Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Ukraina-päiväkirjat: Kävely Kiovassa on nykyisin absurdi kokemus

Keskiviikkona (9.3.) kävelin ympäri Kiovaa koko päivän. Kävelin ainakin 40 kilometriä ja näin kaksi ohjusiskua taivaalla. En tiedä, minne ne lensivät tai mistä ne ammuttiin. En myöskään kuullut räjähdyksiä, mutta ohjuksen lento taivaalla näytti hämmentävältä.  Kävelin Dnepr-joen pengertä pitkin ja huomasin, että kaupungissa ei kulje juuri lainkaan siviiliautoja. Autot

Ukraina-päiväkirjat: Kävely Kiovassa on nykyisin absurdi kokemus

Keskiviikkona (9.3.) kävelin ympäri Kiovaa koko päivän. Kävelin ainakin 40 kilometriä ja näin kaksi ohjusiskua taivaalla. En tiedä, minne ne lensivät tai mistä ne ammuttiin. En myöskään kuullut räjähdyksiä, mutta ohjuksen lento taivaalla näytti hämmentävältä. 

Kävelin Dnepr-joen pengertä pitkin ja huomasin, että kaupungissa ei kulje juuri lainkaan siviiliautoja. Autot kuuluvat enimmäkseen aluepuolustuksen vapaaehtoisille työntekijöille ja lisäksi on ambulansseja, sotilasajoneuvoja ja muutamia taksiautoja. Tiedän, että monet taksiautoilijat toimivat myös aluepuolustuksen vapaaehtoisina.

Kuva: Benjamin Bigun

Sota on yhdistänyt ukrainalaisia. Olemme kaikki paljon ystävällisempiä toisillemme ja autamme toisiamme kaikin mahdollisin tavoin. Olemme yksi kansa. Tämä antaa minulle paljon toivoa ja tekee minut onnelliseksi kaiken kauheuden keskellä. Aiemmin ajattelimme vain omaa etuamme ja keinoja vaurastua, nyt oman edun tavoittelu on toissijaista ja yhteiset ponnistelut ovat tärkeämpiä.  

Jokainen silta, joka yhdistää Kiovan vasemman ja oikean rannan, on vartioitu. Asevoimien ja muiden yksiköiden jäsenet tarkistavat autoja ja jalankulkijoita. Kaikilla pitää olla passi mukana. 

Itse asiassa nykyisin, jos haluaa kävellä kaupungin halkovan joen toiselle puolelle, joutuu jonottamaan turvatarkastusjonossa!  Tämä tuntuu täysin absurdilta.

Kuva: Benjamin Bigun

Julkinen liikenne on lähes keskeytynyt. Joitakin liikennevälineitä vielä kulkee, mutta harvakseltaan. Vanhat raitiovaunut, linja-autot ja rikkaiden liikemiesten mahtavat tila-autot toimivat nyt barrikadeina ja tiesulkuina estämässä hyökkääjiä etenemästä.

Kiovan pääkaduilla puolisotilaalliset vartijat seisovat kadunkulmissa ja tarkistavat asiakirjoja ja ohikulkevia ajoneuvoja.  Teillä on betonilohkareita ja muita raskaita esineitä. Kiovan laitamilla asukkaat ovat kasanneet teille esteiksi muun muassa roskapönttöjä.

Ukraina saa päivittäin humanitaarista apua Euroopasta. Tämän ansiosta muun muassa Kiovassa on ollut tarjolla vielä hyvin ruokaa, lääkkeitä ja puolisotilaallisia univormuja.

Kuva: Benjamin Bigun

Sää on ollut viime päivinä hyvin vaihtelevaa. Keskiviikkona satoi runsaasti kosteaa lunta. Tänään perjantaina (11.3.) sää on hyvin kylmä, kylmempää kuin pitäisi olla tähän vuoden aikaan.

11.3.2022

Kääntänyt englannin kielestä suomeksi Outi Toivanen-Visti. Chopak ja Bigun ovat tuottaneet aiemmin Suomeen yritysvastuullisuuteen liittyviä raportteja mm. ukrainalaisten siirtotyöläisyydestä Yritysvastuu.fi -palveluun.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää