Eurovaalit lyhyesti: äärioikeisto kasvatti valtaa Euroopassa, Suomessa joka 7. äänesti Li Andersonia, vihreille torjuntavoitto
KUVA: Kdg2020 / Pixabay

Eurovaalit lyhyesti: äärioikeisto kasvatti valtaa Euroopassa, Suomessa joka 7. äänesti Li Andersonia, vihreille torjuntavoitto

Äärioikeisto kasvatti odotetusti kannatustaan eurovaaleissa. Li Anderssonin kaikkien aikojen äänisaalis 13,5% äänistä siivitti Vasemmistoliiton vaalivoittoon. Kaksi paikkaa oli hyvä torjuntavoitto vihreille.

Ennusteiden mukaisesti äärioikeisto kasvatti kannatustaan eurovaaleissa. Ranskan presidentti Emmanuel Macronin on päätynyt jopa kutsumaan Ranskan ennenaikaisiin vaaleihin, kun äärioikeistolainen Kansallinen liittouma (RN) on saanut huimat 31,5 % äänistä - yli kaksi kertaa enemmän kuin Macronin johtama Renew-puolue.

Itävallassa äärioikeistolainen FPÖ voitti maan vaalit kaksinkertaistaen europarlamentaarikkojensa määrän kuuteen. Puolue sai 27 % äänistä.

Saksassa ääristöoikeistolainen AfD nousi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi kasvattaen paikkamääräänsä 16:een. Puolue oli vaalien aikaan kohun keskellä, kun europarlamentaarikko Maximilian Krah erosi puolueen puheenjohtajan tehtävästä puolustettuaan natsien SS-joukkoja.

Kun äänet on lähes kokonaan laskettu, näyttää siltä, että vihreät ja liberaali Renew-puolue menettävät kumpikin noin 20 europarlamentaarikkoa.

Suomessa joka 7. äänesti Li Andersonia, vihreille torjuntavoitto

Suomessa ennakkoäänten tulosten julkistuksen aikaan moni hieraisi silmiään. Vasemmistoliittoa ei ole totuttu näkemään vaalituloksissa kokoomuksen vanavedessä. Puolue vei nyt vihreiden paikan viime eurovaaleissa toiseksi suosituimpana puolueena huikealla äänisaaliilla keräten 17,3% äänistä. Suosio oli käytännössä Li Anderssonin persoonan ansiota, sillä yksin hän keräsi 13,5% kaikista suomalaisten äänistä. Käytännössä siis joka seitsemäs suomalainen äänesti häntä.

Li Anderssonilla oli muihin ehdokkaisiin verrattuna pieni etu puolellaan. Hän sai paljon näkyvyyttä ensin presidenttiehdokkaana ja sitten eurovaalien puheenjohtajatenteissä, sillä hän oli harvoja puheenjohtajia, jotka olivat itsekin ehdolla. Li on myös vuosien saatossa hitaasti mutta varmasti nostanut kannatustaan ollen skarppi ja teräväsanainen tilanteessa kuin tilanteessa. Jopa Timo Soini ennakoi blokissaan aiemmin tänä keväänä Lin olevan näiden vaalien äänikuningatar.

Li Anderssonin suosio on osoitus siitä, miten tärkeää on antaa puolueiden puheenjohtajien kasvaa rooleihinsa, kerätä suosiota ja tulla ihmisille tutuksi. Vuodet tuovat aina myös lisää rentoutta ja itsevarmuutta esiintymiseen.

Kaikki varmasti muistavat, miten Ville Niinistö oli kolmannella kaudellaan jopa suosikki seuraavaksi pääministeriksi ja vihreiden kannatus oli 16%:n luokkaa. Vihreiden säännöt tuolloin estivät pyrkimisen neljännelle kaudelle. Realiteetit kuitenkin ovat, että usein kansansuosion kasvattamiseen tarvitaan enemmän aikaa. Näitä sääntöjä onkin sittemmin rukattu.

Viime kertaista eurovaalitulosta vihreät eivät gallupien pohjalta odottaneet, joten tämä kaksi paikkaa oli hyvä torjuntavoitto. Vihreistä europarlamenttiin pääsivät jatkokaudelle Ville Niinistö ja uutena kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Maria Ohisalo. Varasijalla on vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne. Ohisalon tilalle eduskuntaan nousee viime kauden brexit-meppi Alviina Alametsä.

Vihreiden uudet mepit Ville Niinistö ja Maria Ohisalo. KUVA: Tero Koskinen

Lue lisää