Taiwanin asia on viime kädessä myös meidän

Kiinan ulkopoliittiset kahnaukset heijastelevat sen oman talouden ongelmia. Maa nojaa protektionismiin ja sortaa omiaan. Mahdollinen konflikti Taiwanin kanssa voisi aiheuttaa vakavan taantuman koko maailmaan. Kiinalle on tehtävä selväksi, että Taiwanin asia on myös EU:n, kirjoittaa Rosa Meriläinen.

Taiwanin asia on viime kädessä myös meidän
Kuva: Joel Karppanen

Kiinan kahnaukset länsimaiden kanssa heijastelevat sen oman talouden ongelmia. Kiina säästää ja investoi liikaa, ja koska sen kiinteistösektori on suurissa vaikeuksissa liiallisen tuotannon vuoksi, se on päättänyt keskittyä vientisektorinsa laajentamiseen.  

Kiinalaiset yritykset eivät toimi markkinatalouden lakien mukaan, vaan viime kädessä Kiinan kommunistipuolue päättää, ketä lainoitetaan ja ketä ei. Se voi myös alentaa valuuttansa arvoa syrjäyttääkseen läntisiä kilpakumppaneita apajiltaan. Viime kädessä kommunistipuolue päättää, mikä työvoiman hinta Kiinassa on.

Kiina nojaa protektionismiin

Kiinan päätavoitteena ei olekaan kansalaisten hyvinvointi vaan jonkinlainen kansallinen suuruus ja kommunistipuolueen säilyminen vallankahvassa. Sen sijaan, että Xi olisi keskittynyt kansalaisten kulutusmahdollisuuksien parantamiseen ja samalla palvelusektorin laajentamisen, hän on päättänyt sekä pienentää länsimaisten yritysten markkinaosuuksia Kiinassa että kasvattaa kotimaisten yritysten vientiä.

Ei olekaan ihme, että ulkomaiset investoinnit maahan ovat romahtaneet viimeisen viiden vuoden aikana. Ilman niitä Kiinan talous ei kuitenkaan pääse uuteen nousuun vaan hidastuu entisestään. Kiinalaiset ovat reagoineet muun muassa siten, että lapsia hankitaan entistä vähemmän. Kiinan työväestö on supistunut jo jonkin aikaa. Tässä vaiheessa on vaikea ennakoida, miten Kiina pystyy vastaamaan haasteisiinsa. Voi olla, ettei totalitarismi ole tehokkain tapa löytää toimivat ratkaisut.

Kiina on lisännyt kansalaistensa sortoa

Kun elintaso ei enää parane, tarkkailu ja suoranainen sorto ovat lisääntyneet. Tämä on diktatuureille tyypillinen ratkaisu. Emme voi unohtaa uiguurien tai tiibetiläisten kohtaloa tai ihmisoikeuksien polkemista. Itse olen harrastanut uiguurien oikeuksien edistämistä siitä lähtien, kun vuonna 2000 vierailin Xin Jiangissa. On turha kuvitella, että pärjäisimme Kiinan kanssa paremmin, jos unohdamme arvomme.

Surullisen lopun saanut ’Yksi maa, kaksi järjestelmää’ -kokeilu Hong Kongissa osoitti, ettei maa kunnioita sovittua. Jos Taiwan jonain päivänä yhdistyisi nykyisenlaisen Kiinan kanssa, ei sen demokratiasta olisi jäljellä enää mitään. 

Sota Taiwanin kanssa olisi tuhoisa

Sota Taiwanin kanssa olisi koko maailman kannalta katastrofaalinen, sillä merkittävä osa maailman mikropiireistä valmistetaan siellä.  Tuotantoketjujen äkillinen katkeaminen aiheuttaisi vakavan taantuman. Jos Ukrainan sota jatkuisi edelleen, käsillä saattaisi olla jonkinlainen maailmansota, kun Kiina alkaisi taittaa peistä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa. Kiinalle on tehtävä selväksi, että Taiwanin asia olisi tällöin myös EU:n.

Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on vihreiden eurovaaliehdokas

Lue lisää