Vihreät ei halua militarismia Nato-Suomeen

Viikonlopun vihreiden puoluevaltuuskunta näytti vihreää valoa Suomen Nato-jäsenyydelle. Aihe viritti kokouksessa vilkkaan keskustelun, jossa korostettiin, ettei militarismille ole sijaa Nato-Suomessa. Rauhaa tavoitellaan, vaikka nyt Venäjän sotatoimet ajavat maan liittoutumaan.

24.4.2022 | Politiikka

Pekka Haavisto, Iiris Suomela, Heidi Hautala ja Ville Niinistö puoluevaltuuskunnassa. Kuva: Iris Flinkkilä/Vihreät

Vihreissä on keskusteltu jo viikkoja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä. Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela on ilmoittautunut Nato-jäsenyyden kannattajaksi, samoin muun muassa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja europarlamentaarikot Ville Niinistö ja Heidi Hautala. He kaikki puhuivat myös valtuuskunnan kokouksessa.  

”Putin odottaa, että demokratiat väsyvät”, sanoi Niinistö ja kertoi Suomen vihreiden lisäksi myös Saksan vihreiden haluavan stopin energiantuonnille Venäjältä.

Viikonloppuna nousi keskusteluun myös tulevaisuus Nato-Suomena.  Vihreä liitto syntyi aikoinaan monen kansalaisjärjestön yhteisenä ponnistuksena ja mukana oli myös rauhanliikkeen aktiiveja. Heistä on Kati Juva ollut aktiivisesti mukana useissa Nato-keskustelutilaisuuksissa, joita ovat järjestäneet muun muassa Vihreät nuoret, Vihreät naiset ja Etelä-Helsingin vihreät.

Juva muistutti myös puoluevaltuuskunnassa, että vihreiden tavoitteena pitää olla ydinaseeton Pohjola ja ydinasekieltosopimuksen allekirjoittaminen.

Juva on myös kirjoittanut Verdeen ydinaseiden terveyshaitoista ja maailmanlaajuisista vaikutuksista.

Harjanne muistutti, ettei jäsenyys ole päätepiste. Suomen linjana on jatkossakin kestävä, solidaarinen ja laaja-alainen turvallisuuspolitiikka.  Ulkoministeri Pekka Haavisto mainitsi puheessaan Suomen roolin rauhanvälittäjänä. Sitä ei Nato-jäsenyys uhkaa, ovathan Nato-maat Norja ja Turkki toimineet rauhanvälittäjinä eri tilanteissa.

Pekka Haavisto korosti, että Suomi voi Natossakin jatkaa rauhantyötä. Kuva: Iris Flinkkilä/Vihreät.

Puoluevaltuuskunnan jäsenet käyttivät kymmeniä puheenvuoroja, joista monessa toistettiin, että puhuja on alunperin ollut vähintäänkin Nato-kriittinen. Kokouksessa muistutettiin, että konfliktitilanteissa on aina ensisijaisesti etsittävä rauhanomaisia ratkaisuja ja kunnioitettava ihmisoikeuksia.

”Ihmisoikeudet eivät ole kauppatavaraa”, sanoi Suomela puheessaan.

Lopullisen päätöksen puolueen uudesta Nato-kannasta Vihreät tekee puoluekokouksessa toukokuussa. 

Kokouksessa hyväksyttiin myös vihreiden uusi vesiensuojeluohjelma, joka herätti vähemmän intohimoja kuin Nato. Huoltovarmuutta on myös puhtaan veden saatavuus, joten siltä osin ohjelma sivuaa turvallisuuskysymyksiäkin.

Järvien, jokien ja meren tila heikkenee edelleen monin paikoin. Uhkana ovat niin maatalouden päästöt, autoilusta johtuvat mikromuovit kuin kaivosteollisuuden jätevedetkin. Metsäojitusten on myös todettu vaikuttavan aiemmin uskottua enemmän vesien tilaan.

Leena Brandt / Verde

24.4.2022 19:57

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon