Kirja-arvostelu: 'Rakkaat eläimet, joita syömme' on veganismin vahva puolustuspuhe
'Rakkaat eläimet, joita syömme' on veganismin puolustuspuhe, joka käsittelee eläintuotannon ja markkinalähtöisen ruokajärjestelmän ongelmia. Teos haastaa suhteemme eläinten syömiseen ja avaa eettisiä pohdintoja siitä, mikä on normaalia ravintoa. Kirja toimii johdantona veganismin perusteisiin.
'Rakkaat eläimet, joita syömme' on vahva puolustuspuhe veganismille. Kirjailijat Pavel Tahkovuori ja Benjamin Pitkänen avaavat monipuolisesti eläintuotannon osa-alueiden kipukohtia eläinten kärsimyksestä ja eläintuotannossa toimivien koulutuksen ongelmista markkinoihin ja niiden vääristymään. Kirja onnistuu hyvin kyseenalaistamaan suhteemme ruokaan, sen saatavuuteen, haluttavuuteen ja siihen, kuinka vastahakoisia olemme muuttamaan meihin ennalta iskostettua näkemystä ravinnosta.
Kirja alkaa pohdinnalla eläinten syömisen eettisyydestä ja sen kyseenalaistamisen radikalisuudesta. Samalla se johdattaa eettiseen pohdintaan siitä, minkä koemme normaalina ja mitä kaikkea emme omassa kulutuksessamme tai elämässämme huomaa. Miten helppoa onkaan sulkea silmänsä asioilta ja tapahtumilta silloin, kun niitä ei aktiivisesti tietoisuuteemme tuoda.
Toisessa osiossa kirjassa käsitellään eläintuotannon kipukohtia esimerkkien keinoin. Tehokkaaksi jalostettu eläintuotanto on eittämättä jättänyt eläinten hyvinvoinnin toissijaiseksi tuotantopanosten rinnalla. Kirjaan on haastateltu useita alan työntekijöitä, jotka kertovat alan ongelmista sekä omista kokemuksistaan eri tiloilla.
Kolmannessa osassa kirja keskittyy ruoantuotannon myytteihin ja siihen, miksi me syömme juuri niin kuin syömme. Kirja onnistuu hienosti avaamaan niitä eri tekijöitä, jotka lopulta vaikuttavat siihen, mikä mielestämme on normaalia ravintoa ja miksi kaupan tiskillä on helpompi tarttua tuttuun makkarapakettiin kuin nyhtökauraan.
Kirjan viimeisessä osiossa pureudutaan nykyisen tuotannon riskeihin sekä toimiin, joita voidaan tehdä ja joita on jo tehty, jotta ruokajärjestelmä muuttuisi.
Kokonaisuutena kirja on tutustumisen arvoinen. Erityisen hyvin se kuvaa aktivismin näkökulmaa ja konkretisoi sitä. Raadollinen kuvaus eläintuotannon arjesta ja sen kohdanneista ihmisistä avaa näkyväksi sen, mitä markkinointikoneisto meiltä piilottaa. Kirja myös kiitettävästi avaa markkinalähtöisen ruoantuotannon ongelmia, jossa sääntöjä määrittelevät lobbarit ja mainostoimistot.
Hetkittäin kirjaan olisi toivonut avointa keskustelua eri toimijoiden kesken kuten vaikkapa ruoantuottajien tai niiden eläinten hoitoalalla työskentelevien kanssa, jotka pitävät hyvää huolta eläimistä. Nyt näkökulma jää hieman yksipuoliseksi, mutta se ehkä onkin tämän kirjan tarkoitus.
Myöskin siirtymän aiheuttamat haasteet globaalin ruoantuotannon näkökulmasta jätetään kirjassa käsittelemättä.
Tarjoaako kirja sitten jotakin uutta? Viime vuosina on julkaistu monia ansiokkaita teoksia eläinten oikeuksista ja ruoantuotannon kipukohdista (mm. Lundqvistin Salainen päiväkirja eläintiloilta ja Bazterrican Rotukarja). Tahkovuoren ja Pitkäsen teos ei tuo sinällään keskusteluun kovinkaan paljon uutta, mutta toimii mainiona sisäänheittotuotteena vegaaniuden perusteisiin.
Pavel Tahkovuori, Benjamin Pitkänen (Into Kustannus 2024): Rakkaat eläimet, joita syömme
Minna Hölttä
Kirjoittaja on SEY:n eläinsuojeluneuvoja ja Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja
Edit klo 16.31: kirjoittaja on eläinsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja