Helsingin ilmastohätätila jäi Elokapinan ja poliisitoimien jalkoihin

Helsinki julisti kaupunginvaltuutettu Leo Straniuksen aloitteesta ilmastohätätilan. Elokapinan mielenilmaukseen kohdistetut poliisin voimakeinot eivät Straniuksen mielestä sovi julistuksen henkeen.

14.10.2020 | Ilmasto

Kuva: Markus Spiske / Unsplash

Kuka? Leo Stranius on ympäristöasiantuntija ja Helsingin kaupungivaltuutettu (vihr.)

25.9.2020 kirjatussa Helsingin ilmastohätätila-julistuksessa todetaan, että “Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste, joka uhkaa taloutta, ruoantuotantoa ja ihmisten terveyttä. Ilmastohaasteen ratkaiseminen vaatii kiireellistä toimintaa. Helsinki haluaa olla maailman johtavia kaupunkeja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Helsingin kaupunki julistaa ilmastohätätilan. Kaupunki tunnustaa vastuunsa hiilijalanjälkensä pienentämisestä ja tiedostaa, että toimenpiteillä on kiire.”

Miksi tämä aloite, Leo Stranius?

”Perusviesti on yksinkertaisesti se, että ilmastotoimilla on kiire ja niihin on sitouduttava.  Nykymenolla olemme menossa kohti 3-4 asteen lämpenemistä. Mikäli haluamme pitää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteen rajoissa noin 66 prosentin varmuudella, on hiilibudjettimme käytetty nykypäästöillä alle kahdeksassa vuodessa (ks myös hiilibudjettilaskuri). Tavoitteen saavuttamiseksi päästöjä pitäisi vähentää vuosittain noin 7,6 prosenttia.”

Julistusta on jo kritisoitu siitä, että se on sanahelinää. Mitä hyötyä siitä on?

”Vaikka kyse on vain julistuksesta ja pelkkä julistus ilman toimenpiteitä ei vielä johda mihinkään, toivon, että tämä alleviivaa ilmastotoimien kiireellisyyttä. Julistus varmasti innostaa miettimään uusia toimenpiteitä sekä haastaa muita kaupunkeja ja kuntia toimimaan ripeästi. Tiedän, että Helsingin päätöksen jälkeen monia eri toimijoita on haastettu tekemään oma julistus. Kaikki tarvitaan mukaan.”

Tämä ei ole enää pelkästään vihreiden hanke?

”Meiltä se lähti alkuun ja saimme hyvin muut mukaan. Ilmastohätätilajulistusta koskevassa tiedotteessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori muistutti, että Helsinki ei taistele ilmastonmuutosta vastaan vain siksi, että se on taloudellisesti järkevää, vaan ennen kaikkea siksi, että vastuullamme on pelastaa planeetta tuleville sukupolville.

Tämä on myös jatkumoa pääkaupungin aiemmille ilmastonmuutoslinjauksille. Vuonna 2017 hyväksyttiin kaupunkistrategia, jonka mukaan Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti ja torjuu ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti. Tuossa strategiassa Helsinki linjasi jo tavoitteeksi 60 prosentin päästövähennyksen vuodelle 2030 ja päätti aikaistaa hiilineutraalisuustavoitetta vuodesta 2050 vuoteen 2035.”

Ilmasto on nyt puheena myös toisella tapaa Elokapina-mielenosoitukseen kohdistettujen poliisin voimakeinojen vuoksi. Miten tämä sopii yhteen julistuksen hengen kanssa?

”Huonosti. Ilmastohätätilan julistaneessa kaupungissa olisi voinut kuvitella, että myös poliisi mieluummin liittyy mukaan ilmastohätätilaa vaativaan mielenilmaisuun kuin käyttää pippurisumutetta rauhallisia ja väkivallattomia mielenosoittajia vastaan, kuten tapahtui Elokapinan järjestämässä avoimessa ja väkivallattomassa tempauksessa lauantaina 3.10.2020.

Joka tapauksessa ilmastokriisiä on aika käsitellä kriisinä. Toimenpiteiden aika on nyt. Myös Suomen hallituksen tulisi julistaa ilmastohätätila ja aloittaa tilanteen vakavuuden mukainen toiminta”, Stranius toteaa.

Leena Brandt / Verde

14.10.2020 0:10

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon