2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut – Timo Kilpiäinen

Timo Kilpiäisen paketti: Poliovapaata Afrikkaa ja henkilötunnuksilla sekoilua. Verden juttusarjassa poliitikot ja muut politiikan asiantuntijat paketoivat vuotta 2020 kertomalla omasta näkökulmastaan politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut.

27.12.2020 | Politiikka

Kuva: Timo Kilpiäinen

Kuka? Timo Kilpiäinen on vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja ja opettaja

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset

Poliovapaa Afrikka

Afrikka näyttäytyy jostain syystä niin uutisoinnissa kuin ihmisten mielissäkin monoliittina, vähän sellaisena möhkäleenä, joita on nyt löydetty ympäri maailmaa. Todellisuudessa maanosa on valtavan suuri sulatusuuni erilaisia kieliä, kansoja ja kohtaloita.

Elokuussa maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti kuitenkin yhdenlaisen monoliitin murtuneetn ja koko Afrikan olevan vapaa poliosta, kun uusia tuntemattomia tartuntoja ei ole löytynyt vuoden 2016 jälkeen.

YK:n alaiset järjestöt, Afrikan Unioni ja Afrikan valtiot ovat toimineet pitkäjänteisesti vuosikymmenten ajan rokotusten saamiseksi mahdollisimman monelle ihmiselle. Polion katoaminen on valtaisan suuri askel pitkässä työssä.

Rokotteet toimivat.

Luxemburg muutti julkisen liikenteen ilmaiseksi koko maassa

Melkein Helsingin kokoinen Luxemburg muutti keväällä julkisen liikenteen ilmaiseksi koko maassa. Sen bruttokansantuote on toki hiukan pääkaupunkiseutuamme suurempi väkilukuun verrattuna, mutta ennen kaikkea se on osoitus siitä, että näitä päätöksiä voidaan tehdä missä tahansa.

Amsterdamin 1970-luvun autojen täyttämät katukuvat ovat aivan erilaisia kuin nykyään. Tanskan pyöräilypanostukset eivät ole syntyneet ilman henkilöautoliikenteen rajaamista monin tavoin.

Hämeenkatu Helsingissä aukesi taas ratikoille ja leveämmät jalka- ja pyöräreitit ovat uutta Helsinkiä. Baanat, raitit ja pikaratikat ovat jo pääkaupunkiseudulla koko ajan kaupunkikehittämisen keskiössä. Ehkä joskus Turussakin kuljetaan ratikalla.

Koronatoimet meillä ja maailmalla

Maailma otti koronaviruksen vakavasti ja on ollut hieno nähdä, miten paljon eri toimijat ovat kyenneet toimimaan ja vastaamana virukseen. Valtiot ovat tukeneet kansalaisiaan rajoitusten keskellä. Ylikansalliset toimijat, kuten KOK ja lukuisat muut urheilujärjestöt siirsivät tai jättivät järjestämättä kilpailuja ja tapahtumia.

Rokotteen kehittäminen on ollut tieteen ja tutkimuksen huikea taidonnäyte. Onkin toivottava, että Suomi ja EU rikkaina valtioina painostavat ja kannattavat rokotteen patenttisuojan purkua, jotta solidaarisuus jatkuu myös silloin, kun on mahdollisuus tienata itse eikä vain yhteisesti jakaa vähää.

Suomessa olemme selvinneet tähän asti erittäin hyvin maailman tasolla ja toivottavasti ihmiset jaksavat vielä muistaa toimet, kunnes rokote saadaan jakoon suuressa mittakaavassa. Ja toivottavasti vielä kansainvälinen jääkiekkoliittokin harkitsee ensi kevään kisoja, tosin ei viruksen vaan ihmisoikeuksien vuoksi.

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden mahalaskut

Four Seasons ja Trumpin kampanjan vaalien jälkeinen sekoilu

Yhdysvaltojen demokratia on ollut hyökkäyksen kohteena viimeisen neljän vuoden ajan. Maan perustuslailliset elimet ovat kuitenkin pitäneet erittäin hyvin pintansa. Trumpin kampanjan oikeudenkäynnit ja haasteet ovat kuitenkin olleet surkeaa katsottavaa.

Tämän karmean näytelmän yksi huikeimmista tilanteista oli Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin lehdistötilaisuus piskuisen philadelphialaisen Four Seasons -puutarhuriliikkeen takapihalla, koska kampanja oli sekoillut kansainvälisen Four Seasons hotelliketjun kanssa.

Trump oli kuitenkin jo ehtinyt twiitata nimenomaan Four Seasonsista, joten jotain oli keksittävä. Lopputuloksena krematorion ja aikuisviihdekaupan välissä autohallin rullaoven edessä pidettiin täysin sekopäinen tilaisuus.

Samainen puutarhafirma tienaa tällä hetkellä huomattavasti enemmän myymällä firman logolla varustettuja tuotteita kuin itse liiketoiminnastaan.

Onkin toivottava, että kaiken tämän keskellä oli kyse nimenomaan siitä, että Yhdysvaltojen demokratian rakenteet ovat oikeasti kestävät eikä Trump ollut myös diktaattorin pyrkimyksissään täysin epäpätevä ja seuraava fasisti onnistuu kaikessa tässä.

Brexit-neuvottelut

Euroopassakin osataan omat sekoilumme. Britannian ja EU:n neuvottelut ovat olleet koko vuoden ajan täysi katastrofi.

Brittien neljänsadan vuoden aikana synnytetty kuva imperiumista ja sitä myöten paisutettu kansallinen itsetunto on saanut kovan kolauksen, kun maa ei olekaan kaikkien haluama ja kaipaama kauppakumppani vaan sohjoinen ja märkä saari maailman yhden suurimman avoimen kauppa-alueen reunamilla.

Varmasti Euroopan Unioni olisi voinut ottaa vielä enemmän askelia rakkaiden saariveljiemme suhteen, mutta ehkäpä kärsivällisyys oli sielläkin liian tiukkaan kiristetty viimeisen kolmenkymmenen vuoden erityiskohtelun ja helpotusten aikana. Sopimukseton Brexit olisi ollut huonoin mahdollinen vaihtoehto.

Nyt sopimuksen myötä nähdään läpi kaikista niistä valheista, joita konservatiivit ja brexiteerit kertoivat kampanjan ja kuluneiden vuosien aikana. Johnson lupasi mm. suoraan parlamentille Erasmus-opiskelijavaihdon jatkuvan. Näin ei käynyt.

Muita lupauksia olivat kalavesillä vain brittiläiset alukset. Tämä ei tapahtunut. Kuuluisa bussinkyljen 350 miljoonaa puntaa joka viikko terveydenhuoltoon on jo todettu valheeksi sekin.

Toivotaan, että vuosi 2020 näytti maailmalle, kuinka populismi toimii ja miten se rikkoo lupauksensa kerta toisensa jälkeen. Ehkäpä silloin tästä vuodesta saataisiin vielä yksi mahalasku käännetyksi paremmaksi.

Henkilötunnusten sekoilu ja parittomat luvut

Ei päätön sekoilu ole Suomessakaan tuntematonta. Kaikkien puolueiden yhteisesti tunnustama ongelma henkilötunnusten kanssa on ollut tiedossa jo pitkään.

Muutos pitää tehdä henkilötunnusten riittävyyden ja yksilönsuojan vuoksi. Valitettavasti suomalaisen politiikan taantumuksellinen konservatiivioikeisto sai jostain syystä päähänsä, että asiaa olisi hyvä jarruttaa nimenomaan sukupuoliasian näkökulmasta.

Sukupuolettoman henkilötunnuksen piti ylipäänsä olla vain uudistuksen yksi hyvistä pienistä sivuasioista, mutta tämä onnistuttiin kääntämään niin opposition suussa kuin asian jo hyväksyneiden hallituskumppaneiden joukoissa jonkinlaiseksi periaatteelliseksi sukupuolten kumoamiseksi maan päältä.

Täysin päivänselvä, tarpeellinen ja kaikkien jo hyväksymä asia muuttui hetkessä.

Poliitikot, jotka ovat viimeksi joutuneet muistamaan henkilötunnuksensa näppäinpuhelinten aikakaudella olivat yhtäkkiä barrikadeilla puolustamassa viimeistä suomalaisuuden ja itsenäisyyden linnaketta, sosiaaliturvatunnuksen jälkiosan kolmannen numeron parillisuutta ja parittomuutta.

Ilman niitä, mitä oikeastaan kukaan olisikaan? Silkka ihminen toisten joukossa.

Verden toimitus

27.12.2020 19:19

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon