Tulevaisuus vihertää – mitä on vihreä talous?

Vihreä talous on Verden teema tänä keväänä. Ukrainan sota kiihdyttää entisestään siirtymistä fossiilitaloudesta uusiutuvaan ja vähäpäästöiseen maailmaan. Miten voimme toimia planeetan rajoissa? Mikä on vetytalouden ja pienydinvoiman rooli Suomen energiapolitiikassa? Mitä kiertotalous tuo tullessaan? Miten “vihreys” näkyy tulevaisuuden maataloudessa? Lue Verdestä!

23.3.2022 | Vihreä talous

Kuvan muokkaus: Milo Toivonen

Vihreä siirtymä, kestävyysmurros, vähäpäästöinen tulevaisuus… Keskustelu vihreään talouteen, elämäntapaan ja yhteiskuntamalliin siirtymisestä kiihtyy. Sitä vauhdittaa myös  Venäjän hyökkäyssota, joka on johtanut ennennäkemättömään keskusteluun lännen ja Venäjän energiariippuvuudesta. Etsimme kiivaasti vaihtoehtoja vähäpäästöiseen energiantuotantoon, sillä fossiilisen energian kulutus on ekologisen kestämättömyyden lisäksi myös humanitaarinen ongelma.

Kansainväliset ilmastosopimukset ja Euroopan unionin Green Deal ja Fit for 55 osoittavat, miten vahvasti vihreä talous lyö läpi. Esimerkiksi kiertotalouteen siirtyminen on EU:ssa lukkoon lyöty, konkreettinen tavoite vuodelle 2050. 

Mullistuksia tapahtuu niin lainsäädännön kuin liiketoiminnan aloilla. Maailmalla ja Suomessa etsitään kuumeisesti tapoja resurssien älykkäämpään käyttöön. Maapallon luonnonvarojen ylikulutus ja kertakäyttökulttuuri näyttäytyvät kuluttajien ja kokonaisten valtioidenkin lompakoissa siltä, mitä ne ympäristön kannalta ovat olleet jo kauan. Tuhlaamiselta.

Vihreä talous -teemamme käsittelee yhtä lailla niin mikro- kuin makrotasoa ja yritysten, kuluttajien ja julkisen talouden esimerkkejä.  Kerromme, mitä vihreän talouden rintamalla tapahtuu jo nyt, ja minkälaisia visioita tulevaisuuden varalle on kehitelty.

Kokoamme Vihreä talous -juttuja ja puheenvuoroja tähän, niitä on jo pitkä lista ja se päivittyy:

Verden toimitus

23.3.2022 9:18

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon