Vihreät vaatii ehdotonta energian tuontikieltoa Venäjältä

Kansanedustaja Oras Tynkkynen vaati tänään vihreiden ryhmäpuheenvuorossa, että kaikki energian tuonti Venäjältä on kiellettävä. Venäjä rahoittaa hyökkäyssotansa nimenomaan energian myynnillä. EU-pakotteista huolimatta Suomeenkin tuodaan Venäjältä yhä fossiilikaasua ja ydinpolttoainetta. Venäjä on myös saatava vastuuseen aiheuttamistaan ympäristötuhoista.

21.2.2024 | Politiikka

Kuva: Roy Kim

Kansanedustaja Oras Tynkkynen vaati tänään vihreiden ryhmäpuheenvuorossa, että kaikki energian tuonti Venäjältä on vihdoin kiellettävä. 

Eduskunnassa käydyssä eduskunnan Ukraina-ajankohtaiskeskustelussa Tynkkynen muistutti, että Venäjä rahoittaa hyökkäyssotansa nimenomaan energian myynnillä. EU-pakotteista huolimatta Suomeenkin tuodaan Venäjältä yhä fossiilikaasua ja ydinpolttoainetta.

“Nyt on vihdoin kiellettävä kaiken energian tuonti ja kaikki energiahankkeet Venäjältä – ja varmistettava, että pakotteita ei kierretä. Jos EU ei etene, pitää meidän toimia kansallisesti”, Tynkkynen vaati.

Tynkkynen nosti puheessaan esiin suomalaisten yhtenäisyyden Ukrainan tukemisessa.

“Yhtenäisyytemme lähettää viestin Venäjälle. Sotarikoksilla, terrorismilla ja kansanmurhalla ei voi pitkän päälle voittaa”, hän totesi ja kiitti kaikkia puolueita tuesta Ukrainalle. 

Yksi sodan häviäjistä on aina ympäristö. Ratkaisuja on esitetty tuoreessa raportissa, jota olivat presidentti Zelenskyin kutsusta laatimassa Suomesta vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala ja Ahvenanmaan vihreiden entinen maakuntapäiväedustaja Simon Holmström.

“Venäjä on saatava vastuuseen aiheuttamistaan ympäristötuhoista. Luonnontuhonta pitää myös erikseen kieltää kansainvälisellä sopimuksella”, Tynkkynen esitti.

Viime aikoina keskustelu Ukrainasta on saanut synkkiä sävyjä. Tynkkynen muistutti kuitenkin, että oikea kysymys ei ole, voiko Ukraina hävitä.

“Oikea kysymys on, mitä meidän pitää tehdä, jotta Ukraina voittaa. Lyhyt vastaus: meidän pitää tehdä enemmän. Meidän pitää tukea Ukrainaa enemmän sotilaallisesti ja humanitäärisesti, taloudellisesti ja poliittisesti”, Tynkkynen totesi.

“Meillä lännessä ei ole oikeutta väsymykseen, kun ukrainalaiset taistelevat väsymättä vapauden puolesta”, hän jatkoi.

Verde

21.2.2024 21:44

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon