Rauhanjärjestöjen avustusten lakkauttaminen on avoin hyökkäys kansalaisyhteiskuntaa vastaan

Hallituksen päätös lakkauttaa rauhanjärjestöjen yleisavustukset vaikeuttaa niiden työtä merkittävästi ajassa, jolloin rauhaa eniten tarvittaisiin. Päätös tulee peruuttaa ja järjestöjen toimintamahdollisuudet turvata, kirjoittaa ICAN Finland -verkoston koordinaattori Kati Juva.

Rauhanjärjestöjen avustusten lakkauttaminen on avoin hyökkäys kansalaisyhteiskuntaa vastaan
Rauhanjärjestöjen mielenosoitus Venäjän suurlähetystöllä 23.2.2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. KUVA: Kati Juva

Suomen nykyinen hallitus aikoo lakkauttaa kaikkien rauhanjärjestöjen yleisavustukset. Tämä vaikeuttaa merkittävästi Suomen Rauhanliiton, Sadankomitean, Rauhanpuolustajien, Rauhankasvatusinstituutin, Safer Globe’n ja Aseistakieltäytyjäliiton toimintaa. Rauhanjärjestöjen saama avustus on ollut vajaa puoli miljoona euroa. Summa on samaa luokkaa kuin uusien hävittäjien pilottien yksi kypärä!

Vaikuttaa siltä, että kyse ei ole mistään säästötoimenpiteestä, vaan tietoisesta kiusanteosta ja yrityksestä vaientaa nykyiselle politiikalle kriittiset äänet. Tässä ollaan Unkarin tiellä, jos kansalaisyhteiskunnan toimintaa pyritään näin selkeästi vaikeuttamaan. Ihan niin pitkällä ei vielä olla kuin Venäjällä tai Valko-Venäjällä, mutta valppaana on syytä olla.

Rauhanjärjestöillä on paljon ja monipuolista toimintaa. Rauhankasvatusinstituutti ja Rauhan koulu -hanke edistävät nuorten rauhankasvatusta. SaferGlobe selvittää Suomen asekauppoja mm. Saudi-Arabian ja Israelin kanssa. Rauhanjärjestöjen yhteiset hankkeet mm. rypäleaseita ja autonomisia asejärjestelmiä vastaan pyrkivät kieltämään epäinhimilliset asejärjestelmät ja saamaan myös Suomen sitoutumaan tähän. Puhumattakaan ydinaseiden vastaisesta ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) -verkostosta, jonka tavoitteena on ydinsodan uhkan vähentäminen ja ydinaseiden hävittäminen.

On esitetty vihjauksia, että Suomen rauhanliike olisi Venäjä-myönteinen. Tämä ei kuitenkaan pidä millään tavalla paikkaansa. Rauhanjärjestöt ovat nopeasti ja yksimielisesti tuominneet Venäjän aggressiot Ukrainassa ja olleet ensimmäisinä järjestämässä mielenosoituksia Ukrainan tukemiseksi mm. Venäjän suurlähetystöllä Tehtaankadulla. Myös Lähi-idän tilanteessa ovat rauhanjärjestöt olleet etunenässä vaatimassa tulitaukoa ja palestiinalaisten tappamisen lopettamista.

Rahoituksen loppuminen ei vaienna rauhanliikettä, mutta toimintaa ja näkyvyyttä se heikentää. Kuitenkin juuri nyt olisi kansalaisyhteiskunnan, myös rauhanliikkeen, äänen kuuluminen erityisen tärkeää. Tämä avustusten lakkauttaminen tulee peruuttaa ja järjestöjen toimintamahdollisuudet turvata. Jos sinulla on mahdollisuus, tue rauhanjärjestöjä myös taloudellisesti, linkkejä tähän löytyy eri järjestöjen sivuilta.


Kati Juva
Co-president, International Physicians for the Prevention on Nuclear War (IPPNW)
Toinen koordinaattori, ICAN Finland -verkosto

Lue lisää