Kannibaalikapitalismi: paljon sivuja ongelmasta ja vähän ratkaisuista

Nancy Fraserin Kannibaalikapitalismi analysoi kapitalismin itsensä tuhoavaa luonnetta ja sen vaikutuksia poliittiseen vapauteen, luontoon ja tasa-arvoon. Kirja kritisoi oikeistoa, vasemmistoa sekä vihreää liikettä, mutta tarjoaa vain vähän konkreettisia vaihtoehtoja kapitalismille.

Kannibaalikapitalismi: paljon sivuja ongelmasta ja vähän ratkaisuista
KUVA: Vastapaino

Kirjassaan Kannibaalikapitalismi (Vastapaino, 2024) kirjoittaja Nancy Fraser tuo esille kapitalismin kipukohtia. Kapitalistinen järjestelmä pyrkii Fraserin mukaan jatkuvasti tuhoamaan omia perustuksiaan, kuten poliittista vapautta, luontoa, sosiaalista uusiutumista ja tasa-arvoa. Ilman näitä pilareita talous ei pyöri saati sitten kasva. 

Kirja käsittelee ongelmaa yksioikoisesti. Mainitut epäkohdat edeltävät suurpääomien vapautta ihannoivaa kapitalismia. Ongelmat siis itsessään ovat luultavasti syöpyneet syvemmälle nyky-yhteiskuntaamme, mutta kirjoittaja ei halua nähdä metsää kapitalismilta.

Kirja jatkaa marxilaista perinnettä, jossa oikeiston lisäksi ei-marxilainen vasemmisto on syytösten kohteena. Samaan rippituoliin istutetaan vihreä aate. Kirjoittajan mielestä vihreän aatteen tulisi kieltää kaikki kapitalismin muodot. Vihreä siirtymä tai vähittäinen muutos pois ikuisen talouskasvun haaveesta eivät riitä. 

Kertaheittomuutoksesta haaveilu muuttaa kirjan genren jännitykseen - millä sivulla tulee huuto vallankumouksen puolesta ja mihin tämä vallankumous johtaisi? Konkreettisia ehdotuksia kapitalismia paremmaksi talousjärjestelmäksi ei kirjoittajalla ole tarjota. Toki aivan kirjan lopussa ajatukselle uhrataan muutama sivu, missä kirjoittaja onneksi sanoutuu irti epäonnistuneesta Neuvosto-Venäjän vallankumouksesta, sekä on halukas antamaan tulevaisuudenkuvassaan jonkinlaisen aseman vapaille markkinoille.

Kirjan näköalattomuus on sen suurin ongelma. Vaihtoehtoisilta talousajattelijoilta ei puutu ratkaisuja eikä vaihtoehtoja kapitalismille, päinvastoin. Ei siis voi nähdä, että marxilainen talousajattelu ei pystyisi antamaan tieteeseen perustuvaa ehdotusta tulevaisuuden visiosta.

Kaiken kaikkiaan kirjassa nostetaan kapitalismin ongelmia hyvin, joskin monisanaisesti esille. Samaan sivumäärään olisi varmasti saanut myös tuotua esimerkkejä ja pohdintoja mahdollisista uusista talousjärjestelmistä. Talousajattelun vasemmalta laidalta löytyy ratkaisukeskeisempiäkin kirjoja, sellaista kaipaavalle.


Alvar Külmäsu

Lue lisää