Verde juhlii ensimmäistä vuottaan vihreän journalismin merkeissä

Verkkojulkaisu Verde käynnistyi tasan vuosi sitten ja on siis vielä alkutaipaleellaan. Verde on tarjonnut tilaa monenlaisille vihreitä arvoja kunnioittaville kirjoituksille, ja juttuja ja puheenvuoroja on julkaistu keskimäärin joka päivä. Verde haluaa toimia vastavoimana some-kirjoittelulle, jossa pinnalliset ja ristiriitoja korostavat kommentit hukuttavat helposti faktat alleen.

14.10.2021 | Pääkirjoitus

Kuva: Milo Toivonen

Idea Verdestä alkoi kehittyä jo lähes kaksi vuotta sitten, kun Vihreä liitto r.p. kertoi suunnitelmista lakkauttaa tuki Vihreälle Langalle. Eri tahoilla vihreän liikkeen piirissä koettiin, että Langan lakkauttamisen myötä katosi oleellinen osa vihreää journalismia ja vihreä konkari Osmo Soininvaara ehdottikin Vihreän Langan jatkamista omalla porukalla Tieteen ja teknologian vihreiden johdolla. Tarve sille, että vihreitä asioita haluttiin käsitellä muuallakin kuin yksittäisillä some-tileillä tai some-ryhmissä oli suuri. Talven edetessä idea tiivistyi verkkojulkaisuksi, jolle haettiin joukkorahoitusta Mesenaatti.me:n kautta kesällä 2020.

Joukkorahoitukseen osallistui yli 300 henkilöä ja syyskuussa 2020 perustetulla Verdelehti Oy:llä on omistajina 20 yksityishenkilöä sekä Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry.

Pienen pääoman ja pienen vapaaehtoistiimin voimin on päästy pitkälle. Vuoden aikana on ilmestynyt yli 320 juttua tai puheenvuoroa. Ihan ensimmäisellä viikolla vuosi sitten julkaistiin muun muassa Leo Straniuksen haastattelu Helsingin ilmastohätätilasta (Elokapina mainittu!), Sanna Hellströmin kirjoitus lajien sukupuustosta sekä Janne Riiheläisen kolumni QAnonista.

Tällä viikolla on jo julkaistu kirjoituksia COP26:sta, Emma Karin noususta ympäristö- ja ilmastoministeriksi sekä feminismistä.

Teemojen kirjo on laaja ja niin pitääkin olla. Vihreä arki ja vihreä tulevaisuus ovat moninaisia. Viime keväänä ilmestyi muun muassa Rauli Partasen laaja neliosainen kirjoitussarja Tulevaisuuden vety ja julkaisimme kuntavaalien alla myös Uusvihreät-podcast-sarjan.

Verde on vapaasti luettavissa ja eniten kiinnostusta ovat vuoden mittaan herättäneet päätoimittaja Osmo Soininvaaran pääkirjoitukset. Soininvaara pohtii teksteissään usein etenkin energiakysymyksiä ja kaupunkisuunnittelua. Maksumuuria emme suunnittele, ja tukea hankkeellemme keräämme ainoastaan viikoittaisesta maksullisesta uutiskirjeestä.

Toinen lukijamagneetti on ollut Soininvaaran ylläpitämä koronaseuranta

Vuosi sitten Verden ensimmäisessä viikottaisessa uutiskirjeessä pohdittiin julkaisun olemassaolon syytä: ”Verden tekijöiltä on jo kysytty, miksi Verdeä tehdään.  Me haluamme nostaa vihreitä aiheita keskusteluun, pitää kiinni faktoista ja välttää klikkijournalismia. Meillä on tilaa niin ilmastonmuutokselle kuin ihmisoikeuksille, tiedepolitiikalle ja kulttuurille.”

Nämä alkusanat ovat edelleen voimassa. Verdeen ovat tervetulleita kirjoittamaan kaikki, jotka kokevat lehden painotukset omikseen. Emme ole puoluesidonnainen lehti, ja teemme itsenäistä journalismia.

Verde on viime keväästä lähtien ollut myös Julkisen sanan neuvoston jäsen ja siten sitoutunut noudattamaan JSN:n periaatteita ja journalistin eettisiä sääntöjä.

Verden tiimi kokee, että julkaisulla on tilausta, vaikka nettiavaruus on täynnä nettisivuja ja blogeja. Verde haluaa olla se paikka, jonne mielenkiintoiset vihreät puheenvuorot ja juttuaiheet kasaantuvat niin että niitä etsivä löytää ne yhdestä paikasta. Vielä emme ole niin pitkällä, mutta työ jatkuu. Tervetuloa mukaan.

Verden toimitus

14.10.2021 10:18

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon