Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Venäjä ohitti Yhdysvallat maakaasutoimituksissa EU:hun toukokuussa

Euroopan unionin ponnistelut venäläisestä energiasta irtautumiseksi ovat vielä riittämättömiä. Venäjä ohitti viime kuussa Yhdysvallat maakaasun toimituksissa EU:n alueelle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2022.

Venäjä ohitti Yhdysvallat maakaasutoimituksissa EU:hun toukokuussa
KUVA: Alexey Hulsov

Johanna Kohvakka

Venäjä ohitti Yhdysvallat maakaasutoimituksissa EU:hun viime kuussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2022, kertoo Financial Times. Norja on edelleen EU:n suurin maakaasun toimittaja.

Euroopan unioni on tehnyt kovasti töitä vähentääkseen venäläisen maakaasun osuutta unionissa, mutta nyt näyttää siltä, että ponnistelut ovat vielä liian vähäisiä. Bloomberg raportoi äskettäin, että EU keskustelee tavoista kiertää Venäjän ja Ukrainan välisen kaasunsiirtosopimuksen päättymistä, jotta kaasun tuonti voisi jatkua.

Ukraina ilmoitti, ettei se aio uusia kaasunsiirtosopimustaan Gazpromin kanssa sen umpeutuessa vuoden lopussa, mutta jotkut EU:n jäsenvaltiot ovat riippuvaisia näistä toimituksista, minkä vuoksi neuvotteluja nyt käydään. Reutersin raportin mukaan EU ja Ukraina ovat lähestyneet Azerbaidžanin hallitusta saadakseen apua neuvotteluissa Venäjän kanssa kaasutoimitusten jatkumiseksi Eurooppaan.

Samaan aikaan EU jatkaa pakotteiden asettamista Venäjälle ja yrittää kieltää maakaasun tuonnin maasta, vaikka tuonti on kaikkien aikojen ennätyslukemissa.

Venäjän kaasuntuonti kattoi 15 % EU:n, Iso-Britannian, Sveitsin ja Länsi-Balkanin maiden energiantarpeista.

Vihreät vaati alkuvuodesta, että Suomen tulisi lopettaa kaiken venäläisen energian ostaminen. Suomeen tuodaan Venäjältä yhä maakaasua ja ydinpolttoainetta.


EDIT 25.6. klo 14.10:
Juttuun korjattu Oilpricessa ja useassa muussa lähteessä ollut väittämä, että Venäjä olisi ollut toukokuussa EU:n suurin maakaasun toimittaja. Tämä muutos koski vain nesteytettyä maakaasua (LNG). Kaiken kaikkiaan maakaasun toimituksia EU:hun tarkastellessa Venäjä ohitti Yhdysvallat, mutta Norja on edelleen suurin toimittaja.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää