Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks
Milanon yliopiston geenimuunneltu riisiviljelmä tuhottu
KUVA: The Sainsbury Laboratory

Milanon yliopiston geenimuunneltu riisiviljelmä tuhottu

Italiassa sijaitseva geenimuunneltujen kasvien kenttäkoeviljelmä on tuhottu. Kokeessa testattiin RIS8imo-riisilajiketta, joka vähentää sienitautien torjunta-aineiden käyttöä. Milanon yliopiston tutkijat ovat järkyttyneitä tuhosta. Projekti oli läpäissyt kaikki ympäristövaikutusten arvioinnit.

Johanna Kohvakka

Pavia, Italia – Ensimmäinen Italiassa aloitettu geenimuunneltujen kasvien kenttäkoeviljelmä on tuhottu. Kokeessa testattiin uutta riisilajiketta, "RIS8imoa", joka on muunneltu versio italialaisesta Arborio-riisistä, jota käytetään yleisesti risotossa. Tuhotöiden seurauksena projektin taustalla olevat tutkijat, Vittoria Brambilla ja Fabio Fornara Milanon yliopistosta, ovat järkyttyneitä tapauksesta.

Yöllä 21. kesäkuuta tuhotyön tekijät tunkeutuivat Mezzana Biglissä sijaitsevalle kokeelliselle pellolle ja tuhosivat kaikki taimet. RIS8imo-riisi on kehitetty tarkoituksena vähentää sienitautien torjunta-aineiden käyttöä, mikä edistäisi kestävää ja laadukasta maataloutta.

RIS8imo-projekti on merkittävä läpimurto eurooppalaisessa bioteknologisessa tutkimuksessa. Tutkijat kohdistivat kolme lehtilaikkutautia hyödyntävää geeniä ja poistivat DNA-koodin pieniä osia, mikä teki ne tehottomiksi taudinaiheuttajalle. Tämä geenimuuntelu paransi RIS8imon vastustuskykyä lehtilaikkutautia vastaan, joka on vakava uhka viljakasveille maailmanlaajuisesti.

Tämä kenttäkoe, joka käynnistettiin 13. toukokuuta 2024 Pavia lähellä sijaitsevalla tilalla, kattaa 28 neliömetriä. Kokeen taustalla on yhteistyö Milanon yliopiston, The Sainsbury Laboratoryn (Norwich, Iso-Britannia) ja Max-Planck-Instituten biologian osaston (Saksa) tutkijoiden kanssa.

Kokeen avajaistilaisuudessa oli läsnä mm. Lombardian alueen maatalousministeri Dr. Beduschi ja Italian senaatin maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Hon. De Carlo, joka istutti symbolisesti yhden taimista. Elinikäinen senaattori ja farmakologi Elena Cattaneo osallistui myös istutustilaisuuteen, edistäen ajatusta julkisen tutkimuksen, valtion ja yritysmaailman välisestä liitosta.

Tutkijat Vittoria Brambilla ja Fabio Fornara ilmaisivat syvän surunsa tästä tuhotyöstä. He korostivat, että projekti oli läpäissyt kaikki ympäristövaikutusten arviointitasot Italian ympäristöministeriön ja ISPRA:n komission toimesta, ja sillä oli ollut vahva tuki sekä alueellisilta että kansallisilta viranomaisilta.

RIS8imo-projekti edustaa merkittävää askelta kohti tulevaisuutta, jossa käytetään vähemmän maatalouskemikaaleja, tarjotaan parempaa elintarvikkeiden laatua ja turvallisuutta sekä parannetaan kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää