Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Faktabaarin ja CheckFirstin selvitys: Youtuben algoritmi antoi presidentinvaalien aikana enemmän näkyvyyttä oikeistolaisille poliitikoille

Faktantarkistuspalvelu Faktabaari ja teknologiayritys CheckFirst seuraavat vuoden 2024 ajan, mitä verkkoalustojen algoritmit suosittelevat suomalaisille vaalien alla. Seurantaa varten kymmenen vapaaehtoisen koteihin ympäri Suomea lähetettiin tietokoneet, jotka simuloivat eri alueilla asuvia käyttäjiä. Seuranta kattaa tällä hetkellä Tiktokin, Youtuben, Instagramin, Google Newsin, Mastodonin sekä Googlen, Bingin ja DuckDuckGon hakutulokset sekä sisältösuositukset. Helsingin

Faktabaarin ja CheckFirstin selvitys: Youtuben algoritmi antoi presidentinvaalien aikana enemmän näkyvyyttä oikeistolaisille poliitikoille

Faktantarkistuspalvelu Faktabaari ja teknologiayritys CheckFirst seuraavat vuoden 2024 ajan, mitä verkkoalustojen algoritmit suosittelevat suomalaisille vaalien alla. Seurantaa varten kymmenen vapaaehtoisen koteihin ympäri Suomea lähetettiin tietokoneet, jotka simuloivat eri alueilla asuvia käyttäjiä. Seuranta kattaa tällä hetkellä Tiktokin, Youtuben, Instagramin, Google Newsin, Mastodonin sekä Googlen, Bingin ja DuckDuckGon hakutulokset sekä sisältösuositukset.

Helsingin yliopiston tutkija Aleksi Knuutila analysoi kerättyä tietokantaa yhdessä Faktabaarin ja Check Firstin kanssa, ja nyt on julkaistu hankkeen ensimmäinen, Youtuben hakutuloksiin ja sisältösuosituksiin pureutuva raportti ”Katso seuraavaksi”, puolueellista politiikkaa?. Suomenkielinen raportti löytyy täältä.

Raportin merkittävin löydös on se, että Youtube ohjasi presidentinvaalien alla katsojia kohtuullisen kapean videojoukon pariin. Siinä missä Youtuben hakutulokset näyttivät eri puolueiden ehdokkaita kohtuullisen tasapuolisesti, “katso seuraavaksi” -videosuositukset suosittelivat perussuomalaisen puolueen ja sen ehdokkaiden videoita selvästi enemmän kuin muiden puolueiden. Tämä viittaa siihen, että Youtuben algoritmi on vinoutunut.

Etsittäessä videoita poliittisista aiheista, presidenttiehdokkaat Jussi Halla-aho ja Pekka Haavisto ovat suhteellisen tasaväkisiä: Halla-aho mainitaan 4,7%:ssa videoista ja Haavisto 4,1%:ssa. Sen sijaan “katso seuraavaksi” -suosituksissa heidän välinen eronsa on suuri: 1,9% ensimmäisistä suosituksista viittaa Haavistoon, kun taas 12,4% Halla-ahoon. 

Suositusjärjestelmä nostaa usein esille perussuomalaisia poliitikkoja sisältäviä videoita. Vain 6,4% hakutulosten videoista tuo esiin perussuomalaisia poliitikkoja, kun taas 19,3% ensimmäisistä suosituksista koskee puolueen poliitikkoja. Suositusjärjestelmä suosi myös kokoomuksen poliitikkoja. Alexander Stubb oli 9,3%:ssa ensimmäisistä suosituksista.

Ainoa muista puolueista oleva poliitikko, joka näyttää saavan merkittävästi lisähuomiota suositusjärjestelmästä on vihreiden Iiris Suomela. Kuitenkin lähes kaikki ensimmäisen suositukset, joissa Suomela esiintyy, liittyvät yksittäiseen videoon, jossa Suomela väittelee perussuomalaisten Riikka Purran kanssa.

Selvityksen tulokset viittaavat siihen, että Youtuben suosittelualgoritmilla on luultavasti tahattomia ongelmallisia vaikutuksia.

“Suositusten epätasapuolisuus saattaa olla tahaton seuraus siitä, että algoritmi pyrkii pitämään käyttäjät YouTuben parissa”, Aleksi Knuutila arvioi. “YouTuben pitäisi muuttaa suositusjärjestelmänsä toimintatapaa, jotta se ei kavenna katsojille tarjottujen näkökulmien kirjoa.”

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää