiistelty yritysvastuudirektiivi hyväksyttiin viimein jäsenmaiden äänestyksessä perjantaina. Direktiivi velvoittaa suuria yrityksiä esimerkiksi selvittämään toimintaansa liittyvät haitalliset ihmisoikeus- ja ympäristövaikutukset sekä puuttumaan niihin. Ihmisoikeusrikkomusten uhrien oikeussuojaa lievennettiin alkuperäisestä esityksestä mm. Suomen vaatimuksesta.

16.3.2024 | Yritysvastuu

Kuva: Dipak Patel

EU:n jäsenmaat äänestivät perjantaina 15. maaliskuuta yritysvastuudirektiivin puolesta. Direktiiviesitys sai äänestyksessä taakseen riittävän enemmistön EU:n jäsenmaita.

Direktiivin myötä suuryritysten tulee olla vastuullisia toiminnassaan: haitallisista ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksista toimitusketjuissa tulee olla perillä, ja niihin pitää puuttua. Lisäksi yritysten tulee laatia ja toteuttaa suunnitelma, jolla niiden liiketoiminta sovitetaan Pariisin kansainvälisen ilmastosopimuksen tavoitteisiin eli siihen, että ilmaston lämpeneminen jää 1,5 asteeseen. Ihmisoikeusrikkomusten uhrien oikeussuojaa lievennettiin alkuperäiseen esitykseen verrattuna mm. Suomen vaatimuksesta. Lisäksi direktiivin piirissä on nyt yli tuhannen työntekijän yritykset alkuperäisen yli 500 sijaan.

”Olemme iloisia ja huojentuneita, että yritysvastuudirektiivi etenee maaliviivaa kohti – vaikkakin se tapahtuu vesittyneenä. Tämä on kaiken kaikkiaan merkittävä alku. Tulevina vuosina on tärkeää seurata direktiivin käytännön toteutusta. Sen pohjalta tulee kehittää toimintaa ja nostaa kunnianhimon tasoa”, sanoo Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen.

”Toivomme, että direktiivillä on kauaskantoisia myönteisiä vaikutuksia niin ihmisoikeuksien, ympäristön kuin myös vastuullisesti toimivien suomalaisten yritysten näkökulmasta. Direktiivi on keino tarttua niin lapsityövoiman käyttöön, työvoiman hyväksikäyttöön kuin ekosysteemien vahingoittamiseen”, Hakkarainen jatkaa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoitti maaliskuussa Suomen äänestävän EU:n yritysvastuudirektiivin puolesta. Orpo ilmoitti, että Suomi on saanut direktiiviin läpi muutoksia ryhmäkannetta koskevaan artiklaan. Aiemmin Suomi oli linjannut, että voisi pidättäytyä äänestämästä direktiivin puolesta osana suurempaa jäsenmaiden joukkoa.

”Hienoa, että Suomi valitsi seisoa historian oikealla puolella – ihmisoikeuksien, ympäristön ja vastuullisesti toimivien yritysten rinnalla. Me kehitysjärjestöt kiitämme tästä hallitusta, vaikkakin toivoimme, että Suomi olisi ollut valmis tukemaan direktiiviä ilman tätä muutosta, joka heikentää uhrien oikeussuojaa”, Hakkarainen kuvailee.

Direktiivi tuo kilpailuedun monelle suomalaiselle yritykselle, koska meillä direktiivin toteutumiseen on varauduttu jo pitkään.

Verde

16.3.2024 14:05

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon