Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Vihreät valitsi Emma Karin nostamaan vihreiden näkyvyyttä hallituksessa

Pikkuparlamentissa Helsingissä oli eilen kuhinaa yli viisi tuntia, kun vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsenet ja eduskuntaryhmä – yhteensä 61 henkeä – kokoontuivat päättämään Maria Ohisalon vanhempainvapaan sijaisuudesta. Kuhinaa on ollut itse asiassa jo päivä- ja viikkokausia, sillä sijaisjärjestelyjen eri vaihtoehtoja on ruodittu vihreissä – ja mediassa – perinpohjin jo etukäteen – kuten Verdekin kirjoitti 3.9. Viime

Vihreät valitsi Emma Karin nostamaan vihreiden näkyvyyttä hallituksessa

Pikkuparlamentissa Helsingissä oli eilen kuhinaa yli viisi tuntia, kun vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsenet ja eduskuntaryhmä – yhteensä 61 henkeä – kokoontuivat päättämään Maria Ohisalon vanhempainvapaan sijaisuudesta.

Kuhinaa on ollut itse asiassa jo päivä- ja viikkokausia, sillä sijaisjärjestelyjen eri vaihtoehtoja on ruodittu vihreissä – ja mediassa – perinpohjin jo etukäteen – kuten Verdekin kirjoitti 3.9. Viime viikon vihreä henkilö oli Iiris Suomela, jonka puoluehallitus valitsi puheenjohtajasijaiseksi, ja joka saman tien ilmoitti pysyttelevänsä poissa ministerikisasta.

Eilisiltana päätöksiä tehtiin pitkän keskustelun jälkeen useampia. Ohisalo haluaa palata vapaaltaan  ympäristöministeriöön ja vetää vihreää joukkoa eduskuntavaaleihin ilmasto- ja ympäristöteemojen myötä. Rooli sopii vihreiden puheenjohtajalle, vaikka Ohisalo ei olekaan taustaltaan biologi (kuten Krista Mikkonen), ympäristötieteen maisteri (kuten Emma Kari) tai Ilmatieteen laitoksen tutkija (kuten Atte Harjanne). Sisäministerinä olo on epäkiitollista hommaa, kun ilmastoaktivistit koettelevat poliisien (ja kansalaisten) hermoja.

Tähän lehmänhermoja vaativaan hommaan siirtyykin nyt ilmasto- ja ympäristöministeri Mikkonen.  Hän ilmoitti jatkavansa työtä heti marraskuun puolivälin jälkeen mm. työperäisen maahanmuuton helpottamiseksi.  Kokouksen jälkeen kansanedustaja Satu Hassi arvioi, että Mikkosen rauhallinen ja vähäeleinen tyyli sopii hyvin sisäministeriön asioiden käsittelyyn.

Hallituksen vihreässä ministeriryhmässä vaihtuu siis vain yksi nimi – ja sekin tilapäisesti. Ehkä on vielä syytä todeta, että ulkoministeri Pekka Haavisto ei ollut missään vaiheessa menossa vaihtopenkille.

Emma Kari sai pisteitä neuvottelutaidoistaan

Jos viime viikon vihreä henkilö oli Suomela, niin tällä viikolla tittelin saa Emma Kari, tuleva tilapäinen ilmasto- ja ympäristöministeri ja hallitusviisikon jäsen. Karin valinta meni tiukaksi, sillä hän sai yhteiskokoukselta 33 ääntä ja Mikkonen 27. Samalla tapaa tiukka oli aikoinaan Mikkosen valinta ministeriksi, sillä hän päihitti Oras Tynkkysen vielä pienemmällä marginaalilla äänin 29-28. Molemmilla kerroilla tärkeäksi erottavaksi tekijäksi nousi alueellisuus – Mikkonen edustaa joensuulaisena ei-Helsinkiä.

Karin neuvottelutaidot ja periksiantamattomuus on luettu vahvuuksiksi, joita keväällä tarvitaan. Ympäristöministeriössä on kesken monia tärkeitä lakihankkeita, ja kantona kaskessa vielä mahdolliset neuvottelut päästötavoitteista. Syksyn budjettiriihessähän päädyttiin siirtämään ratkaisuja ensi kevääseen. Jos Suomen ilmastopaneeli arvioi, etteivät ilmastotoimet riitä, on edessä jälleen uusi neuvotteluvääntö. Keskusta saa Karista sitkeän neuvottelukumppanin, joka on esiintyjänä vauhdikas eikä jää keskusteluissa taka-alalle.

Mihin eiliset valinnat sitten vihreitä vie? Vihreiden ohjelmassa, kuten koko hallitusohjelmassakaan, ei ole tapahtunut muutoksia. Tämänaamuisissa mediakommenteissa puhuttiin rytminvaihdoksesta, ja sehän on tietenkin tarpeen, jos puolue mielii nostaa kannatustaan nykyisten mielipidekyselyjen noin 10 prosentin tasosta.

Vihreiden on saatava ympäristövoittoja seuraavien puolentoista vuoden aikana ja niistä on osattava puhua niin että viesti menee perille yhtä lailla Helsingin Kallioon kuin Joensuun Niinivaaralle tai Hämeenlinnan Ojoisille maaseutujen taajamista puhumattakaan.

Kun vihreät valitsivat kuukausi sitten puoluekokouksessa varapuheenjohtajia, paljon toiveita tuntui kertyvän Atte Harjanteen kontolle. Hän on yksi kolmesta miehestä vihreiden 20-päisessä eduskuntaryhmässä. Eilisessä kokouksessa Harjanne kuitenkin vetäytyi sisäministeriäänestyksestä joukkuepelin hengessä. Samalla tapaa vetäytyi varapuheenjohtaja Hanna Holopainen, joka ei halunnut olla vastaehdokkaana suuresti arvostamalleen Mikkoselle.

Harjanne on ensimmäisen kauden kansanedustaja, jolle nyt sovitetaan eduskuntaryhmän puheenjohtajan viittaa Emma Karin jälkeen. Tämä päätös on kuitenkin eduskuntaryhmän vastuulla, eikä siitä sen kummemmin eilen keskusteltu.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts