Ahvenanmaan Hållbart Initiativ liittyi Euroopan vihreisiin

Vasta kolme vuotta sitten perustettu ahvenanmaalainen kestävää kehitystä ajava puolue on päässyt Euroopan vihreän puolueen jäseneksi. Hållbart Initiativ haluaa muun muassa nopeuttaa Ahvenanmaan muuttumista “kestäväksi” – nykyinen tavoitevuosi 2051 on puolueen mielestä aivan liian kaukana. Euroopan vihreän puolueen (EGP) kokouksessa Riiassa hyväksyttiin kaksi uutta puoluetta jäseniksi, ahvenanmaalainen Hållbart Initiativ (Kestävyyspuolue) ja

Hållbart initiativin puheenjohtajat Alfons Röblom ja Erica Scott yhdessä Vihreiden kanssapuheenjohtaja Thomas Waitzin kans
Hållbart initiativin puheenjohtajat Alfons Röblom ja Erica Scott yhdessä Vihreiden kanssapuheenjohtaja Thomas Waitzin kanssa.

Vasta kolme vuotta sitten perustettu ahvenanmaalainen kestävää kehitystä ajava puolue on päässyt Euroopan vihreän puolueen jäseneksi. Hållbart Initiativ haluaa muun muassa nopeuttaa Ahvenanmaan muuttumista “kestäväksi” – nykyinen tavoitevuosi 2051 on puolueen mielestä aivan liian kaukana.

Euroopan vihreän puolueen (EGP) kokouksessa Riiassa hyväksyttiin kaksi uutta puoluetta jäseniksi, ahvenanmaalainen Hållbart Initiativ (Kestävyyspuolue) ja latvialainen Progresivia. EGP:ssä on tähän asti ollut jo 40 vihreää puoluetta Euroopan eri maista, myös EU:n ulkopuolisista.

“Euroopan vihreät tuo meille laajan verkoston ja voimme vaihtaa ideoita muiden maiden edustajien kanssa. Mikä toimii jossain Ranskan alueella, voi toimia myös meillä Ahvenanmaalla”, sanoo Riian kokouksessa ollut toinen Hållbart Initiativin puheenjohtajista, Alfons Röblom.

Hän uskoo, että laajat eurooppalaiset verkostot ja kansainväliset tapahtumat houkuttelevat erityisesti nuoria ahvenanmaalaisia.

Ahvenanmaa on itsehallintoalue, joka päättää itse muun muassa terveyttä, ympäristöä, koulutusta ja sisäistä liikennettä koskevista asioista. Maakunnan erikoispiirteitä esiteltiin aiemmin keväällä Euroopan vihreän puolueen delegaatiolle. Myös Suomen Vihreä liitto on hyväksynyt ahvenanmaalaisten aikeet liittyä EGP:hen.

Hållbart Initiativ (HI) syntyi kolme vuotta sitten, yleisön pyynnöstä, sanoo Röblom.

Ahvenanmaalla oli 30 vuotta sitten vihreä puolue maapäivillä. Sen jälkeen on ollut vain pienempiä ryhmittymiä ajamassa ympäristön ja kestävän kehityksen asiaa.

“Keväällä 2019 alkoi olla yhä enemmän kiinnostusta, ja ihmiset toivoivat jonkun ryhtyvän tähän. Kysynnän suuruutta kuvaa se, että kun perustimme HI:n niin meidän Facebook-sivullamme oli muutamassa viikossa enemmän seuraajia kuin muilla ahvenanmaalaisilla puolueilla”, kuvaa Röblom.

Puolueen vaalimenestys syksyn 2019 kunta- ja maakuntapäivävaaleissa oli myönteinen yllätys, sillä vaaleihin lähdettiin aika lailla ilman rahaa ja organisaatiota muutaman kuukauden varoitusajalla. 30-jäseniseen maakuntapäiviin pääsi kaksi ja kunnallisvaltuustoihin neljä edustajaa. Alfons Röblom on lisäksi Ahvenanmaan maakuntahallituksen kehitysministeri.

Puolueen aktiiveja on viitisenkymmentä, ja kaikki työ tehdään edelleen vapaaehtoisvoimin ilman palkattua henkilökuntaa.

Ahvenanmaalla tärkeitä asioita ovat luonnollisesti Itämeren tila muutkin saaristoon liittyvät asiat. HI haluaa esimerkiksi luoda saaristoliikennestrategian, joka takaisi ympäristöystävällisen ja tarvepohjaisen saaristoliikenteen vuoteen 2030 mennessä.

HI kannattaa tuulivoiman rakentamista merelle, eikä ole ollut yhtä innostunut ydinvoimasta kuin mantereen vihreät. Röblom kuitenkin toteaa, että syvempi analyysi ydinvoimasta nykyisessä ilmastonmuutostilanteessa on vielä tekemättä.

Nato-keskustelu on Ahvenanmaalla sivuutettu, sillä tärkeintä on alueen demilitarisoinnin jatkuminen.

Manner-vihreiden tavoin Hållbart Initiativ haluaa asemoitua muualle kuin vasemmisto-oikeisto-akselille.

Erojakin löytyy. HI ei lämpene kannabiksen käytön laillistamiselle. Ahvenanmaalaiset ovat myös edelleen sitä mieltä, että EU:ssa päätetty haahkojen kevätmetsästyksen kieltäminen oli harmillista.

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää ensi viikolla 9.6. sata vuotta.

Latest posts