2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut – Paavo Alander

Paavo Alanderin paketti: Toisen asteen koulutusta ja universaalien ihmisoikeuksien tärkeyttä. Verden juttusarjassa poliitikot ja muut politiikan asiantuntijat paketoivat vuotta 2020 kertomalla omasta näkökulmastaan politiikan vuoden onnistumiset ja mahalaskut.

18.12.2020 | Politiikka

Kuva: Paavo Alander

Kuka? Paavo Alander on Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu (vihr.)

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden onnistumiset

Hiilineutraaliustavoitteet

Vaikka monesti onkin jo todistettu että tavoitteet ovat valitettavan usein pelkkää sanahelinää, ilman mitattavia tuloksia tai konkreettista toimintaa, pidän tänä vuonna asetettuja tavoitteita merkittävänä käännekohtana. Tuntuu että Kiinan asettama tavoite laittoi vihdoinkin valtioiden välisen kilpailun hiilineutraaliuden saavuttamisesta kunnolla käyntiin.

Kuka sen ensimmäisenä saavuttaakaan tulee olemaan koko maailman mielenkiinnon kohteena ja näkisin että kerrankin kilpailusta on aitoa, globaalia hyötyä. Näin selkeät tavoitteet ohjaavat niin teknologista kehitystä, markkinoiden kysyntää kuin poliittisia päätöksiäkin. Saatan toki olla ylioptimistinen asian suhteen mutta näkisin että tässä maailman tilanteessa se suotakoon.

Toisen asteen koulutuksen sisällyttäminen oppivelvollisuuteen

Viimeinkin tämä omituinen yhteiskunnallinen välitila saatiin korjattua. Toisen asteen koulutuksen puuttuminen on selkein riski syrjäytymisessä ja todellinen kuoppa, jota on jälkikäteen valitettavan vaikea paikata.

Liian usein olen omalla kohdallani ja yleisestikin törmännyt pohdiskeluihin siitä, onko varaa mennä lukioon tai onko tästä mitään hyötyä kun eihän sitä voi tietää ”tuossa iässä” mitä sitä haluaa tehdä. Toisen asteen koulutus on välttämättömyys ja edellytys jos haluaa toimia osana yhteiskuntaa.

Kyllä, kukaan ei voi 100% tarkasti ennustaa mitkä alat tulevaisuudessa ovat poistuvia ja mitkä säilyviä mutta se on 100% varmaa että ilman mitään toisen asteen koulutusta on aina huonommat mahdollisuudet luovia yhä epävarmemman tulevaisuuden kohoavilla merillä.

Päätös uudesta Lappeenrannan jäähallista

Tämä kyseinen asia vaikuttaa varsin pieneltä edellämainittuihin verrattuna, mutta on kuitenkin ollut koko valtuustokauden ajan yksi eniten mielipiteitä, painotuksia ja puolueiden/ehdokkaiden eroja esiin nostaneita asioita.

Selvityksiä, laskelmia ja kansalaiskeskustelua/-vaikuttamista on ollut merkittävästi enemmän kuin aiemmin minkään asian ympärillä. Saattoipa tämän tiimoilta muutamakin kuntalainen lähteä ehdokkaaksi tuleviin kuntavaaleihin. Keskusteluun saatiin lähes kaikki kuviteltavissa olevat arvot ja painotukset, puhumattakaan taloudesta, kaupunkirakenteesta ja monisyisistä vaikutuksista kunnan elinvoimaisuuteen.

Päätöstä haluttiin jopa siirtää seuraavalle valtuustolle, mutta viimein se saatiin tiukalla äänestyksellä sijoitettua sinne missä se palvelee harrastajia, nuoria ja kuntalaisia parhaiten.

 

2020 pakettiin: Politiikan vuoden mahalaskut

Ihmisoikeudet

Pyrin olemaan edes politiikan suhteen optimistinen joten nostan tähän vain yhden asian: ihmisoikeudet.

Tänä omituisena vuonna jonka aikana jokainen meistä on joutunut sopeutumaan ja toimimaan eri tavalla vastoin tahtoaan, luopumaan rutiineistaan ja ehkä oivaltamaankin jotain siinä sivussa, olisi niinkin keskeiset asiat kuin ihmisoikeudet myös voineet nousta enemmän esille. Tai no, nousivathan ne kun ei saanutkaan lähteä baariin, lomalle ym.

Henkilökohtaista etuoikeutetun itkua ”oikeuksistaan” kyllä esiintyi, mutta valitettavasti tämä ei johtanut laajempaan ymmärrykseen universaalien ihmisoikeuksien tärkeydestä, ainakaan tämä ei näkynyt poliittisella kentällä, taikka mediassa yhtään aiempia vuosia enemmän.

Verden toimitus

18.12.2020 12:16

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon