Yrityksiä kiinnostaa vihreän siirtymän rahoitus

Suomen elpymis- ja palautussuunnitelma on hyväksytty EU-maiden valtiovarainministereiden kokouksessa. Suomi saa käyttöönsä suunnitelman ensimmäisen erän eli 271 miljoonaa euroa. Suomalaiset yritykset ovat kiinnostuneita erityisesti vihreän siirtymän ja digitalisaation rahoituksesta. Business Finlandissa odotetaan paketista lisäpotkua muun muassa vety- ja kiertotalouden ratkaisuihin.

29.10.2021 | Talous

Siirtymää vihreään talouteen tuetaan elpymispaketin avulla esimerkiksi rakentamalla lisää sähköautojen latauspisteitä. Kuva:Piqsels

Yrityksille tieto elpymispakettiin sisältyvistä hankerahoituksista on mennyt muun muassa Business Finlandin kautta.  Vastaanotto on ollut innostunutta, erityisesti vihreä siirtymä ja digitalisaatio kiinnostavat rahoituksen hakijoita.

“Elpymispaketti on mahdollisuus tehdä suuria muutoksia”, toteaa Business Finlandin johtava asiantuntija Reijo Munther. Business Finlandin kautta hankerahoituksiin on luvassa 530 miljoonaa euroa kolmen vuoden kuluessa. Vuosittain Business Finland jakaa 150-170  miljoonaa euroa.

Business Finland on osa Team Finland- verkostoa ja se tarjoaa rahoitusta innovaatioihin,  kansainvälitysmispalveluita  ja edistää matkailua ja investointeja Suomeen.

Rahoituksessa suositaan suuria hankkeita ja laajoja kokonaisuuksia.

“Kiinnostusta elpymispakettiin on ollut paljon. Vieläkin on vallinnut väärinkäsityksiä, että kyse olisi häiriörahoituksesta. Kyse on kuitenkin rahoituksesta, jolla toteutetaan isoja uudistuksia”, muistuttaa Munther. 

Rahoituksessa suositaan suuria hankkeita ja laajoja kokonaisuuksia, jotka tukevat elinkeinorakenteen uudistumista. “Normaali valtion rahoitus ei riitä isoihin hankkeisiin, mutta elpymispaketti parantaa mahdollisuuksia”, perustelee Munther. Vety- ja ja kiertotalouden ratkaisut ovat kiinnostaneet aiemminkin, mutta elpymispaketti antaa niille lisää potkua.

Ensimmäisiä rahoituspäätöksiä Business Finland lupaa ennen vuoden vaihdetta ja lisätietoa hankkeiden rahoituksesta lähiaikoina.

Vihreä siirtymä suurin saaja

Kaikkiaan Suomen elpymispaketti on arviolta 2,1 miljardia euroa, josta suurin osa menee vihreään siirtymään. ”Erittäin mittavasta taloudellisesta päätöksestä on kysymys”, totesi valtiovarainministeri Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa torstaina.

Saarikon mukaan Suomi on saanut kiitosta siitä, että rahoista puolet käytetään vihreään siirtymään. Vastikään myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi tunnustusta samasta asiasta. EU:n tavoite jäsenmaille on, että vihreään siirtymään käytetään maan saamista rahoista 37 prosenttia.

Suomen elpymispaketilla tuetaan lisäksi digitalisaatioita, työllisyyttä ja osaamista sekä sote-palveluja. Rahojen käyttöä tänä vuonna määrittää jo hyväksytty kolmas lisätalousarvio. EU-rahojen käytöstä ensi vuonna päätetään ensi vuoden talousarviossa.

Luvassa on uusia energiateknologioita, lisää aurinkovoimaa, merituulta, biokaasua ja hukkalämmön talteenottoa.

Vihreään siirtymään on Suomen elpymispaketista varattu 822 miljoonaa euroa. Rahalla edistetään vetyteknologiaa, hiilidioksidin talteenottoa ja kiertotalousinvestointeja. Luvassa on uusia energiateknologioita, lisää aurinkovoimaa, merituulta, biokaasua ja hukkalämmön talteenottoa.

Rakennusalalla rahoitetaan teknologioita, palveluja ja toimintamalleja, jotka pienentävät ilmastovaikutuksia. Kansalaisia houkutellaan tuen avulla luopumaan öljylämmityksestä. Autoilijoita rohkaistaan sähköiseen liikennöintiin rakentamalla lisää latauspisteitä. Tukea on tulossa myös peltojen kipsikäsittelyyn ja ravinteiden kierrätykseen.

EU-maat sopivat reilu vuosi sitten koko EU:n 750 miljardin euron elpymispaketista, jonka tarkoitus on vauhdittaa talouksien kasvamista ja lieventää koronan seurauksia jäsenmaissa. Tähän mennessä on hyväksytty  22 maan elpymis- ja palautumissunnitelmat. Samaan aikaan Suomen kanssa hyväksyttiin Viron ja Romanian suunnitelmat.

Suomi on elpymispaketin nettomaksaja eli Suomi saa vähemmän rahaa kuin maksaa EU:lle. Suomen maksuosuus on noin 5,3 miljardia euroa vuoden 2018 hinnoilla, ja Suomi saa arviolta 2,1 miljardia euroa.

Saarikko muistutti kuitenkin, että paketin avulla Suomi pääsee bruttokansantuotteessa korkeammalle kuin ilman pakettia. Talouskasvua paketti parantaisi jonkin verran. On arvioitu, että elpymispaketin vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen olisi noin 0,1 tai 0,2 prosenttiyksikköä. 

Marja Paavilainen
Kirjoittaja on ympäristötoimittaja

29.10.2021 12:11

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon