Vihreiden varapuheenjohtajaehdokkaat luottavat siltojen rakentamisen voimaan – Kuuntele ehdokashaastattelut

Vihreiden puoluekokouksessa viikonloppuna suurinta mielenkiintoa herättää henkilövalinnat. Maria Ohisalolle ei haastajia puheenjohtajaksi ole, mutta puolueen kolmesta tasa-arvoisesta varapuheenjohtajan paikasta tullaan käymään tiukka kisa. Verde haastatteli kaikki kahdeksan varapuheenjohtajan paikkaa tavoittelevaa ehdokasta. Konsensusta ehdokkaiden kesken löytyi muun muassa yhteistyötaitojen tärkeydestä ja siitä, että hallitusohjelma on hyvä, vaikka toteutus ei ole yltänyt sisällön tasolle.

10.9.2021 | Politiikka

Vasemmalta oikealle: Fatim Diarra, Markus Drake, Atte Harjanne, Inka Hopsu, Hanna Holopainen, Jaakko Mustakallio, Iiris Suomela, Mika Flöjt. Kuva: Ehdokkaat, Kuvankäsittely: Milo Toivonen

Vihreät valitsevat uusia luottamushenkilöitä puoluekokouksessa 11.09. – 12.09. Puolueen puheenjohtajaksi, puoluesihteeriksi tai puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi ei ilmoittautunut tällä kertaa etukäteen haastajia, joten suurin mielenkiinto viikonlopussa kohdistuu puolueen varapuheenjohtajakisaan.

Vihreät valitsevat kolme tasa-arvoista varapuheenjohtajaa, ja mukana kisassa on niin uusia haastajia kuin jatkokautta hakeviakin. Jännitystä ja mielenkiintoa kilpailuun lisää vihreiden tulevat puheenjohtajan sijaistamisjärjestelyt, kun Maria Ohisalo jää tauolle tehtävistään perheenlisäyksen vuoksi. Sijaistamista tarvitaan niin puolueen johtamisessa, sisäministerin salkun hoitamisessa kuin hallitusviisikossakin.

Tarkemmin puolue päättää sijaistamisjärjestelyt ja niihin valittavat henkilöt puoluekokouksen jälkeen, mikä lisää jännitystä varapuheenjohtajaäänestykseen, sillä varapuheenjohtaehdokkaiden sijoituksella ja äänimäärällä saattaa tänä vuonna olla enemmän painoarvoa kuin tavallisesti.

Verde haastatteli kaikki kahdeksan varapuheenjohtajaehdokkaaksi ilmoittautunutta. Haastatteluissa laajaa konsensusta ehdokkaiden kesken ilmeni muun muassa siinä, että hallitusohjelma koettiin hyvänä, mutta sen käytännön toteutusta haastavana. Ehdokkaat myös korostivat ystävällisyyden ja yhteistyötaitojen tärkeyttä.

Erot ehdokkaiden välillä olivat maltillisia tai vähäisiä. Vihreät eivät tulekaan puoluekokouksessa äänestämään henkilövalintojen kautta merkittävistä puolueen arvojen tai linjojen muutoksista.

Eniten äänestyksessä tulee korostumaan ehdokkaiden profiilit: kuka on sopivin johtamaan puoluetta, kuka on sopivin kehittämään puoluetta kirvelevän kuntavaalitappion jälkeen, kuka on sopivin kasvattamaan kannatusta ja miten hyvin puoluekokous saa nämä palat sopimaan kolmeen varapuheenjohtajavalintaan.

Kuuntele varapuheenjohtajaehdokkaiden haastattelut Verden Elämä on politiikkaa podcastista alla olevista upotuksista tai Verden soundcloudista.

Haastattelussa Hanna Holopainen

Haastattelussa Fatim Diarra

Haastattelussa Inka Hopsu

Haastattelussa Mika Flöjt

Haastattelussa Jaakko Mustakallio

Haastattelussa Iiris Suomela

Haastattelussa Atte Harjanne

Haastattelussa Markus Drake

Milo Toivonen / Verde

10.9.2021 16:23

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon