Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Pyörät ja junat kelpaavat nyt myös Kansainväliselle energiajärjestölle

Teollisuusmaiden yhteinen energiajärjestö IEA on julkaissut kymmenen kohdan hätäohjelman, jonka avulla maailman öljynkulutusta saataisiin nopeasti vähenemään. IEA:n laskujen mukaan vähennys voisi olla jopa 2,7 miljoonaa tynnyriä päivässä neljän kuukauden kuluttua ja se vastaisi Kiinan autoliikenteen päiväkulutusta. IEA:n lista voisi olla suoraan ympäristöjärjestöjen tai vihreiden ohjelmista. Moottoriteiden liikennenopeuksia

Pyörät ja junat kelpaavat nyt myös Kansainväliselle energiajärjestölle

Teollisuusmaiden yhteinen energiajärjestö IEA on julkaissut kymmenen kohdan hätäohjelman, jonka avulla maailman öljynkulutusta saataisiin nopeasti vähenemään. IEA:n laskujen mukaan vähennys voisi olla jopa 2,7 miljoonaa tynnyriä päivässä neljän kuukauden kuluttua ja se vastaisi Kiinan autoliikenteen päiväkulutusta.

IEA:n lista voisi olla suoraan ympäristöjärjestöjen tai vihreiden ohjelmista. Moottoriteiden liikennenopeuksia pitäisi pudottaa ainakin 10 kilometriä tunnilta. Kaupungeissa voisi viettää sunnuntaita ilman autoja ja julkisen liikenteen lippuhintoja pitäisi ylipäätään laskea ja suosia kävelyä ja pyöräilyä.

Kimppakyydit, säästävän ajon opit, sähköautojen suosio ja etätyö mainitaan myös. Matkustuksessa pitäisi suosia junia ja myös bisnesmatkustamisessa olisi hyvä käyttää mahdollisuuksien mukaan muuta kuin lentämistä.

Kymmenen kohdan ohjelma on syntynyt pikavauhtia Ukrainan sodan ja Venäjälle asetettujen pakotteiden myötä. Tärkeä fossiilienergian lähde, Venäjä, on poissa laskuista ja lännen energiariippuvuus sotaisasta itäisestä naapurista on huolestuttava.

IEA käänsi kelkkaansa vasta pari vuotta sitten

IEA on viime vuosina joutunut muutenkin reivaamaan kurssiaan. Ympäristöjärjestöt ovat vuosikausia kritisoineet sitä, että järjestössä on suljettu silmät ilmastokriisiltä, aliarvioitu uusiutuvien energiamuotojen kehitys ja veljeilty isojen öljyjättien suuntaan. Näkyvyyttä saatiin muun muassa FixtheWEO – korjaa World Energy Outlook- kampanjalla. IEA:ta arvostelivat myös tiedemaailman edustajat, sijoittajat ja yritykset.

Lopulta eri tahojen painostus tuotti tulosta syksyllä 2020, kun IEA esitti pienen, varovaisen skenaarion, joka veisi maailmaa kohti nettonollatavoitetta vuonna 2050 ja rajoittaisi lämpötilan nousun 1,5 asteeseen. Vuotta myöhemmin, syksyllä 2021, IEA esitteli vuosiraportissaan lähinnä ilmastotavoitteiden mukaisia skenaarioita eikä yhtään ”business as usual”- vaihtoehtoa enää ollut mukana.

WEO on IEA:n vuosittainen julkaisu, ”energia-alan raamattu”, joka kartoittaa energianäkymiä vuosiksi eteenpäin. IEA on puolustautunut sanomalla, että se vain heijastaa kehitystä, ei ohjaa sitä.

Fossiiliriippuvuutta ei saa pitkittää

Usean ympäristöjärjestön yhteisen Hiilivapaa Suomen kampanja-asiantuntija Vera Kauppinen toivottaa IEA:n aktiivisuuden tervetulleeksi.

”Hienoa, että IEA on nostanut esiin energiansäästön ja ehdottaa monia samoja toimia, joista ympäristöjärjestöt ovat puhuneet jo pitkään. Tässä voi ottaa mallia 1970-luvun öljykriisistä tai Japanin “Setsuden” energiansäästökampanjasta Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkimainingeissa.”

Kauppisen mielestä Euroopan ja maailman energiasiirtymän vauhdittaminen on teko sekä rauhan että ilmaston puolesta.

”Lyhyellä aikavälillä on vähennettävä energiankulutusta IEA:n ehdotusten mukaisesti ja samalla investoitava uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuteen, kuten energiaremontteihin. On varottava, etteivät päätökset pidennä riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista. Tällaisia päätöksiä ovat esimerkiksi ehdotukset rakentaa Eurooppaan uusia nesteytetyn maakaasun LNG-terminaaleja.”

Tuki maakuntalennoille on ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa.

Kauppinen näkee esimerkiksi Suomen hallituksen esityksen 17 miljoonan euron lisätuesta maakuntalennoille olevan vahvasti ristiriidassa öljynkulutuksen vähentämisen kanssa.

”Lisätuki on myös ristiriidassa pääministeri Sanna Marinin lausuntojen kanssa, joissa hän vaatii, että venäläisestä fossiilienergiasta on päästävä mahdollisimman pian eroon”, toteaa Kauppinen sähköpostihaastattelussa.

Hiilivapaa Suomi keskittyy paraikaa Fortum-kampanjaan ja vaatii Fortumin ja Uniperin luopuvan fossiilienergiasta. Irtautuminen olisi nyt hyvä aloittaa Venäjästä.

”Valtionyhtiö Fortumin toiminnan ohjaaminen on suurin yksittäinen ilmastoteko, mitä Suomen hallitus voi tehdä.”

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts