Maailman suurin sijoitusyhtiö BlackRock: Rikkaiden maiden tulisi moninkertaistaa tukensa kehittyvien talouksien ilmastotoimiin

BlackRockin mukaan suoran tuen merkittävä lisääminen vähentäisi investointien riskejä. Tällä hetkellä kehittyvien maiden taloudet näyttäytyvät erittäin riskialttiina sijoituskohteina yksityiselle sektorille ja esimerkiksi suurille eläkerahastoille. Ilmastokriisi lisää riskejä jatkuvasti.

12.11.2021 | Ilmasto

IPCC:n ja IEA:n mukaan tällä hetkellä pitäisi investoida ainakin 1000 miljardia dollaria vuosittain ilmastokriisin torjuntaan, kuten vihreään energiaan, infrastruktuurimuutoksiin, metsityksiin ja maatalouteen. Kuva: Pixabay.

Glasgow’n YK:n ilmastokokouksen (COP26) alla maailman suurin sijoitusyhtiö BlackRock ehdotti uutta mallia ilmastoinvestointeihin.

BlackRockin mukaan rikkaampien valtioiden tulisi antaa suoraa tukea köyhemmille maille ainakin 100 miljardin dollarin edestä vuosittain ilmastokriisin torjuntaan. Suoran tuen kautta yksityiset investoijat uskaltaisivat sijoittaa samoihin hankkeisiin ja kohteisiin moninkertaisesti nykyiseen verrattuna BlackRockin vastuullisista sijoituksista vastaava Paul Bodnar sanoo tiedotteessa.

Jokainen lainadollari houkuttelee mukaan vain 37 senttiä yksityistä sijoitusrahaa.

Sinänsä tällainen hybridimalli, jossa julkinen sektori antaa osan rahoituksesta ja yksityinen sektori toisen osan on tyypillinen isommissa kehityshankkeissa, mutta BlackRockin mukaan tuen pitäisi olla mieluummin suoraa rahoitusta ilman takaisinmaksuvelvoitetta.

Lainamalli on tosiaan houkutellut melko huonosti yksityisiä sijoituksia. Overseas Development Institute (ODI) -tutkimusyhtiön selvityksessä on arvioitu, että kehittyville maille annetut lainat muun muassa Maailmanpankilta ja muilta rahoituslaitoksilta houkuttelevat heikosti yksityisiä sijoittajia mukaan investointikohteisiin. Jokainen lainadollari houkuttelee mukaan vain 37 senttiä yksityistä sijoitusrahaa.

Suora tuki pienentäisi investointien riskejä

Nykyisellä investointitahdilla tarvittavia rakenteellisia muutoksia ei ehditä tehdä varsinkaan kehittyvissä talouksissa. YK:n ilmastopaneeli (IPCC) ja kansainvälinen energiajärjestö (IEA) ovat arvioineet, että tällä hetkellä tulisi investoida ainakin tuhat miljardia dollaria vuosittain ilmastokriisin torjuntaan, kuten vihreään energiaan, infrastruktuurimuutoksiin, metsityksiin ja maatalouteen.

Lisäksi BlackRockin mukaan merkittävä tuen lisääminen auttaisi ilmastotoimien kohdentamisessa laaja-alaisemmin.

BlackRockin mukaan suoran tuen merkittävä lisääminen vähentäisi investointien riskejä. Tällä hetkellä kehittyvien maiden taloudet näyttäytyvät erittäin riskialttiina sijoituskohteina yksityiselle sektorille ja esimerkiksi suurille eläkerahastoille. Ilmastokriisi tekee kohteista jatkuvasti vielä riskipitoisempia. Rahaa ilmastotoimiin tarvittaisiin kuitenkin juuri nyt ja paljon. Lisäksi BlackRockin mukaan merkittävä tuen lisääminen auttaisi ilmastotoimien kohdentamisessa laaja-alaisemmin.

Tällä hetkellä useimmat ilmastoprojektit ovat rajattuja hankkeita, mutta ilmastokriisin torjunta tarvitsee laaja-alaisempaa ajattelua ja toimenpiteitä. Useimmissa kohteissa tulee ottaa huomioon myös sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmat, jotta toimenpiteet onnistuvat ja ne saataisiin toteutettua nopeasti ja riittävässä laajuudessaan.

BlackRockin ehdotuksella on vaikutusvaltaa, mutta yhtiö on toki myös omalla asiallaan. BlackRock on kirkkaasti maailman suurin sijoitusyhtiö ja yhtiö kertoi juuri, että se on kerännyt 673 miljoonan dollarin rahoituksen uudelle kehittyvien talouksien ilmastoinfrastruktuurirahastolle.

Ehdotus on joka tapauksessa merkittävä apu kehittyville talouksille, joiden on hankala julkisesti pyytää lainojaan anteeksi, sillä sellaiset viestit vaikeuttavat uusien lainojen saamista. Glasgow’ssa ryhmä kehittyvien talouksien talousministereitä esittikin laajamittaisempaa lainojen anteeksiantamista, jotta mailla olisi resursseja hoitaa myös ilmastotoimia.

Outi Toivanen-Visti
Kirjoittaja on yritysvastuuseen erikoistunut konsultti ja toimittaja.

12.11.2021 9:09

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon