Kuka on oikeanlainen suomalainen?

Uuden hallituksen ohjelma näyttää antavan uudenlaiset raamit oikeanlaiselle suomalaiselle. Jos et ole ”meitä”, sinut voidaan häätää maasta kolmen kuukauden työttömyyden perusteella. Jos et nauti työehtosopimuksen suojaa, saat sairastaa ensimmäisen päivän omaan piikkiin. Viime kädessä jopa aivan minimi toimeentulotuki voidaan katkaista.

21.6.2023 | Pääkirjoitus

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho valittiin tänään eduskunnan puhemieheksi. Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta

Viime sunnuntaina Helsingissä osoitettiin mieltä hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Muutaman sadan maahanmuuttajan viesti oli selvä. Uudet linjaukset luovat epävarmuutta tänne töihin tulleille, jotka joko ovat asettuneet tänne tai haluaisivat asettua perheineen.

Hallitus esittää, että työperusteinen oleskelulupa raukeaisi jo kolmen kuukauden työttömyyteen. Joku ehti jo huomauttaa, että esimerkiksi eduskunnasta tippuvat kansanedustajat eivät tunnu löytävän uutta työtä jopa vuosikausiin.

Maahanmuuttajien sosiaaliturva ja etuudet halutaan eriyttää omaksi kategoriakseen eli kohdella maahanmuuttajia ja täällä pysyvästi oleskelevia eri tavalla. Pysyvä oleskelulupa on jatkossa myös aiempaa tiukemmassa ja edellyttää muun muassa kielitaitoa ja kahden vuoden työhistoriaa ilman katkoksia.

Maahanmuuttajien lisäksi myös esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK on pettynyt työperäisen maahanmuuton ehtojen kiristämiseen.

Hallitusohjelman henki tuntuu siis olevan, että maahanmuuttajia on jo liikaa, vaikka työnantajat ajattelevat toisin. Jotenkin erityisen nurinkuriselta tuntuu myös se, että maahan tullut turvapaikanhakija ei saa muuttaa hakemustaan työperusteiseksi, vaikka olisi työtä, koulutusta ja kielitaitoakin.

Henki on myös, että maassa asuvia kansalaisuudesta riippumatta pitää ylipäätään patistella liikkeelle. Laiskuus pitää karsia pois ja siihen auttaa hallituksen ohjeistuksen mukaan esimerkiksi ensimmäisen sairauspäivän pitäminen niin sanotusti omaan piikkiin. Myös aivan minimi toimeentulotukikin halutaan katkaista. Siis paitsi että maahanmuuttajia on liikaa, myös laiskoja ja sairastavia on liikaa?

Summa summarum hallitusohjelmasta paistaa iso ja periaatteellinen puute. Kaikkia ihmisiä ei haluta pitää samanarvoisina eikä heikoimpia haluta puolustaa.

Summa summarum hallitusohjelmasta paistaa iso ja periaatteellinen puute. Kaikkia ihmisiä ei haluta pitää samanarvoisina eikä heikoimpia haluta puolustaa. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevia pakolaisleirien kurjissa olosuhteissa olevia ei haluta auttaa, vaan kiintiöpakolaisten määrää pudotetaan. Kaiken kaikkiaan hallitusohjelman henki on suorastaan rasistinen.

Ei ole ihme, että hallituspuolue RKP on jo joutunut tikun nokkaan. Useat puolueen jäsenet ovat irtisanoutuneet puolueesta ja kertovat somessa pettymyksestään hallituksen ihmisoikeuslinjaan ja RKP:n rooliin siinä.

Muutama aamu sitten Yleisradion aamuohjelmassa kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kysyi maahanmuuttokeskustelussa raiskaajista ja murhaajista, jotka pitäisi karkottaa maasta. Jos maahanmuuttajista keskustellessa aloitetaan tällä, voi hyvin ymmärtää, miltä maassa olevista tai tänne muuttoa suunnittelevista tuntuu. Heidät sijoitetaan tällä tavalla puhumalla kaikki siihen alimpaan kategoriaan ja he saavat senmukaisen kohtelun. Syrjintää ja vihapuhetta on jo nyt aivan tarpeeksi ilman että sitä pitää hallitusohjelman voimin lisätä.

Suomen tähänastinen maahanmuuttopolitiikka ei toki sekään ole ollut onnistunutta. Tänne tulleiden kotouttaminen, kieliopinnot ja muu koulutus, jättävät toivomisen varaa. Työnantajilla on myös edelleen ennakkoluuloja, jotka estävät työllistämisen. Näitä uudistuksia saisi hallitusohjelmassa olla lisää.

xxx

Verden toimitus jää juhannukselta lomalle, mutta Verde julkaisee tauon aikana valikoiman kevään 2023 aikana julkaistuja juttuja sekä eri kirjoittajien Kesäkirjasto-juttuja.

Leena Brandt

21.6.2023 20:38

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon