Saksaan sorvattavalla hallituksella on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet

Puolueiden vaaliteemojen tiukoista vaatimuksista on sorvattu kompromisseja. Yhteisen neuvonpidon tuloksena on syntynyt alustava ohjelma, jonka pohjalta varsinaisia hallitusneuvotteluja käydään ainakin joulukuun puoliväliin saakka. SPD:n liittokansleriehdokas  Olaf Scholz kuvaa kolmen puolueen tavoitteita Saksan suurimmaksi modernisaatioprojektiksi sataan vuoteen.  Hiilivoimalat kiinni vuoteen 2030 mennessä Vihreille tärkeä ehdotus hiilivoimasta luopumiseksi vuoteen 2030 mennessä

Saksaan sorvattavalla hallituksella on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet
Foto: stephan-roehl.de

Puolueiden vaaliteemojen tiukoista vaatimuksista on sorvattu kompromisseja. Yhteisen neuvonpidon tuloksena on syntynyt alustava ohjelma, jonka pohjalta varsinaisia hallitusneuvotteluja käydään ainakin joulukuun puoliväliin saakka. SPD:n liittokansleriehdokas  Olaf Scholz kuvaa kolmen puolueen tavoitteita Saksan suurimmaksi modernisaatioprojektiksi sataan vuoteen. 

Hiilivoimalat kiinni vuoteen 2030 mennessä

Vihreille tärkeä ehdotus hiilivoimasta luopumiseksi vuoteen 2030 mennessä on kirjattu yhteiseksi tavoitteeksi. Hiilivoimalat on ajettava alas siihen mennessä. Nykyinen takaraja on 2038.  Vaatimuksesta 130 kilometrin nopeusrahjoituksesta moottoriteille vihreät joutuivat antamaan periksi. Yleistä nopeusrajoitusta ei ole luvassa.

Rahoitetaanko uudistukset vain lisäämällä investointeja?

Scholzilta on jo ehditty tivata, mistä rahat mittaviin uudistuksiin? Vaalien alla vihreät esittivät, että ilmastoteknologian investointeihin tarvitaan valtion tukea ja säätelyä. Liberaaleille tämä ei kelvannut, koska pelkona oli tukien ja velanoton kohoaminen miljardeihin.

Vihreät ja sosialidemokraatit olisivat olleet valmiita kiristämään rikkaiden veroja, mitä liberaalit vastustivat. Lopputulos on, että veronkorotuksia ei esitetä.

Vihreät olisivat olleet valmiita löysäämään valtion velanottoa hillitsevää velkajarrua. Yhteisesti kuitenkin sovittiin, että velkajarru säilyy nykyisellään. Julkisen talouden alijäämä saa olla enintään 0,35 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Hallitusneuvottelujen pohjaksi työstetyssä paperissa talouskysymykset on muotoiltu sen verran väljästi, että konkreettisia ratkaisuja on vaikea päätellä. Niiden hiomisessa varmasti töitä vielä riittää. 

Liittokansleriehdokas Scholz on kuitenkin vakuuttanut mm. yleisradioyhtiö ZDF:n lähetyksessä, että rahat tulevaisuuden investointeihin löytyvät. Yksityisiä investointeja voidaan vauhdittaa erilaisin keinoin, mutta Scholzin mukaan julkistakin tukea tarvitaan. 

Uudistukset tuovat talouskasvua ja verotuloja.

Erilaisia näkemyksiä puolueilla on ollut myös minimipalkasta. Se halutaan nostaa nykyisestä vajaasta kymmenestä eurosta 12 euroon. Minimipalkan nosto on liberaaleille vaikea pala, mutta puolue nielee ratkaisun. Vastineeksi on luvassa on muutoksia, joilla lisätään lyhytaikaisten työsuhteiden houkuttelevuutta.

Kansalaisraha helpottaisi paluuta työmarkkinoille.

Kaikki puolueet vaativat ennen vaaleja työttömyystuen uudistamista, mutta eri tavoin. Vihreät halusivat poistaa tukeen liittyviä sanktioita. FPD ehdotti eräänlaista kansalaisrahaa, jossa esimerkiksi asumistuki ja työttömyystuki muodostavat kokonaisuuden. Yhteiseksi tavoitteeksi puolueet ovat kirjanneet kansalaisrahan, jonka tavoitteena on ennen kaikkea helpottaa paluuta takaisin työmarkkinoille. 

Maahanmuuttoon puolueet haluavat muutoksia. Suunnitteilla on  muun muassa pisteytysjärjestelmä, jonka tarkoituksena on saada maahan lisää ammattitaitoista työvoimaa.

Yhteisymmärrys tärkeämpää kuin erot

Kaikki kolme puoluetta ovat korostaneet yhteisymmärrystä. Joistakin asioista sen saavuttaminen on varmasti ollut helpompi kuin talous- tai verokysymyksistä.

Kaikki haluavat uudistaa koulutusta, alentaa äänestysiän 16 vuoteen ja saada aikaan translain.  Digitalisaatiossa pitää ottaa suuria askeleita eteenpäin, sillä  maa on jäänyt siinä pahasti jälkeen. Tutkimuksen ja kehityksen osuus bruttokansantuoteesta halutaan nostaa 3,5 prosenttiin.

Yhteistä huolta puolueet kantavat myös sähkön hinnan noususta, joka voi ajaa kotitaloudet ja yrittäjät ahtaalle. Siihen halutaan vaikuttaa sähkömarkkinoita uudistamalle.

FDP ehdottaa ilmastoministeriötä

Ministerin paikkojen jakamisesta hallitusneuvottelijat eivät ole halunneet vielä hiiskua mitään. Pestit ratkotaan neuvottelujen viime metreillä. Spekulaatiot  käyvät kuitenkin kuumana. Niissä on usein nostettu esiin FDP:n ja vihreiden kisa valtiovarainministeriöstä. Esimerkiksi Tageszeitung -lehden mukaan kumpikin puolue himoitsee päästä päättämään valtion taloudesta.

FDP:n puoluejohtaja Christian Lindner on Die Weltin  mukaan ehdottanut, että uuteen hallitukseen perustettaisiin ilmastoministeriö, minkä voi tulkita siirroksi ministeripelissä. Jos vihreät miehittäisivät ilmastoministeriön, FDP voisi vaatia valtiovarainministerin paikkaa.

Hallitusneuvotteluja jatketaan puolueiden kärkipoliitikkojen johdolla, mutta mukana on myös eri teemojen ympärille perustettuja ryhmiä. Tarkoitus on, että uusi hallitus on koossa ennen vuoden vaihdetta, ja uudenvuoden puheen pitää uusi liittokansleri, ei enää Angela Merkel.

Lue lisää