Sampsa Heinonen: Vihreiden on puhuttava arjen asioista arjen sanoin

Loimaalainen vihreä aktiivi Sampsa Heinonen kehottaa puhumaan arkisista asioista arkisin sanoin. Vihreiden ydinviesti ei saa hukkua vaikeasti avautuviin sanoihin ja käsitteisiin. Heinonen haluaa myös nostaa yrittäjien arvostusta. Verde jatkaa Vihreiden tulevaisuus -sarjaa.

29.4.2022 | Vihreiden tulevaisuus

Kuva: Sampsa Heinosen albumi

Pitkän linjan vihreä Sampsa Heinonen ei säästele sanojaan. Eduskuntavaaleihin on vuosi ja se on lyhyt aika vaikuttaa yleiseen näkemykseen vihreistä. Vihreiden viestejä pitää nyt punnita tarkkaan, jotta negatiivinen mediakierre päihitetään.

”Koko ajan nostetaan pinnalle tuota maaseutu-kaupunki-näkökulmaa ja meitä pidetään elitisteinä, koska olemme korkeasti koulutettuja. Ja sitten on kielikysymys, en minäkään ymmärtänyt mitä intersektionaalinen feminismi tarkoittaa, kun sen ensimmäistä kertaa kuulin.”

Sanat pitäisi asettaa yleisön mukaan. Heinonen siteeraa ruotsalaista nobelistia, vuonna 1931 kuollutta E.A.Karlfeldtia, jonka tunnetuimpia sitaatteja on Han talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin.

Media ruokkii vastakkainasetteluja ja kärjistää, ja tämä koskee kaikkien, myös vihreiden viestejä.

”Tämä tekee vihreiden edustamisen varsinkin maaseudulla vaikeaksi. Toisaalta eivät ne Esson baarien puhujat olekaan meidän ensisijaisia äänestäjiä.”

Tuttuja teemoja

Heinonen pohtii, millä teemoilla nyt pitäisi mennä eteenpäin.

”Meistä tiedetään jo, että olemme ympäristön, tasa-arvon, sivistyksen, kulttuurin, tieteen ja tutkimuksen puolella. Se on tietyllä tavalla tyhjennetty laari, se puhe tavoittaa kaupunkilaiset ja akateemiset.”

Heinosen mielestä useat eivät nyt saa kiinni siitä, missä nykyiset vihreät menevät. Se johtuu tavasta puhua ja uudet ideat, kuten tasa-arvon syventäminen, ovat jatkuvassa liikkeessä ja aina haetaan seuraavaa maalia. Homma ei lopu koskaan.

”Silloin 30 vuotta sitten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ei juurikaan puhuttu ja vihreät toi ne esille. Niistä voidaan nyt puhua ja vaikka porukka voi olla pieni, niin se on jokaiselle yksittäiselle henkilölle ja hänen lähipiirilleen tärkeää.”

Mutta edelleenkään kuusikymppinen maaseudun mies ei välttämättä ymmärrä, mistä on kysymys, arvioi Heinonen.

Vihreitä pelisääntöjä talouteen

Monen muun tavoin Heinonen nostaa esiin miesten aliedustuksen, jota voisi paikata painavammalla talousnäkökulmalla.

”Itse olen aika vahvasti soininvaaralainen, minulla on voimakas makrotalousnäkökulma ja arvostan yrittäjiä yli kaiken. Jotta vihreät arvot edistyvät niin se edellyttää markkinoiden toimivuutta, luodaan pelisäännöt kestävälle taloudelle ja markkinat hoitaa loput.”

Ei ole synti tehdä politiikkaa arkisella tavalla kuten muut puolueet tekevät.

Parempia pelisääntöjä kaivattaisiin Heinosen mielestä luomu- ja lähiruuan edistämiseen. Nyt esimerkiksi julkiset hankinnat on tehty niille vaikeiksi.

Maataloudesta luomuasiantuntija Heinonen puhuu pitkään. Maaseudulla, maakuntien Suomessa, on vaikea saada vihreitä ehdokkaita vaaleihin ja jo aktiivit väsyvät, kun tukiverkostoa ei juuri ole.

”Joissain asioissa joutuu tasapainoilemaan cityvegaanien, eläinsuojeluväen ja luomutilallisten näkemysten välimaastossa. Maataloudessa tuottajat näkevät asiat oman kannattavuuden näkökulmasta ja muutoksiin tarvitaan paljon porkkanaa ja paljon aikaa.”

Maatalouden investoinnit ovat usein isoja ja maksuaikaa on 20 vuotta. Sillä aikajanalla ehtii helposti moni asia muuttua kuluttajien ostotottumuksia myöten. Maatalous onkin nyt isossa kannattavuuskriisissä.

Heinonen oli aluevaaleissa ehdolla ja seurasi eri puolueiden kampanjointia. Keskustan yksinkertainen ”jokaisessa kunnassa säilytettävä vähintään yksi terveysasema” puri hyvin.  Sen jälkeen oli turha selittää, ettei tuhannen ihmisen kunnassa ihan oikeasti voi olla kovin kattavaa palvelua.

”Ydinviesti meni helposti perille.”

”Ei ole synti tehdä politiikkaa arkisella tavalla kuten muut puolueet tekevät. Me voimme myös puhua yksinkertaisesti, ajankohtaisista arkisista asioista, jotka koskettavat vain minua tässä lähellä”, Heinonen sanoo.

”Vuoden 2023 vaalien tuloksesta riippumatta meidän pitää pitkäjänteisesti uudistua ja nähdä, mistä kannatus voisi löytyä ja pysyä.”

Heinosen vihreyttä on kestänyt kohta neljäkymmentä vuotta ja hän oli aikoinaan muun muassa Espoon nuorin kuntavaaliehdokas. Nyt hän vaikuttaa Maaseutu- ja erävihreiden varapuheenjohtajana ja on myös puoluevaltuuskunnan jäsen. 

Leena Brandt / Verde

29.4.2022 8:25

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon